Ананас на підвіконні може плодоносити

Виростити ананас у кімнатних умовах нескладно. Для розмноження краще всього використовувати бічні й прикореневі відсадки з дорослої рослини. Вони з’являються під час плодоношення або після нього. Можна пробувати садити і верхівку плоду. Укорінюються і ті й ті однаково, проте верхівкову розетку зрізують гострим чистим лезом з частиною повністю достиглого супліддя, а бічні й прикореневі відсадки акуратно виламують після того, як вони досягнуть 15-20 см у довжину.

Найвеликоплідніші супліддя утворюються на рослинах, одержаних з верхівкової розетки.

Садіння живців

Садять живці не відразу, а через 4-7 днів. Тоді поранена поверхня зрізів підсихає, що запобігає проникненню в рослину хвороботворних бактерій, які спричиняють загнивання тканин. Основи живців повинні бути гладенькими, без заусеницы Підсушувати зріз краще в неосвітленому місці за кімнатної температури, підвісивши пагін «головою донизу». Такий живець ананаса може зберігатися без води декілька місяців, після чого благополучно укорінюється: Коли зріз зарубцюється, рослину можна висаджувати, для гарантії припудривши все ж таки основу подрібненим деревним попелом. Субстрат краще скласти з дернової і листяної землі, верхового торфу, березової тирси і грубозернистого піску (3:2:2:2:1). Всі компоненти ретельно перемішати і засипати в ємкість, не ущільнюючи. Для вирощування краща широка й низька ємкість (10-15 см), оскільки коренева система ананаса розташовується у верхньому шарі ґрунту. В такому посуді зберігається повітропроникність субстрату. Якщо дозволяє площа, великі екземпляри можна пересадити в широкі баки або кадовби з дренажними отворами. Тоді вдається одержати супліддя масою до 1,5 кг.

Живець акуратно вдавлюють у пухкий субстрат на глибину 2,5-3 см і поливають слабким (рожевим) розчином перманганату калію. Щоб підтримати постійну вологість, рослину накривають скляною банкою або поліетиленовим пакетом, надітим на 4 стрижні, укріплені навкруги саджанця так, аби плівка не торкалася листків. Тоді конденсат стікатиме в горщик по стінках пакета, нижні краї якого можна стягнути навкруги горщика гумкою. Слід уникати потрапляння прямого сонячного проміння. Температура субстрату не повинна бути нижче 25°С. Час вкорінення живця коливається від 1 до 2 місяців і залежить від умов і агротехніки. Першою ознакою утворення коріння служить поява нового яскраво-зеленого листя, при цьому старі листки дещо «розвалюються» в боки від вертикалі й вісі. Для молодої рослини приготуйте пухкий, водо- і повітропроникний субстрат (він не повинен надалі ущільнюватися навіть без розпушування) — суміш дернової землі, перегною, верхового торфу і річкового грубозернистого піску (3:2:3:1). Іноді додають 2 частини перепрілої трухлявої березової деревини.

Пересаджування

Пересаджувати рослину краще в теплу пору року, коли температура ґрунту в горщику буде 20-25°С. На дно посудини насипають керамзит, дрібні шматочки деревного вугілля або биту цеглу шаром 1,5-2 см, потім приготовлений субстрат (тижнів за два до цього його слід пропарити). Рослину акуратно витрушують з колишнього посуду і переносять у новий. При цьому треба по можливості зберегти на корінні частинки грунту. Розпрямивши корені по горизонталі, їх засипають землею на 2-3 см вище за колишній рівень. Це сприяє закріпленню рослини і розвитку додаткового коріння. Після пересаджування ананас рясно поливають теплим блідо-рожевим розчином перманганату калію і підв’язують до кілочків. Через 2-3 тижні опори прибирають.

Світло

Ананаси — світлолюбні рослини, їх слід тримати на південних або південно-східних вікнах без притінення. На північних вікнах розвиток ананаса сповільнюється, добитися плодоношення навряд чи вдасться. В осінньо-зимовий період рослини бажано підсвічувати люмінесцентними лампами упродовж 8-10 годин на добу. На дорослу рослину достатньо однієї лампи ЛБ. Не рекомендується повертати ананас, що стоїть на підвіконні. Він цілком нормально розвивається при однобічному потоці світла. Показник достатнього освітлення — великі «нерозвалені» зелені листки і світло-малинові кінчики у молодих. За необхідності можна користуватися додатковим світлом цілий рік (влітку достатньо 4-5 годин).

Полив

У жаркий період ананас потребує рясного зволоження. При поливі стежать, щоб земляна грудка повністю насищалася водою, яку заздалегідь кип’ятять або добу відстоюють і використовують завжди підігрітою до 30-35°С, оскільки ріст сповільнюється вже при температурі ґрунту 20°С. Взимку, коли температура опускається до 13—15°С полив повністю припиняють. За таких умов сухий період з листопада по березень не шкодить рослині. Щоб розвиток не зупинявся і взимку, потрібно підігріти ґрунт до 22-25°С і одночасно збільшити освітленість. В теплу пору влаштовуйте рослині душ.

Хвороби

У ананаса головним чином зустрічається один шкідник — несправжня щитівка. Знищити її нескладно -9г 3%-ного карбофосу розбавити в 1 л води, обприскувати З рази через 7 днів. Цього достатньо. Для профілактики корисно обприскувати слабким розчином марганцівки. Взимку стежте, щоб гарячі сухі потоки повітря від батарей центрального опалювання не потрапляли на листки, бо це може спричинити засихання їх кінчиків.

Живлення

Ананас потребує посиленого живлення, головним чином азотного. В період активної вегетації один раз на 15 днів його слід підживлювати настоєм коров’яку. Для приготування добрива відро (10 л) на третину заповнюють гноєм і доливають об’єм, що залишився, теплою водою. Протягом 3-5 днів настій періодично перемішують; після того, як бродіння припиниться (через 10-12 днів), розбавляють водою у 8 разів. Інші види добрив до початку плодоношення можна не використовувати. Для кращого плодоношення в домашніх умовах необхідна стимуляція. Проводити її можна, коли рослина повністю сформувалася: довжина дорослого листя — 60-70 см, діаметр основи розетки — 6-10 см. Як стимулятор використовують карбід, шматок масою 10-15 г опускають у літрову банку з водою. Після реакції виділення ацетилену 20-30 мл рідини заливають у розетку листків, де розташована точка росту, через день — ще стільки ж тим же розчином. Робити це слід тільки в теплу пору року. Через 1,5-2 місяці в центрі розетки з’являється квітконос.

Ґрунт у цей час має бути постійно вологим. З моменту появи квітконоса азотне підживлення слід замінити комплексним добривом з мікроелементами («ВИТО», ризька суміш) у дозуванні, вказаному для квіткових культур.

Плодоношення

Суцвіття ананаса складається більш ніж із 100 щільно зрощених квіток, з яких потім і сформується супліддя. Цвітіння триває 1-2 тижні. Видовище невимовно красиве. А запах від ананаса-плоду наповнюватиме будинок своїм прекрасним ароматом не один місяць. Як тільки супліддя починає збільшуватися, треба знову перейти до азотного підживлення. Від цвітіння до повного достигання минає 4-7 місяців. Верхівкова розетка, що з’явилася над супліддям, затримує його розвиток. Щоб уникнути цього, у неї прищипують точку росту (краще відразу після цвітіння). Прищипування повторююють кілька разів. Через деякий час супліддя набуває бурштиново-жовтого забарвлення. В домашніх умовах воно буває масою від 500 до 1500 г. Смак і аромат ананаса, вирощеного на підвіконні, кращий, ніж у купленого в магазині. Він не викликає печії, позаяк повністю достигає на рослині.

Віталій Маркуш, м. Київ

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply