Нове в технології вирощування картоплі, що дозволяє отримати великі урожаї


Здавалось би, важко придумати щось нове в агротехніці вирощування картоплі, аби одержувати ще вищі врожаї. А я спробував, і ось що з того вийшло. Займаючись понад З0 років картоплярством, переконався в необхідності пригинання стебел та їхнього загортання для формування другого ярусу картоплі. Це ніби друге садіння. Перше — картоплинами, а друге — пригнутими стеблами.

А тепер розповім детально. Коли паростки сягнуть висоти 15-20 см, пригинаємо їх котком й одразу загортаємо землею. Ділянка стає чорною. Цей захід треба робити тільки вологою землею. Особисто я підгортаю плужком і поправляю сапою для повного загортання. Тим, хто придбав мотоблок, обробіток за такою системою стане набагато легшим і швидшим, якщо приладнаєте широкі плуги, що забезпечать повне загортання, а попереду встановите плаваючий коток на м’яких пружинах.

Якщо ж не було дощів і у вас картопля переросла до 25-35 см, й нарешті випав дощ, тоді теж можна коткувати картоплиння, але засипати стебла не повністю, залишаючи верхівки неприкритими. Не потрібно наперед закотковувати великі площі, бо картоплиння знову підніметься до сонця. Не варто боятися, що паростки будуть ламатися. Процент втрат дуже малий порівняно з величезним ефектом, який ви отримаєте. Рослини зеленітимуть довше, ніж не присипані. При повному загортанні старі жуки покидають цю ділянку, а відкладені яйця в землі гинуть.

Кожному картопляру відомо, що, чим вище підгорнути картоплю вологою землею, тим більше бульб сформується в кущі через те, що від стебла відростає коріння, де закладаються нові картоплини. На рисунку видно, що пригинання сприяє збільшенню площі формування нової кореневої системи і відповідно утворюється більше бульб. Цей спосіб не придатний для тих, хто садить картоплю в нагорнуті гребені.


Слід зауважити, що для забезпечення щорічного високого врожаю одного коткування недостатньо. Що ж іще потрібно для цього зробити?

1. Сорти. Насамперед добрати продуктивні сорти, які добре ростуть у вашій кліматичній зоні. Для цього раджу передплачувати відповідні газети та журнали. Я передплачую газету «Урожайный картофель». У ній друкуються характеристики найпродуктивніших сортів та повідомляють про можливість їхнього придбання.

2. Селекція. Основний період для формування майбутнього урожаю — це осінь. Копаю картоплю вручну спеціальними вилами, коли майже засохло картоплиння. Роблю дві «вулиці»: одна для відбракованих кущів, а друга — для високоврожайних. Коли ви викопали кущ і душа радіє від великих, здорових картоплин, відбирайте з нього середні (100-150 г) на насіння — з них буде гарний урожай. Якщо робити це щороку, сорт не підведе й виродиться не скоро.
Багато людей копають картоплю відразу у відра, не даючи їй можливості навіть просохнути. Це призводить до розвитку хвороботворних бактерій на весь період зберігання і до втрат майбутнього врожаю. Тому викопана картопля має просохнути на сонці декілька годин. Я збираю на насіння тільки підсушену картоплю і з кращих кущів.

3. Прозеленення. Засипаю бульби під навіс чи в інше приміщення на два тижні для прозеленення, періодично перемішую. За цей час у картоплі накопичується отруйний соланін. Він є гарантією того, що насіннєва картопля у погребі не зазнає зараження хворобами.

4. Дезінфекція. Готуючи погріб до закладання врожаю, завчасно обкурюю його сіркою й обробляю вапняним молоком та мідним купоросом.

5. Сівозміна. Земельна ділянка розділена на три частини, отож кожна культура потрапляє на те саме місце один раз на три роки.

6. Органічні добрива. Пізно восени вношу велику кількість перегною, але один раз на три роки під попередню перед картоплею культуру. Органічні добрива, крім якісного підживлення, поліпшують структуру ґрунту, полегшують надходження до коренів повітря і вологи. Бульби набувають правильної форми. Крім того, внаслідок розщеплення органічних речовин виділяється вуглекислий газ, необхідний для живлення рослин. На ділянці, де викопали картоплю, зразу засіваю жито на зелене добриво.

7. Боротьба з шкідниками. Переорюю ділянку тоді, коли настають перші сталі приморозки. У цей період личинки совок, хрущів, дротяників стають нерухливими і глибока оранка дає змогу підняти їх на поверхню, де вони гинуть від грудневих морозів.

8. Затримання вологи. Навесні, як тільки зійде сніг і почнуть з’являтися сухі вершинки на ріллі, бороную в один слід, щоб закрити вологу, якої завжди не вистачає в посушливі весняні місяці.

9. Прогрівання і вибраковування. Прогріваю картоплю за два, три або чотири тижні до садіння залежно від вегетаційного періоду того чи іншого сорту у приміщенні, яке б забезпечувало поступове проростання бруньок до 2-3 см. Трапляється, що в теплі зими картопля в погребі проростає, тоді обов’язково потрібно обламати паростки і прогріти бульби для формування нових бруньок. Прогрівання проводять не тільки для того, щоб пришвидшити ріст і дозрівання бульб до спалаху серпневого фітофторозу, але й тому, щоб побачити та відбракувати картоплини зі сплячими вічками або вироджені, у яких пагінці довгі й тоненькі.
Для боротьби з виродженням картоплярі винайшли багато способів вирощування якісного садивного матеріалу, проте вони надто трудомісткі (вирощування у пробірці із здорової клітини: садіння відростками; різання бульб, що вважається сприятливим стресом для рослини). Створені генетиками генетично модифіковані рослини на сьогодні ще потребують дослідження щодо впливу на організм людини.
Не виключено, що випробуваний мною спосіб, хтось зможе удосконалити. Але переконаний: рослина що отримує величезний стрес, заново відроджується і починає формувати новий ярус картоплі, як та яблуня, яка ніколи не родила, а після легкого підрубування рясно заплодоносила. Це — незаперечний факт.
10. Обробка бульб. Обробляю прогрітий і відібраний садивний матеріал препаратом Престиж безпосередньо перед садінням. Вважаю, що не варто розповідати про його ефективність, бо це загальновідомо.

11. Раннє садіння. Висаджую картоплю у першій декаді квітня (це для Поділля). Прошу звернути на це найбільшу увагу. В цей період земля ще не встигла добре прогрітися і ріст стебел практично не відбувається, але коренева система розвивається стрімко. Це дає змогу рослині використати вологу, якої тоді ще достатньо. Наприкінці квітня температура ґрунту вже сягатиме 12°С, і лише тоді грубі стебла почнуть свій дружній ріст за рахунок вже сформованої кореневої системи, що є передумовою успіху.

12. Мінеральні добрива. Під весняну культивацію вношу нітроамофоску з розрахунку один мішок на 10 соток.

13. Розміщення рослин. Відстань між рядками -80-90 см, а між кущами — 45-50 см.

14. Розпушування. Просапування, а також загортання роблю на третій день після дощу. Якраз тоді засихає кірка на поверхні ґрунту, а під нею білою ниточкою проростає насіння бур’янів.

15. Боротьба з колорадським жуком. Дія Престижу на оброблених бульбах обмежена в часі, тому при масовому з’явленні личинок колорадського жука застосовую екологічно чистий засіб Каліпсо. Це концентрована нікотинова кислота, від якої жук гине миттєво.

16. Стимулятори росту. Препарат Престиж вважається також і добрим стимулятором росту, але дія його, як і протруювача від шкідників, обмежена, тому в комплексі з Каліпсо застосовую стимулятор росту Титаніт, завдяки якому оброблене листя активно бере з повітря необхідні для фотосинтезу елементи живлення. У рослин підвищується імунітет та стійкість до хвороб.

Відомий російський селекціонер Медведев досягав високих урожаїв, висаджуючи великі пророслі бульби квадратно-гніздовим способом на відстані 1 х 1 м і пригинав стебла в різні боки від куща, як промінці, присипаючи їх землею, й отримував по пуду бульб з одного корча. Я теж спробував, але жодна спина такого навантаження не витримає, і тому, маючи 42 сотки картоплі, вирішив проблему інакше. Мої діти допомагають мені освоювати новий спосіб вирощування картоплі.

Сусіди розгублено спостерігали мої експерименти, і я міг лише здогадуватися по їхні розмови й думки. Проте не бійтеся стати білою вороною. Ламайте стереотипи і — вперед до досконалості в усьому.

Існує така гіпотеза: рослини ростуть набагато краще, якщо поряд з ними позитивні емоції та позитивна енергетика. Недарма в народі кажуть, що кожна людина повинна займатися своєю улюбленою справою. Можливо, це і є золотий ключик до успіху кожного.

А.С. Резнік, Хмельницька обл.




Поділитись своєю думкою