Вирощування та годування молочних телят

Щоб виростити високопродуктивне теля, про нього потрібно подбати ще до народження. Тобто бугай-плідник і корова або теличка мають відповідати певним вимогам залежно від напрямку продуктивності: м’ясного та м’ясо-молочного. Для цієї мети плідник повинен бути м’ясної породи, а корова м’ясо-молочної. Допускається, що батьки можуть бути й не породисті, але обов’язково мають відповідати відповідним вище зазначеним вимогам щодо продуктивності.

Важливу роль відіграє також саме парування або осіменіння, у тому числі й спосіб осіменіння та ретельний догляд за тільною коровою.
Зрозуміло, що життя у світі починається із народження, тому у своєму матеріалі я хочу більше уваги надати правильному догляду за телятами молочного віку.

Приймання новонародженого теляти

Новонародженого приймають на чисте й попрасоване полотно або плівку, відразу ж звільняють носову й ротову порожнини від слизу, аби дихання було повноцінне. Пуповину слід обробити 5%-ним’розчином йоду. Після обробки пуповини дають можливість породіллі облизати телятко. Якщо тварина його не облизує, плід старанно витирають солом’яним джгутом, а потім чистим рушником. Після цього теля від корови відбирають і переносять на певний період до окремої клітки і вкривають його чимось теплим. Новонароджені телята люблять поспати — сон у них глибокий і триває до 10 годин на добу.

Перший період – молозивний

Спочатку телята споживають молозиво, яке має високі поживні та імунні якості: вищий, ніж у молока, зміст білка та мінеральних речовин і вітамінів.
З молозивом корова передає теляті власний » досвід» захисту. Новонароджене теля не має у крові та тканинних рідинах гамма-глобуліну, який забезпечує захист організму від хвороботворних мікробів — ці білки до теляти надходять лише з молозивом матері. Молозивний період (5-10 днів) — найвідповідальніший. Основне завдання господаря — вберегти теля від зараження хвороботворними мікроорганізмами та від застуди.

Другий період — молочний

Молозивний та молочний періоди ще називають підсисним періодом. Цей період триває до двох, а краще, якщо його подовжити до трьох місяців. Хоча в деяких господарствах подовжують і до шести місяців, але, на мою думку, цього робити не слід, досить і трьох місяців. На 14-15-й день життя теляти потрібно його привчати пити молоко самостійно. Для цього, помивши руки, вставляють йому до рота два пальці (звичайно, це залежить від того, який палець, бо, якщо палець великий, то можна й один). Коли воно почне їх смоктати, руку потихеньку занурюють у відро з молоком. Після 3-4 таких «уроків» теля цілком самостійно і повільно буде пити молоко, але певний час необхідно простежити, аби теля не хапало молоко великими ковтками, бо, в такому разі може захлинутися, а це вже буде на шкоду його здоров’ю і росту.

У деяких господарствах замість підсисного застосовують штучний метод годування, щоправда, в молозивний період теля утримують біля корови-годувальниці — тобто матері. Після привчання до напування молока з відра на 10-й день відлучають від корови і штучно вигодовують, додаючи після кожної декади певну кількість нового корму (норма наведена в таблиці).

Вирощування та годування молочних телят

Мікроклімат приміщення

Приміщення, де утримується теля, має задовольняти наступним вимогам: температура 15-18°С, відносна вологість повітря не більше 70%. А також приміщення повинно мати належне освітлення. Для зігрівання теляті готують глибоку й суху підстилку. Але слід пам’ятати, що не потрібно весь час тримати теля у хліві. В теплу пору року теляті обов’язково слід влаштовувати моціон, тобто прогулянку під теплим сонячним промінням, що сприятиме зміцненню його м’язів.

Період інтенсивного росту

В наступному періоді вирощування, а він триває від 6 до 12 місяців, молоді тварини швидко ростуть і збільшують свою масу. За умови правильного вирощування у теляти добре розвивається м’язова тканина й помірно жирова. Аби мати високоякісне м’ясо, саме в період відгодовування необхідна високоякісна годівля.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply