Фейхоа


Фейхоа

Ця чудова плодова культура родом з далеких країн Бразилії й Уругваю була завезена до нас відносно недавно, у 1899 році, із Франції, а поява перших плантацій у Грузії, Азербайджані й у Криму датується 1914 роком.

М’якуш плодів кислувато-солодкий, з приємним сунично-ананасним ароматом. Крім цукрів (13%), органічних кислот (15%) і вітамінів, головна складова плодів фейхоа — органічні сполуки йоду (40 мг на 100 г плодів), що саме по собі цінне в медичній практиці для лікування щитоподібної залози й інших захворювань, пов’язаних з порушенням обміну речовин.

При правильному догляді ця рослина дуже декоративна, особливо в період цвітіння, коли вкривається рожево-білими квітками з великою кількістю коралово-червоних тичинок. Цвіте фейхоа наприкінці весни — на початку літа.

Фейхоа витримує непрості умови освітлення й сухості повітря, задимленість приміщень його не пригнічує.


Непогано почувають себе рослини, вирощувані в приміщеннях навіть зі східного чи західного боку.

Догляд

Перші 2-3 роки фейхоа краще пересаджувати щорічно, а в більш зрілому віці — через кожні 2-3 роки.

Пересаджувати фейхоа в нову ємність слід з грудкою землі, не розбиваючи і не обсипаючи її. Об’єм навколо грудки в новій посудині заповнюють свіжим ґрунтовим субстратом. При пересаджуванні корінці, що ростуть за межею земляної грудки, обрізують, а пагони вкорочують на 1/4. Після пересаджування рослини обов’язково потрібно притіняти від прямих сонячних променів.
Для молодих рослин потрібна суміш торфу і піску (2:1), чи субстрат з перегною, піску і дернової землі (1:1:1).

Для дорослих рослин краще підходить субстрат з дернового, парникового, листяного ґрунту (4:3:2) з невеликою добавкою піску (0,2 частини) і кісткового борошна.

Для нормального розвитку однорічних сіянців горщечки повинні мати діаметр 15-20 см; для 2-3-річних рослин — 20-25 см; 4-річних — 30-40 см.

Як і всі субтропічні рослини, фейхоа краще почувається взимку за температури 10—12°С. Протягом літа, до настання приморозків, рослини можна виносити на балкон чи тримати біля розкритих балконних дверей. При температурі 11 °С фейхоа починає рости, а цвіте при 20-24°С. Цвітіння продовжується досить довго — понад 30 днів.

Кращим для розвитку й росту рослин вважається утримання їх деякий час узимку (1-3 міс.) при відносно низькій температурі (10-12°С).

Фейхоа буде вам вдячне за щоденні (чи хоча б щотижневі) обприскування водою в літній період.

Рослина виростає компактним деревцем чи кущем і не потребує спеціального формування крони. Видаляють лише сухі пагони і ті, що спрямовані всередину крони.

Коли сіянець досягне у висоту 25-30 см, його треба вкоротити на третину висоти. На бічних пагонах поступово формують гілки наступних порядків.

Варто пам’ятати, що плоди у фейхоа утворюються на пагонах приросту поточного року. Тому вкорочувати і прищипувати слід тільки сильнорослі пагони, щоб вони не згиналися під власною масою і під масою плодів, що зав’язалися (з одного дерева врожай до 3 кг). Формують крону до закладання бутонів, десь наприкінці лютого — на початку березня.

У культурі відомо чимало сортів і форм фейхоа. Серед них є і самоплідні, і такі, що потребують перехресного запилення.

Якщо у вас фейхоа регулярно квітує, але не зав’язує плодів, то йому потрібне штучне запилення чи друга рослина поруч.

Щоб допомогти рослині зав’язати плоди, м’яким пензликом зберіть пилок з одних квіток і перенесіть на тичинки інших. Зазвичай, у кімнатній культурі з цією метою вирощують кілька дерев фейхоа, що квітують одночасно.

Поливи

У тіні фейхоа випаровує менше вологи, тому норму поливу зменшують, а якщо рослина живе на осонні, варто поливати частіше і великою кількістю води.
Особливо багато вологи рослинам потрібно в першій половині вегетаційного періоду, коли відбувається найінтенсивніший ріст.

Для збільшення кількості зав’язі рекомендується обприскувати квітки фейхоа у вечірні години чистою злегка теплою водою «до і після» запилення.
Не забувайте, що зайвий полив холодною водою може призвести до затримки росту кореневої системи, закисання грунту в горщиках і, як результат, рослина гине.

Підживлення

Підживлюють рослини залежно від їхнього розвитку, пори року і розмірів посадкового горщика. Чим менша ємкість, тим частіше потрібно підживлювати і поливати рослини.

У кімнатних умовах фейхоа, як і більшість рослин, що виростають у закритому ґрунті в горщиках, дуже виснажують ґрунт. Щоб поповнити запаси поживних речовин, потрібно постійно вносити мінеральні й органічні добрива у підживлення. За день до підживлення деревце обов’язково потрібно полити водою.

Для підживлення рекомендується розчин коров’яку (1:5) або готовий препарат на основі біогумусу Азотні й калійні добрива вносять у період інтенсивного росту рослин — навесні, а фосфорні — влітку, перед початком і під час цвітіння, аби краще зав’язувалися плоди.

Підживлюють регулярно, через кожних два тижні. Органічні добрива тривалої дії — кісткове борошно та рогову стружку — змішують із субстратом під час пересаджування рослин. Беруть відповідно 100 і 150 г на відро ґрунтосуміші чи використовують у вигляді водяної витяжки. Для цього їх запарюють окропом, настоюють протягом 1,5-2 годин і цим розчином поливають (50 г на 10 л води).

Шкідники та хвороби

Фейхоа пошкоджується м’якою несправжньою щитівкою, яка полюбляє переважно листки і молоді пагони, з яких шкідник висмоктує сік. Рослина слабне, погано розвивається. Дуже часто це призводить до масового обпадання листя.

Найефективнішим способом боротьби з м’якою несправжньою та іншими щитівками є обприскування 1 %-ною мінерально-масляною емульсією (на 1 л теплої води взяти 1 чайну ложечку машинного масла чи рослинної олії і додати 1 столову ложку будь-якого прального порошку) у літній період — з червня по вересень і 0,2%-ний — у період спокою (після збирання врожаю до початку нової вегетації). Рослину потрібно обприскати тричі з інтервалом сім днів. Аби мильна вода не потрапляла в ґрунт, поверхню горщика не забувайте прикривати папером чи поліетиленом. Добре себе зарекомендував тут також біопрепарат «Дачник». З ним узагалі ніяких проблем.

Плямистість листків фейхоа проявляється у вигляді невеликих коричневих плям на листочках. Проти захворювання застосовують обприскування 1%-ним розчином бордоської рідини.

Наприкінці розкриємо найголовніший секрет успішного вирощування будь-якої рослини, зокрема й тропічної. Точніше сказати, хочеться нагадати про найважливіше і значуще в цій справі. Рослини дуже часто приносять нам радість своїм виглядом, цвітінням і доставляють нам надзвичайне задоволення чудовими плодами. Вони немов пробуджують у нас радість і любов, про яку ми іноді забуваємо. Рослини дуже відчувають і нашу любов до них.

Розповідайте казки вашим рослинам, говоріть їм приємні слова, співайте, вмикайте їм приємну музику, любіть їх і вони завжди будуть приносити вам радість і прекрасний настрій.




Поділитись своєю думкою