Відгодівля качок


Зрозуміло, що качки — водоплавні птахи, але їх можна успішно утримувати і в приміщенні, і просто неба. Цей птах має дві особливі властивості.

Залежно від породи качка — чудова несучка, а також відмінно набирає масу. Її м’ясо дуже смачне.

Качачі яйця

Утримання качок для отримання яєць не має важливого значення, бо вони не цінуються споживачами. Це, можливо, пояснюється тим, що колись люди через качачі яйця захворіли на паратиф. У Німеччині ще й до сьогодні діє рішення від 24 липня 1936 р., відповідно до якого існує спеціальне тавро для качачих яєць. Кожне качаче яйце, яке надходить у продаж, повинно мати тавро з написом «Качаче яйце! Варити!»


Качаче яйце необхідно перед вживанням у їжу варити мінімум 8 хвилин або під час випічки пирогів у духовці ретельно випікати, хоча качача чума трапляється украй рідко.

Гурмани, однак, дуже цінують смак качачих яєць. Вони вважають його делікатесом.

Породи качок

Найвідомішими породами качок-несучок є хакі-кемпбелли та індійські бігуни. Вони легко несуть до 300 яєць на рік, маса кожного яйця — 60-80 г. Для відгодовування на м’ясо найкращі білі пекінські качки. Поряд з високою несучістю молоді качки вирізняються гарним ростом і швидким нарощуванням маси.

Кілька років тому качки-дикунки були відомі також, як літаючі, бородавки, мошуси або турецькі качки (далі їх усіх назвемо качки-дикунки). Вони стали, зокрема, в Німеччині, настільки популярні, що майже повністю витіснили із селянських дворів та із великих м’ясних підприємств пекінських качок.

За їхній спокійний характер їх називають також німими качками. Завдяки незначним втратам через хвороби, вони не створють проблем птахівникам. їх можна утримувати на пасовищі, як це і робиться на багатьох фермах з невеликим поголів’ям птахів. Хоча вони добре витримують й утримання у приміщенні для відгодовування.

Зауважимо, що качки-дикунки відрізняються від інших. Так, для висиджування їм необхідно 33-35 днів до вилуплення каченят. Усі інші породи качок висиджують яйце 28 днів.

їхнє м’ясо також має іншу консистенцію. Пекінські качки на відгодовуванні швидко набирають жир, дикунки ж не набирають жир взагалі. У них темне м’ясо, схоже на м’ясо дичини. У цьому, напевно, і є причина того, що ці качки змогли за короткий час завоювати ринок і уподобання споживачів.

Негативний бік — диморфізм, тобто самець значно важчий, йому потрібно на два тижні більше часу, аби набрати оптимальну масу.

Утримання качок на відгодівлю

Відгодовування починається з першого дня й закінчується на 8-9-му тижні в пекінських качок, а в дикунок жіночої статі вже має бути закінчена до цього періоду. У селезнів дикунки відгодовування триває до 12-го тижня. Це зумовлено різницею у величині качок і селезнів, тому селезнів варто відгодовувати довше, щоб одержати оптимальну масу.

Каченят дикунки для відгодовування слід купувати у віці 4-5 днів. Можна також вирощувати каченят окремо жіночої і чоловічої статі. У будь-якому разі в Німеччині існує різниця у ціні: селезні цінуються дорожче.

Про найважливіші особливості вирощування качок ми вже писали. Щоб отримати м’ясо від качки через 8-9 тижнів, треба готувати поживніший корм.

1. Корм має бути очищений. У вигляді борошна протипоказаний, оскільки багато його втрачається.

2. У продажу є спеціальний корм для відгодовування курей. Якщо порція надто мала, можна перейти № корм для відгодовування півників та індичок. Необхідно бути дуже обережним щодо збудників кокцидіозу, який може спричинити депресію росту.

Використовуючи корм для півників (на відгодовування) одержують найбільші прибавки у масі і найоптимальніше, найповніше використання корму. В окремих випадках виникає небезпека ожиріння, якщо з першого й до останнього дня годувати ним качок. Тому рекомендується з 1-го по 5-й тиждень давати корм для півників, а з 6-го тижня до кінця в вгодовування — корм для відгодовування індичок.

Тушка дикунки порівняно з іншими качками має такі переваги: м’яса більше, жиру й шкіри менше, жиру в м’ясі теж менше. Цим можна пояснити, чому печеня з качки легко засвоюється й чому качка-дикунка так швидко стала популярною.

Дотепер качці-дикунці, яку вирощували на відгодовування в приміщенні, у віці від двох до трьох тижнів було прийнято укорочувати верхню частину дзьоба обпалювання його. Нині це вважається неправильним, бо за такого стану птах часто одержував ушкодження. Таку операцію тепер заборонили законом про захист тварин. В особливих випадках, однак, укорочування дзьоба й пазурів ніг здійснюється ветеринаром.

Качки-дикунки з 6-го тижня стають іноді дуже полохливі й нервові, з наближенням до них людини вони юрбляться і можуть забиратися одна на іншу. А оскільки пазурі ніг цих качок дуже гострі, вони можуть поранити одна одну. Тому укорочування пазурів рекомендується робити за допомогою спеціального інструмента. Пазурі пальців укорочують наполовину, і вони більше не ростуть. Ця операція не заважає качкам бігати. Підрізання дзьоба й пазурів ветеринар може здійснювати одночасно, у такому разі птаха не потрібно ловити двічі.

Форми утримання

Існують такі способи утримання качки-дикунки на відгодовування у приміщенні.

1. Утримання на ґрунті з настилом.
2. Утримання на дротяних ґратах або на ґратах із штахетника.
3. Комбіноване утримання на ґрунті й на ґратах.

Качки споживають багато води, це може створювати проблеми, бо від вологого настилу пошкоджується пір’я на животі, і пізніше птахів важко общипувати. Щоб настил завжди був сухий, напувалки треба встановлювати на висоті спини качок, тим самим створюється можливість перехопити бризки, і приміщення щодня посипати сухою соломою.

Виходячи із цього, належним розв’язання проблеми є утримання на ґратах із заліза або із штахетника чи комбіноване утримання качок. Ці форми утримання не шкодять птахові й не зменшують приросту маси. Щоб уникнути ушкодження ніг птахів, необхідно зберігати відповідну величину отворів ґрат.

Дротяні ґрати: довжина отвору 50 мм; ширина отвору 25 мм; товщина ґрат 4 мм.
Ґрати із штахетника: відстань між штахетинами 15-25 мм; поперечний переріз 20×25 мм.

За комбінації утримання на настилі й на ґратах із штахетника рекомендується від половини до 2/3 площі приміщення обладнати ґратами, на яку поставити годівниці й напувалки. Ґрати мають підніматися над настилом на 30-40 см і мати ухил до настилу, щоб птахи могли по ньому спускатися й підніматися.

Ґрати слід прикріпити настільки міцно, щоб людина могла без побоювання користуватися ними як поруччям. Кількість тварин за утримання на дротяних ґратах можна збільшити до 7 замість 5 качок на 1 м2 для спільного утримання качок і селезнів; при роздільному утриманні тільки селезнів — 6 замість 4 на 1 м2, а тільки качок — 8 замість 6 на 1 м2. Потреба в годівницях і напувалках розраховується так: 6-7 см довжини годівниці на 1 качку; 2-3 см довжини напувалки на 1 качку.
Необхідно стежити за тим, щоб годівниці й напувалки стояли одна від одної, за можливості, на відстані 2 м, щоб уникнути втрат корму.

Утримання та вигул на пасовищі

Цілком можливо качок-дикунок, як й інших качок на відгодовуванні, утримувати на вигоні на пасовищі. Мова йтиме тоді про екстенсивний метод. їм не потрібний готовий корм, вони самі відшуковують собі частину корму, якщо вигін надає їм таку можливість. Увечері вони мають одержати певну кількість корму для птиці на відгодівлі, й тут краще згодовувати м’який корм, приготовлений з відходів кухні, саду або з картоплі. Вони досягають необхідної маси лише через 9-11 тижнів, але корм обходиться дешевше.

На вигулі за можливості рухатися качки нагулюють м’ясо з невеликим прошарком жиру, їхні тушки привабливіші й, звичайно ж, знаходять своїх шанувальників, коли кількість птахів перевищує власну потребу господарів. Качки, вирощені на вигулі, дають більший прибуток, ніж ті, яких відгодовували пришвидшеним методом.

Час забою

Час забою визначається не стільки віком качок, скільки станом їхнього оперення. Воно залежить безпосередньо від інтенсивності відгодовування. Здебільшого нормальний строк вагової зрілості качок настає через 60-65 днів, коли пір’яне покриття у перший раз повністю відростає. Пір’я крила ще не повинно бути повністю зрілими, бо в цьому разі відповідний час дозрівання качки на забій упущений і птах дасть щетинисту тушку.

У такому разі забій тварини варто відкласти приблизно на 10 днів, тоді маленькі пір’їни на грудях відростуть настільки, що їх можна буде вискубати.

Перед забоєм кількох качок варто взяти в руки для оцінки їхнього оперення, насамперед якщо йдеться про екстенсивний метод утримання птахів. Невчасно забиті качки мають багато щетинок, які значно ускладнюють общипування пір’я, і їхні тушки стають не такі привабливі.




Поділитись своєю думкою