Як захистити виноград від хвороб і шкідників

Щороку отримувати щедрі врожаї винограду можна лише на цілком здорових рослинах. Тому протягом усього вегетаційного періоду потрібно захищати виноградні кущі від шкідників і хвороб. Сподіваємося, що наші поради допоможуть читачам своєчасно виявити і правильно визначити ту чи іншу хворобу або шкідника винограду, а також ефективно їх знищити.

Слід зазначити, що нестійкі до хвороб, особливо до мільдью та оїдіуму, насамперед, старі сорти винограду, такі як Королева виноградників, Перлина Сабо, Дамаська троянда, Ризамат тощо. Щоб зберегти врожай, потрібно обприскувати їх до 5-8 разів за сезон.

Останнім часом виведено чимало нових комплексностійких сортів винограду, які потребують лише 1-2 профілактичних обробок від шкідників і хвороб: уперше їх обприскують за 5-6 днів до цвітіння, вдруге — після цвітіння, коли ягода буде завбільшки з горох. Серед сортів нового покоління, що добре зарекомендували себе у погод-но-кліматичних умовах нашого регіону, хочемо назвати, насамперед, такі: Восторг, Талісман, Подарунок Запоріжжю, Новий подарунок, Вікторія, Рожевий Тимур, 0\/-6-ПК (Пісня, Біле чудо), Галбена Ноу, Арка-дія, Алий, Арочний, Восторг ідеальний, Фламінго, Дружба, Вєнєчний, Страшенський, КоКл, Розалія, Нове сторіччя, Кодрянка, Лора та інші. Як бачите, нині існує ціла низка сортів, які значно стійкіші до хвороб і шкідників. Тож, вважаємо, що власникам дачних і присадибних ділянок варто було б подумати про заміну застарілих і непродуктивних сортів винограду на нові, перспективніші.

Підготовка до обприскування — важливий етап. Починати її потрібно з виконання певних операцій на кущах винограду — підв’язування зелених пагонів, пасинкування, видалення частини листків у зоні грон для поліпшення циркуляції повітря та пилку під час цвітіння. Не забувайте і про прищипування, яке необхідно робити на всіх пагонах, окрім пагонів заміщення.

Радимо також на одностатевих сортах винограду обірвати зайві суцвіття, а на двостатевих — лише на сучках заміщення відразу після цвітіння, коли ягоди будуть розміром із пшоно. Нехай літає більше пилку, що сприятиме запиленню винограду.

Профілактичні обприскування для захисту винограду від хвороб виконують спеціальними препаратами — фунгіцидами, дотримуючись інструкцій, які додаються до них.

Мільдью

Мільдью (несправжня борошниста роса) — найшкодочинніше грибне захворювання винограду, яке уражує всі надземні органи рослини. Викликає захворювання несправжньобо-рошнисторосяний гриб, який розвивається лише за умови високої вологості повітря. Сприяють його розвитку рясні роси та часті дощі.

Хвороба спочатку з’являється на листках винограду, на яких стають помітними округлі жовтуваті маслянисті плями до 3-4 см у діаметрі. Часто вони утворюються на зубцях листків, де затримуються краплі води, що стікають під час рясних рос або дощу.

Якщо стоїть тепла й волога погода протягом кількох днів, маслянисті плями на верхньому боці листків розростаються дуже швидко, а знизу листя вкривається білим пухнастим нальотом, що легко стирається пальцем. Це спороношення збудника захворювання, який розвинувся всередині тканин листка. За сильного розвитку мільдью листя на кущах винограду засихає й обпадав.

Найсприйнятливіші до захворювання молоді листки, розташовані на верхівках пагонів. Дорослі (нижні) листки стійкіші до мільдью. На пагонах ознаки мільдью трапляються рідше, ніж на листках. Найшкодочинніше ураження суцвіть і молодих суплідь, на яких з’являється спороношення гриба. Грона уражуються ще до цвітіння — вигинаються, буріють і засихають, бутони також гинуть і обсипаються. Коли ягоди на уражених кущах завбільшки з горошину, вони вкриваються сірим нальотом, а під час наливання та достигання на них утворюються втиснені синюваті плями. Хворі ягоди буріють і пошкоджуються.

Первинне зараження мільдью відбувається через минулорічні уражені листки і ягоди, на яких зимують збудники захворювання. Коли температура на поверхні ґрунту близько +11 °С і йде дощ, це найсприятливіші умови для спалаху та поширення мільдью.

Заходи боротьби. Восени на винограднику слід ретельно, прибирати і знищувати обпале листя та хворі ягоди. Одночасно з підв’язуванням пагонів на кущах винограду необхідно їх пасинкувати. За 5-7 днів до цвітіння радимо обприскати кущі ридомілом з додаванням препаратів топаз або ТІЛТ-250. До розчину можна додати моносульфаткалію (60 г на 10 л води), З0 г карбаміду, міком та моноцитофіт.

Замість препаратів ридоміл, топаз або ТІЛТ-250 можна застосувати квадріс або стробі, додаючи до них моносульфаткалію, З0 г карбаміду, міком, моноцитофіт.

Щодо докладнішої характеристики вищеперелічених препаратів, то слід зазначити, що квадріс — це системний захисний препарат, який можна застосовувати проти мільдью, чорної плямистості, оїдіуму та сірої гнилі. Обприскують ним кущі винограду не пізніше, як за 25 днів до збирання врожаю.

Ридоміл — середньотоксичний системний захисний і лікувальний препарат проти мільдью та чорної плямистості, яким обробляють кущі не пізніше, як за
ЗО днів до збирання врожаю. Стробі -малотоксичний системний захисний препарат проти оїдіуму та мільдью. Топаз — середньотоксичний системний захисний препарат проти оїдіуму, яким можна обприскувати кущі за 20 днів до збирання врожаю. ТІЛТ-250 — системний препарат проти оїдіуму.

Оїдіум

Оїдіум — один із видів борошнистої роси. Це інфекційне грибне захворювання винограду, яке уражує всі зелені частини рослини — пагони, листки, гребені грон, ягоди, частково або повністю вкриваючи їх білим, а згодом сіро-білим попелястим нальотом.

За шкодочинністю оїдіум стоїть на другому місці після мільдью, завдаючи виноградарям великих збитків.

Навесні вогнища захворювання з’являються на пагонах, які виросли з бруньок, уражених оїдіумом минулого року. Такі пагони мають укорочені недорозвинені міжвузля. Згодом на них з’являється сірий наліт, під яким утворюються плями. Поступово ці плями темнішають і їх можна виявити після здерев’яніння лоз.

Шкодочинність захворювання підвищується внаслідок того, що його збудник проникає в бруньки під час їхнього формування і зимує в лозах винограду. На листках оїдіум з’являється у вигляді сірих плям, розташованих з верхнього боку, а за сильного ураження — і з нижнього. Завбільшки вони бувають від 2-3 мм до 1 см у діаметрі. Поступово листки зморщуються, а їхні краї загинаються догори.

Поширенню хвороби сприяє підвищена вологість повітря. Так, після дощу, коли вологість повітря підвищується, пагони та листки винограду вкриваються білим борошнистим нальотом міцелію. За сильного розвитку хвороби ще на початку вегетації винограду ягоди перестають рости, засихають на кущах і не обпадають. Під час вологої погоди за температури плюс 22-25°С грона на кущах винограду можуть бути повністю уражені оїдіумом. Якщо ж захворювання з’явилося пізніше, то ягоди ростуть і розвиваються, але потім вони розтріскуються і можна побачити їхнє насіння.

Як зазначалося вище, виникненню захворювання сприяє спекотна погода, коли температура понад +25°С, а також дощі й рясні вранішні роси.

Заходи боротьби. Восени слід обприскати кущі фунгіцидом викорінюючої дії. Наступного року навесні обов’язково слід продовжити боротьбу з оїдіумом на винограднику. Зокрема в травні, коли на молодих пагонах з’явиться по 5 листочків, обприскати кущі системними препаратами век-тра, топаз, стробі, додаючи до них колоїдну сірку — 100 г на 10 л води. Добираючи препарати для обробки кущів винограду, потрібно враховувати, що препарати, які містять мідь, для боротьби з оїдіумом малоефективні.

Антракноз

Антракноз — доволі поширене грибне захворювання, яке уражує тільки молоді зелені пагони винограду. На листках винограду з’являються невеликі світло-сірі крап-ки-плями, які поступово збільшуються і набувають бурого забарвлення. Сірувато-білі серединки цих плям висихають і випадають, залишаючи отвори неправильної форми.

Хворі на антракноз листки усі в дірках, суцвіття врахуються під час цвітіння, ягоди після захворювання чорніють і засихають. За сильнішого розвитку антракноз може повністю знищити врожай.

Гриб міцелію зимує в уражених пагонах — у вічках або в глибині виразок. Слід зазначити, що первинне ураження молодих пагонів антракнозом відбувається ще до появи на виноградниках мільдью — коли їхній приріст становить лише 6-9 см.

Заходи боротьби. Якщо минулого року виноград хворів на антракноз, то необхідно виконати профілактичне обприскування кущів. Роблять його, коли пагони сягатимуть довжини 6-9 см.

Нагадаємо, що не слід забувати про виконання обов’язкових зелених операцій на кущах, які сприятимуть боротьбі із захворюванням, — пасинкування, проріджування, видалення слабких пагонів та своєчасне підв’язування лоз.

Уражені антракнозом листки, грона і пагони видаляють і спалюють, заготовляти їх не можна.

Щоб позбутися антракнозу, відразу після розпускання бруньок обприскують кущі, застосовуючи бордоську суміш або інші препарати (хлорокис міді, фталан, цинеб, полікарбацин, купрозан). У подальшому виконують ті ж самі заходи боротьби, що і за ураження виноградинка мільдью.

Виноградний кліщ

Виноградний кліщ — це мікроскопічний шкідник, який оселяється на листках винограду. Ступінь пошкодження кущів кліщем не однакова, до того ж він «полюбляє» не всі сорти.

На верхньому боці пошкоджених листків з’являються здуття червонуватого і зеленуватого кольору. Знизу на листках на місці цих здуттів утворюються ямки-западини з повстяним нальотом, густо вкритим волосинками білого, а згодом червонувато-бурого кольору. За сильного пошкодження кліщем листя на кущах дрібнішає.

Пошкодження грон винограду носить серйозніший характер, бо за таких обставин можуть бути уражені тичинки, оцвітина й зав’язь. Пошкоджені квітки не розвиваються і згодом обсипаються.

Виноградний кліщ дуже малий за розмірами, тому помітити його неозброєним оком практично неможливо. Дорослих шкідників можна побачити тільки через лупу з десятиразовим збільшенням.

Заходи боротьби. За появи на листках винограду ознак пошкодження виноградним кліщем — горбочків (здуттів) потрібно обприскати кущі препаратами арріво, матч, антикліщ згідно з інструкціями щодо їхнього застосування. Можна також додати до розчину колоїдну або садову сірку — 100 г на 10 л води.

До розпускання бруньок на винограднику виконують профілактичне обприскування препаратом 30В, а також застосовують механічні заходи боротьби з шкідником.

Починаючи з серпня, на кущах обов’язково прищипують верхівки пагонів і видаляють пасинки, бо виноградний кліщ любить молоді листочки винограду.

Б.К. Гранковський, В.Б. Гранковський

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply