Препарати, що застосовуються для обробки яєць на інкубацію

Напевно, всім відомо, що за тривалого зберігання яєць до інкубації у них відбувається ряд незворотних морфологічних, фізико-хімічних та біохімічних змін, тобто це явище можна назвати «старінням яєць». Воно спостерігається уже після 6-7 діб зберігання, але за несприятливих умов може настати значно раніше.

Під час зберігання у яйцях повільно, але постійно відбуваються процеси окислення. Білок, що мав слаболужну реакцію, поступово окислюється. Жовток стає рідким унаслідок розпаду жирів та азотних сполук. Жовткова оболонка втрачає пластичність.

За інкубації старих яєць спостерігається підвищена ембріональна смертність на 1-2-гу добу. Зародки ще можуть залишитися живими, але вони відстають у рості та розвитку, вивід запізнюється, народжений молодняк слабкий та маложиттєстійкий. Часто трапляються ембріони з виродливістю.

Заразні хвороби ембріонів виявляються у середньому у 15% тих, що загинули. Зараження можуть набути масового поширення, а також бути причиною низької виводимості яєць. Окрім того, курчата, які вилупилися, можуть стати носіями інфекції та причиною спалаху епізоотії у молодняку та дорослої птиці.
В ембріонів можуть бути патологоанатомічні зміни, властиві бактеріальним, вірусним, грибковим та незаразним хворобам, особливо там, де не дотримуються «Загальних ветеринарно-санітарних правил».

Якщо кури, качки або гуси є носіями інфекції, то збудник може проникнути до яйця у період його формування в організмі птиці, або через оболонку вже знесеного яйця. Останнє відбувається у пташнику за антисанітарного стану гнізд, під час зберігання, транспортування та сортування яєць і навіть в інкубаторі, якщо він неякісно підготовлений до інкубації. Через пори шкаралупи мікроорганізми проникають під час охолодження яйця після знесення і за різких коливань зовнішньої температури. Забруднена шкаралупа сприяє зараженню яйця.

Від заразних хвороб гинуть ембріони всіх видів птиці на різних стадіях розвитку, але найчастіше у другій половині інкубації.

Які загальні патологічні зміни в ембріонів можуть спостерігатися за інфекційних хвороб?

Це: набряк та потовщення стінок алантоїса (одна із зародкових оболонок, що забезпечує роботу органів дихання, виділення та живлення) за наявності на ньому некрозів (омертвіння тканини або клітин) у вигляді темних плям або ділянок потовщеної (розрослої) тканини;
— плями на жовтку, інколи його потемніння;
— білок каламутний;
— почервоніння тіла, крововиливи на шкірі і підшкірній клітковині;
— некрози, крововиливи у серці, перикардит;
— некротичні ділянки в печінці та інших внутрішніх органах.

Вказані патологічні зміни спостерігаються не лише за заразних хвороб, але й за перегрівань, їхня діагностика досить складна й остаточний діагноз може встановити лише ветеринарна лабораторія.

Які інфекційні хвороби ембріонів в інкубаторії трапляються найчастіше?

Це: пулороз (ББП) — одне із найпоширеніших захворювань ембріонів та курчат. Він спричиняється збудником сальмонела пулорум. Кури, котрі перехворіли на пулороз, є пожиттєвими носіями даного збудника несуть до 90% заражених яєць, у яких під час інкубації частина ембріонів гине, а виведений молодняк хворіє з перших днів життя з масовим падежем;

Паратиф (сальмонельоз) — група паратифозних мікробів уражує ембріони водоплавної птиці, смертність сягає 80-90%.
Під час інкубації яєць можуть зустрічатися й інші хвороби, такі, скажімо, як: колібактеріоз, стафілококоз — збудники потрапляють до яйця, як екзогенно (через шкаралупу), так і ендогенно і внутрішні причини): омфаліт (запалення пупкового кільця) — спричиняється коками (бактеріями), грибками, вірусами, а також переохолодженням ембріонів.

Крім того, є ще ряд захворювань, які можуть бути в ембріонів — псевдомоноз, респіраторний мікоплазмоз, вірусний гепатит каченят, вірусний ентерит гусенят, хвороба Ньюкасла, заразний бронхіт, аспергільоз, мікози та мікотоксикози й інші.

Крім загальноприйнятої дезінфекції парою формальдегіду, використовують препарати, які зареєстровані в Україні та затверджені Департаментом ветеринарної медицини.

Це такі:

Полідез (виробник ЗАТ «Українські екологічні технології») — дезінфекцію інкубаційних яєць здійснюють шляхом їхнього зрошення або занурення на одну хвилину в 0,05%-ний за ДР (діючою речовиною) розчин полідезу. Приміщення інкубаторію (стіни, підлога, стеля, двері, віконні рами) та предмети
облаштування, шафні та кімнатні інкубатори, вивідні шафи, вакцинаторні столи дезінфікують 0,1-0,3%-ним за ДР розчином полідезу із розрахунку 0,15-0,20 л на 1 м2 поверхні, що обробляється способом зрошення. За протирання поверхонь робочими розчинами полідезу норма витрати становить 0,1 л/м2, експозиція -1-2 год.

Віркон С — інкубаційні яйця обробляють спреєром 0,5%-ним розчином дезінфектанта так, щоб розчин почав стікати з поверхні яєць. Для цього потрібно приблизно 5 л розчину на 2000 яєць. Швидкість обробки становить 3000 яєць за 1 годину.

Полідез і віркон мають широкий спектр дії на віруси, бактерії, гриби не мають токсичної дії на ембріони та негативного впливу на виводимість. Дані препарати широко застосовуються як у тваринництві, так і в птахівництві, і зарекомендували себе, як одні з найефективніших дезінфектантів щодо хвороботворних інфекцій. Препарати можна придбати у різних регіонах країни через фірми та ветеринарну мережу (Зооветпостач, ветаптеки, дистриб’юторів іноземних компаній).

Зауважу, що ряд методів знезараження, таких як озонування, ультрафіолетове опромінення, глибинна обробка антибіотиками мають позитивну й негативну дію на об’єкт, і на це необхідно зважати спеціалістам господарств, фермерам та приватним підприємцям.

До відома всіх, хто інкубує яйця — озонування та ультрафіолетове опромінення діють лише поверхнево, але не мають згубної дії на мікрофлору, яка проникла до пори яйця і є найнебезпечнішою для ембріонів. Під час газації майже не проникають у пори шкаралупи газові частинки через їхню високу рухливість (вони то прилипають до поверхні яєць, то знову випаровуються у повітря). Тому, шановні господарі, підприємці та фермери, пам’ятайте, що газацію (дезінфекцію) яєць потрібно робити у перші години після знесення, коли зауважується в основному поверхневе інфікування.

Вадою глибинної обробки яєць є розрідження вмістимого у яйці, внаслідок чого може зрости проникність пор шкаралупи і можливе проникнення мікрофлори до яйця.

Перед посадкою добового молодняку дно ящика застеляють чистим папером. Не допускають перетримування добового молодняку в інкубаторії понад 8 годин. Відібраний молодняк для реалізації необхідно утримувати в ізольованому приміщенні. Розділяють курчат за статтю у спеціальній кімнаті. Реалізацію добового молодняку птиці для інших господарств, фермам, приватним громадянам безпосередньо із цеху забороняється.

Після інкубації кожної партії яєць усі інкубаційні відходи, зокрема курчат задохл и-ків, слабких, калічок, шкаралупу кладуть до водостійких металевих ящиків з кришками, які щільно закриваються, і передають до цеху утилізації для переробки на корм або спалюють.

Після кожного виводу молодняку реманент та вивідні секції інкубатора очищають щітками, миють гарячою водою і знезаражують або парою формальдегіду, або полідезом 0,1-0,3%-ним за ДР розчином із розрахунку 0,15-0,20 л/м2 поверхні, або вірконом С -1%-ним розчином (див. «Настанови із застосування дезінфектантів»).

З усіх питань проведення дезінфекції, будь ласка, консультуйтеся із ветлікарями села, району, області, міста та ветеринарних установ. Для отримання високодисперсних аерозолів використовують САГ-1, аерозольні розпилювачі холодного туману («Ураган», «Торнадо», «Циклон ультра»), без чого вам не обійтися за проведення дезінфекції інкубаторію та інкубаційних яєць.

Я. Я. Боцуляк, лікар ветмедицини

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply