Як виростити екологічно чисті (органічні) фрукти і овочі?


Щоб отримати відповідь на це запитання, слід проаналізувати екологічні фактори природного середовища, які негативно впливають на людей, рослин, птахів, корисних комах і мікроорганізмів.

Засоби масової інформації (радіо і телебачення) повідомляють, що Україна, особливо західні області, перетворилася на європейське звалище високотоксичних речовин. Український ринок заполонили яблука з Польщі, які протягом кількох місяців не псуються, бо оброблені отрутохімікатами 18-20 разів за літо. На околицях багатьох міст і сіл нашої держави на відкритих майданчиках у неналежних умовах зберігаються десятки тисяч тонн високотоксичних, часто канцерогенних речовин. З труб металоплавильних печей, хімічних та інших заводів у Дніпропетровську, Дніпродзержинську і Кривому Розі в рік в атмосферу потрапляє 617,8 тисяч тонн шкідливих речовин. А скільки на терені держави внесено в ґрунт гербіцидів, важко підрахувати.

У всіх довідниках нам, садівникам і городникам, наполегливо пропонують для захисту рослин від шкідників і збудників хвороб застосовувати хімічні препарати системної дії, які з соком потрапляють у плоди (а ми їх споживаємо!).

Отже, обробка рослин отрутохімікатами призвела до того, що в наших садах майже знищені корисні комахи. На широких ланах України не чути співу жайворонків, не видно граціозних дроф, не пурхають з-під ніг і перепели, бо все це чарівне птаство загинуло від споживання протруєного насіння. Дедалі менше в садах чепурних мухоловок, синичок, майже немає горобців.


Виникає питання: а чи не настав час визнати, що таке глобальне інтенсивне використання отрут — це хімічний тероризм, який знищує на голубій планеті Земля все живе? Чи зменшилася в садах і городах кількість шкідників і збудників хвороб? Відповідь однозначна: ні! Ми повинні усвідомити, що систематичне застосування в боротьбі з шкідниками й хворобами рослин високотоксичних отрутохімікатів порушило природну рівновагу: шкідник — захисник. Обприскуючи плодові дерева і городні культури отрутами системної дії, ми знищуємо як шкідників, так і захисників саду, тобто корисних птахів і комах.

А тепер: чи можна вирощувати екологічно чисті фрукти і овочі? Відповідь однозначна: для досягнення цієї благородної мети необхідно застосовувати агротехнічний, механічний та біологічний способи захисту рослин.

Агротехнічний спосіб. Основним завданням цього способу є створення сприятливих умов для росту й розвитку фруктових дерев і овочевих культур. А це — раціональний догляд за ґрунтом, тобто ніколи не слід копати й розпушувати його глибоко.

Для збереження вологи необхідно використовувати мульчу з органіки сидератів і розпушувати верхній шар не більш як на 4-5 см. В разі потреби і можливості підживлювати рослини хімічними добривами, в тому числі й позакоренево.
Щорічна сівба сидератів не лише підвищує родючість і поліпшує структуру грунту, але й поліпшує його капілярність на всю глибину кореневої системи, що сприяє значному збільшенню запасів вологи.

Сидерати є також надійним засобом боротьби з ґрунтовтомою, якщо застосовувати чотирипільну сівозміну (ріпак, гірчиця, люпин, боби) на одній і тій самій ділянці. Високий агротехнічний фон підсилює імунітет рослин, тобто стійкість їх до шкідників і хвороб, що забезпечу бажаний урожай усіх плодово-ягідних і овочевих культур.

Механічний спосіб боротьби з шкідниками передбачає струшування вранці довгоносиків і хрущів на плівку і знищення їх, ручне збирання колорадського жука та його личинок, виловлювання ведмедок на принади, зрізування зимуючих гнізд кільчастого шовкопряда, бояришниці та яблуневої молі. Ефективним є і виловлювання метеликів листокруток та плодожерки на принади з квасу. До механічного способу боротьби відносять і накладання на стовбури дерев ловильних поясів, збирання падалиці, очищення навесні кори дерев, у шпаринах якої зимують яйця та лялечки шкідників.

Біологічний спосіб захисту рослин від шкідників і хвороб передбачає: використання природного імунітету рослин, а також корисних комах і птахів. Імунітет діє і навіть зміцнюється в процесі вирощування рослин на високому агрофоні. При цьому рослини ростуть здоровими, сильними й активно протидіють хворобам і шкідникам.

Рослини, які хоч і потенційно імунні, але ростуть на бідних на поживні речовини землях, уражуються шкідниками й хворобами так само, як і не імунні.
Аби вирощувати екологічно чисті фрукти й овочі, тобто без використання отрутохімікатів, необхідно дбати, щоб у садах жило якомога більше корисних комах. Ось деякі з них: їздці (маленькі оси), відкладають яйця у лис-тогризучих гусениць і попелиць. За своє коротке життя золотовічка (комарик) з’їдає до 500 попелиць. Бджілка осьмія за день запилює до 5 тисяч квіток. Муха тахіна відкладає яйця на тіло шкідників і її личинки живляться ними. Одне семикрапкове сонечко за день з’їдає 50-70 попелиць. Усі ці корисні комахи, крім «м’ясної їжі», з насолодою споживають нектар і пилок. Отже, на дачі доцільно сіяти ріпак і гірчицю, бо вони — чудові медоноси.

Особливо наголошую, що для захисту фруктових дерев від шкідників велику користь приносять птахи: шпаки, синиці, мухоловки, дятли тощо. До відома: у період вигодовування пташенят одна синиця знищує за день таку масу гусениць, скільки важить сама. Спеціальні досліди показали, що коли на дачній ділянці площею 5-6 соток мешкають дві пари синичок, тоді на деревах не буде жодної листогризучої гусениці.

,Отож, будьте шляхетними і доброзичливими, зробіть 3-4 Птичники, в яких птахи сховаються у морози чи хуртовину. Вивішуйте годівниці, бо цим чарівним пташкам, а також червоним снігурам взимку загрожує загибель від голоду.

А ще звертаюся до ентузіастів і наукових працівників із захисту рослин: якщо вам поталанить поселити на горищах садових будиночків кажанів (летючих мишей), які живляться тільки вночі, вони знищать всіх метеликів плодожерки, які теж літають вночі.

Хочу поділитися досвідом вирощування екологічно чистих овочів. Відомо, що перець, баклажани і більшість сортів помідорів є культурами короткого дня. Досліди свідчать, що коли почати вирощувати розсаду наприкінці лютого — на початку березня, тобто тоді, коли день ще короткий (11 годин), урожай збільшується у 1,5-2 рази, а плоди достигають майже на 20-25 днів раніше від тих рослин, розсаду яких почали вирощувати наприкінці квітня — на початку травня, коли день вже довгий (16 годин). Вивчення більш як 500 сортозразків помідорів показало, що повністю стійких до фітофтори сортів немає. Але у сливкоподібних сортів: Новачок, Інкас ранній, Лагідний, Де-Барао, Дубок та у голландських гібридів-сливок листя гине від цієї хвороби, а плоди залишаються здоровими.

Щоб у вирощуванні помідорів обійтися без застосування отрутохімікатів системної дії, треба починати вирощувати розсаду ще за короткого дня, пікірувати в горщечки через 18-20 днів, висаджувати у ґрунт у першій декаді травня. Систематично зрізувати хворі листки до першої плодової гілки. Встановлено, що урожай від видалення хворих листків не зменшується, але це забезпечує належну вентиляцію, освітлення і зменшує накопичення спор фітофтори в рослинах.

При виконанні цих основних елементів технології вирощування помідорів забезпечується закінчення життєвого циклу вегетації рослин і збирання плодів технічної стиглості, ще до епідеміологічного порогу, тобто до накопичення критичної маси спор фітофтори, за якої загибель врожаю неминуча.

Відомо, що хімічні засоби боротьби з шкідниками й хворобами рослин поділяються на препарати системної і контактної дії. Сподіваюсь, я переконав вас, що застосовувати препарати системної дії недоцільно, бо вони дуже токсичні і з соком рослин потрапляють у плоди, які ми споживаємо. Водночас, препарати контактної дії — бордоська рідина, мідний та залізний купорос, сірка мелена і колоїдна, зелене мило, карбамід (сечовина) ефективні проти грибних захворювань, парші, борошнистої роси, кучерявості листків персика, монілії, фітофтори. Ці препарати не потрапляють у сік рослин, а знаходяться на поверхні листків і плодів. Достатньо добре помити фрукти та овочі, і можна їх споживати без ризику для здоров’я.

Для боротьби з шкідниками й хворобами можна використовувати і настої рослинного походження. Зокрема, настоями полину гіркого знищують попелицю. Від настоїв чорнобривців гинуть гриби, а бадилля помідорів ефективне проти кліщів, гусениць молі і навіть яблуневої плодожерки. Сійте квасолю з коноплею — це кулісна культура від вилягання, та головне — жодна зернина не буде уражена брухусом.

Отже, ретельне виконання цих порад потребує наполегливої, осмисленої праці. Експериментуйте, досліджуйте. Це принесе вам велике задоволення, а здорові, сильні плодові дерева, ягідні та овочеві культури порадують щорічним урожаєм екологічно чистої продукції.

М. С. Калашник, доктор сільськогосподарських наук, професор, м. Дніпропетровськ




Поділитись своєю думкою