Що ще можна встигнути зробити в саду


Досвідчений садівник знайде роботу в саду навіть взимку. Особливо важливо в цей час зібрати всі муміфіковані плоди, а також гнізда шкідників, які видають себе сплетеними павутиною листям. Їх треба спалити так само, як і сухі гілки, які в цей час спилюють з дерев.

Заготівля живців

Зараз, поки ще не було сильних морозів, у саду можна заготовити черешки для весняних щеплень. Для цього годяться добре визріли пагони. Живці нарізаються з їх середньої частини довжиною в 15-40 см (залежить від того, як ви їх будете зберігати).

Для щеплень ідеально підходять гілки з південною або східного боку дерева — з добре освітлених гілок.


Заготовлені живці потрібно зберігати, або закопавши в сніг, або в холодильнику, загорнувши у вологу газету і целофановий пакет.

Обрізка живоплотів

Взимку саме час провести ревізію живоплотів. Забирають або сильно вкорочують пагони, що оголилися знизу. Щоб стимулювати зростання молодих пагонів, прирости потрібно вкоротити в половину довжини.

Що робити з опалим листям

До випадання снігу бажано згребти все опале листя і закласти її в компостну яму або купу. Або можна залишити опале листя у вигляді мульчі під деревами, просто обприскати її і крони дерев міцним розчином сечовини: 700 г на 10 л води.

Сніг — в справу

Після випадання снігу його треба перенести з городу на суницю, чагарники або в сад під дерева. Сніг — кращий утеплювач, а ще снігоутримання дозволяє отримати багато вологи навесні.

Ще не пізно внести добрива навіть по снігу. В першу чергу калійні. Хлористий калій — найдешевше добриво, і його без шкоди можна застосовувати восени. Досить просто розкидати його по снігу в саду.

Перевіряємо насіння на схожість

Зима — саме час перевірити на схожість насіння, і можна, не поспішаючи, докупити потрібні.

В цей же час можна взятися за ремонт інструменту та інвентарю. Можна скласти план майбутньої альпійської гірки, клумби або рокарію.




Поділитись своєю думкою