Кунжут може рости в кліматичних умовах України


Плід-коробочка цієї рослини під час дозрівання розкривається, ніби магічна печера, а в ній — безліч маслянистого насіння. Кунжут — одна з найдавніших культурних рослин родини кунжутових. У дикому вигляді не трапляється, хоча припускають, що його батьківщина — Північна Індія і Пакистан. Це також одна з кращих олійних рослин: одержувана з її насіння олія (50-65%) за якістю наближається до маслинової і застосовується в харчовій, парфумерній та в інших галузях промисловості. Її культивують у багатьох країнах — від берегів Західної Африки до Китаю, Японії й Америки, а також в Азербайджані та Краснодарському краї Росії.

В Україні кунжут ще недостатньо поширений, але його можна вирощувати і в нас й одержувати насіння. Тривалість вегетаційного періоду коливається в межах 2,5-5 місяців. Рослина має висоту в середньому 0,5-1,5 м (за іншими джерелами 1-2,5 м). Квітконос нагадує наперстянку з блідо-рожевими трубчастими, але вужчими, ніж у неї, квітками, що розпускаються в пазухах листків, а плід — циліндрична коробочка з двома стулками з гострими кінцями.

Насіння кунжуту можна сіяти безпосередньо у ґрунт, але через часту посуху й можливих шкідників я висіваю його у ящики поверх родючого ґрунту, потім збризкую водою і накриваю ящик склом, щоб уникнути надмірного пересихання ґрунту. Ящики виставляю на освітлене сонцем місце.

Сходи з’являються на 3—5-й день, а коли сіянці зміцніють, скло знімаю. Перед висаджуванням на грядку розсаду рясно поливаю, щоб не пошкодити коренів. Вибираю паростки висотою близько 10 см у хмарну погоду або увечері. Висаджую їх у ґрунт на відстані один від іншого не менше 25 см, й відразу поливаю. На початку росту роблю од-не-два легких розпушування, намагаючись не пошкодити коренів, просапую грядку і регулярно поливаю.


За даними з Сільськогосподарського енциклопедичного словника, під кунжут необхідно вносити добрива: по 9 г/м2 азоту, фосфору і калію або 1 кг/м2 гною і по 3 г/м2 мінеральних добрив. Норма висіву насіння — 0,61 г/м2. Припиняю полив, коли починають визрівати коробочки з насінням.

У жовтні в холодні затяжні дощі підв’язую рослини, аби вони не впали у бруд. Стебла з частково недостиглими коробочками зрізую і розставляю вертикально в сухому приміщенні. Підсохлі достиглі плоди обмолочую й просіваю.

З насіння кунжуту виготовляють тахінну халву, ним обсипають булочки і готують приправи до різних страв. У Китаї з кіптяви кунжутної олії виробляють високоякісну туш.




Поділитись своєю думкою