Що робити коли має народитись теля


Особливості годівлі корови до і після отелення

Щоб мати від телиці або корови здоровий приплід, слід привести їхній організм до необхідних фізіологічних норм. Це забезпечується повноцінною годівлею, багатою на вітам чи, мікроелементи, а також належними санітарними умовами утримання і теляти, й корови. За недотримання таких умов стан статевої і фізіологічної зрілості репродуктивних тварин затримується, що, безумовно, впливає на здоров’я очікуваного приплоду.

Спеціалісти вважають, що статева зрілість у телиць настає на 8-12-му місяцях їхнього життя, тоді як фізіологічна зрілість — лише у 18-місячному віці, і тільки тоді маточний молодняк можна запліднювати.

Утримують тільних тварин у сухих, світлих і добре вентильованих приміщеннях. Стійла повинні відповідати величині тварин, щоб їм було зручно лежати на дерев’яній підлозі з різною поверхнею.

До раціону вводять достатню кількість концентрованих кормів, оскільки білки необхідні для побудови тканин плоду. В зимовий період згодовують якісне сіно з люцерни, конюшини, лугових трав. Даванку силосу зводять до мінімуму. Влітку дають свіжоскошену траву, з якої видаляють отруйні рослини. Обмежують згодовування об’ємних кормів, а також тих, які швидко зброджуються. У цей період року слід практикувати пасовищне утримання.


Для телиць і тільних корів обладнують вигульні дворики, захищені від пануючих вітрів, та навіси. Необхідно, аби тварини щоденно прогулювалися на відстані не менше 2-3 км. Відсутність такого моціону призводить до післяродових ускладнень та народження слабкого потомства.

Перед родами у корів зменшується лактація, і в цей період починається інтенсивний розвиток плоду. За 45-53 днів до отелу, коли відбувається різке зменшення надоїв, корів запускають, зменшуючи в раціоні кількість соковитих та концентрованих кормів. Корисним є вітамінне та мінеральне підгодовування.

Коли наближаються роди, в організмі матері відбувається ряд фізіологічних змін, розслаблюються м’язи та зв’язки тазу, набрякають статеві губи, складки розгладжуються. За 1-2 дні до родів слиз піхви стає рідким і виділяється у вигляді тягучих тяжів. Температура тіла знижується на 0,4— 1,2°С. Починає виділятися молозиво.

Поява таких ознак свідчить про те, що корову або тільну телицю слід поставити в тепле приміщення, забезпечити достатньою кількістю підстилки. Задню частину тіла, зовнішні статеві органи та вим’я обмити слабким, теплим розчином марганцевокислого калію і просушити чистим рушником. Після виведення плоду його дихальні шляхи звільняють від слизу та витирають сухим рушником. Потім перев’язують пуповину на відстані 8-10 см від черевної стінки, нижче 1-1,5 см її відрізають, а культю обробляють 5%-ним спиртовим розчином йоду. Теля кладуть перед матір’ю і дають їй можливість облизати слиз, що пришвидшить вихід навколоплодових оболонок. Тіло теляти розтирають жмутом м’якої соломи або сіна і підпускають його до вимені.

Першу порцію молозива теля повинно одержати не пізніше, ніж за 1,5 години після закінчення родів. Перед цим дійки обмивають теплим 3%-ним розчином борної кислоти або кип’яченою водою. За відсутності у матері молозива новонародженому можна випоювати молоко інших здорових корів або штучне молозиво (1 л свіжовидоєного молока, 15 г риб’ячого жиру, 10 г кухонної солі та 2-3 свіжих курячих яйця).

У перші дні після родів корові випоюють пійло і згодовують високоякісні корми, аби уникнути захворювання шлунково-кишкового тракту. Постійно стежать, щоб під нею було достатньо підстилки з якісної соломи.

Слід зауважити, що дотримання умов повноцінного годування і ветеринарно-санітарних правил утримання корів та новонароджених телят є основою профілактики як незаразних, так і заразних хвороб. Джерелом зараження можуть бути тварини — носії ентеропатогенних штамів мікроорганізмів, які з різними виділеннями та сечею виділяють у навколишнє середовище збудників хвороб, забруднюють корми, воду, навколишні предмети, приміщення, одяг та взуття персоналу, котрий доглядає тварин. А тому санітарне утримання телят має бути бездоганним. Клітки, в яких вони утримуються, старанно чистять, дезінфікують та білять свіжогашеним вапном.

Коли вручну випоюють телят молоком, воно має бути свіжовидоєним, а бідончики і соски — прокип’яченими. Телятам у віці 4-6 днів замість води можна випоювати настої трав, а саме: з конюшини, люцерни та поступово привчати до поїдання сіна.

В разі виникнення розладів у організмі матері або теляти слід звернутися до лікаря ветеринарної медицини, який у кожному конкретному випадку надасть кваліфіковану допомогу.

Л.К. Волинець, доктор ветеринарних наук




Поділитись своєю думкою