З чого почати створення саду

Плодівництво та ягідництво є важливими галузями сільського господарства. Плоди і ягоди мають велике значення у харчуванні людини. Вони містять значну кількість легкозасвоюваних цукрів (фруктоза, глюкоза, сахароза), корисних для організму людини органічних кислот (яблучна, лимонна та ін.), вітамінів С, В2, В3, В6, Вс, провітамін А та Р-активні сполуки. Велике значення мають також мінеральні солі, зокрема кальцій, вміст якого у плодах, особливо в ягодах суниці й малини, вищий, ніж у хлібі, м’ясі. У плодах грецького горіха і фундука багато жирів (до 70%) та білків (до 20%). Тобто, плоди і ягоди — цінні дієтичні і лікувальні продукти. Крім того, вони є сировиною для консервування і кондитерської промисловості. І це ще не всі позитивні якості плодово-ягідних культур.

У наш час, мабуть, не знайдеться присадибної ділянки, на якій би не було садка або хоча б кількох яблунь, груш, вишень, смородини, малини. Кожний господар хоче мати високоврожайні плодові дерева з високоякісними плодами, ягодами, а до цього всього, щоб і естетичність садка радувала весь рік. Виникає безліч запитань щодо найголовніших заходів, найкращого вирощування і догляду за деревами. Наведемо короткі поради наших спеціалістів.

Перший етап у створенні плодового саду

Вибір місця під сад

Плодові дерева рясно родять тоді, коли їхні вимоги до необхідних для росту і розвитку умов (світло, тепло, вода, поживні речовини тощо) повністю задовільняються. Але умови тієї чи іншої місцевості залежать не тільки від району або зони, де ця місцевість знаходиться, а й від природних умов окремих ділянок: рельєфу, ґрунту, напрямку вітрів тощо. Отже, вибираючи місце під сад, потрібно визначити найсприятливіше місце на ділянці. Якщо ж не всі чинники на ній сприятливі для саду, то людина може деякі з них створити штучно, наприклад, підсипати родючий грунт, зробити захист від вітру, систему зрошення.

Тепло та рельєф
Де вологий клімат та недостатньо тепла, під час висаджування саджанців потрібно вибирати підвищені місця, які добре прогріваються та провітрюються і де порівняно глибоко залягають підґрунтові води (не менш ніж 2 м).
Де відносно теплий і помірно вологий клімат, найкращі для садів пологі схили.
У регіонах, де опадів мало, а тепла достатньо, найкращою під плодові дерева є рівна ділянка.

Грунт
Для плодового саду найкращі супіскові і суглинкові грунти.

Якщо ж грунт не зовсім сприятливий для вирощування плодових культур, то можна приготувати субстрат і при посадці висаджувати деревця саме в нього.

Підземні води
Якщо залягання грунтових вод менше, ніж 1,5—2м, то при посадці деревця бажано зробити глиняний замок на глибині не менше 1 м.

Захисна смуга
Плодову зону бажано влаштовувати в захищеному від протягів місці. Можна також вибрати культуру, яка менше боїться протягів, і вздовж всього саду створити рядове насадження, яке і буде слугувати захистом від вітрів. Найпридатніша для захисних насаджень яблуня.

Густота та розміщення
У помірно загущених насадженнях дерева бувають стійкішими та довговічнішими, ніж у зріджених. Але за надмірного загущення дерева дуже витягуються вгору, крони в них стискуються з боків, нижні гілки швидко оголюються і всихають. Урожайність таких насаджень здебільшого невисока, якість плодів низька.

За нормальної густоти насадження ріст дерев у висоту стриманіший, крони утворюються розлогі, з сильними довговічними гілками, які мають на собі велику кількість плодових утворень. Урожайність таких насаджень, як правило, висока.

Під час закладання саду встановлюють такі площі живлення, за яких крони дерев у насадженнях не спліталися б між собою, тобто, щоб були створені нормальні умови для росту і плодоношення. Найкращий і найоптимальніший спосіб, коли в рядах розміщувати густо, а між рядами залишати таку відстань, при якій не тільки вільно будуть розвиватися дерева, а й залишатиметься вільний простір для проходу та знарядь, які застосовують у догляді та збиранні врожаю. За такого прямокутного способу розміщення на одиниці площі висаджують достатньо дерев, завдяки чому вони рано вступають у повне плодоношення і дають високі врожаї.

Садіння плодових дерев

Час, коли дерево починає плодоносити, і врожай великою мірою залежать від якості саджанців.

Щоб придбати саджанці дійсно належної якості, рекомендуємо вибирати вже сформовані та вкорінені деревця. По-перше, такі саджанці — це деревця з уже з розвинутою кореневою системою, що свідчить про стовідсоткове приживлення рослини, по-друге, основне обрізування при формуванні здійснене спеціалістами. Господарю залишається тільки підтримувати належний стан крони дерева. А, найголовніше, як правило, дерево починає плодоносити на два роки раніше, залежно від віку придбаного деревця. І ще одна значна перевага садіння деревця із закритою кореневою системою: закладати сад можна з весни до пізньої осені.

Отже, ми обрали найсприятливіше місце під сад, придбали якісний садивний матеріал, знаємо, як підготувати ділянку, щоб були оптимальні відстані між деревами. Можна приступати до посадки. Найперше — не менш як за тиждень викопуємо яму розміром у співвідношенні 1:2 від розміру контейнера, в якому росте дерево. Ці ями щедро заливаємо водою, щоб земля вистоялася і після висаджування не просідала.

Якщо грунт малородючий, підбираємо субстрат або торфосуміш, чи біогумус для засипання посадкової ями. У кожному спеціалізованому садовому центрі вам нададуть кваліфіковану консультацію залежно від складу грунту на вашій ділянці, в якому співвідношенні приготувати субстрат. Використовуйте рекомендації на упаковці сумішей для заповнення ям.

Деревця висаджують так, щоб їхня коренева шийка була на рівні з поверхнею грунту. Якщо їх садять у ями, які не вистоялися, кореневу шийку розміщують вище рівня грунту на 2-3 см (легкі грунти) та 3-4 см (важкі грунти). Дерева, щеплені на карликових підщепах, висаджують так, щоб після осідання місце щеплення знаходилося на 3-4 см вище від рівня грунту.

Під час садіння у верхню частину ями та на корені накидають землю, не змішану з добривами, які можуть шкідливо впливати на відростаючі молоді корені. Щоб земля якнайщільніше прилягала до коренів, її дещо ущільнюють навколо посадженого деревця.

Відразу ж після садіння під кожне дерево виливають 3-4 відра води. Це слід зробити навіть тоді, коли запас води у грунті достатній. Через 3-4 дні після садіння деревця підв’язують до кілків рогозою або шпагатом. Нижні кінці кілків доцільно просмолити або обпалити, щоб їх можна було використовувати не менше трьох-чотирьох років, поки дерева зміцніють. Якщо в грунті вологи недостатньо, то в рік садіння дерева в першій половині літа обов’язково треба поливати.

Щоб захистити корені саджанців від підмерзання та відмирання, під час осіннього садіння перед замерзанням грунту приштамбові круги мульчують або штамби саджанців обгортають шаром землі заввишки 25-30 см і завширшки 80-90 см, а рано навесні, коли грунт протряхне, землю від штамбів відгортають. Під час весняного садіння відразу ж після поливання лунки вкривають шаром гною, торфу або перепрілої соломи завтовшки до 10 см.

Для захисту дерев від зайців добре б огородити сад металевою сіткою. У неогороджених садах пізно восени дерева обв’язують очеретом, стеблами соняшника, гілками з ялини і сосни або папером.

Практика показує, що плодові дерева, за якими у перші роки старанно не доглядають, не тільки слабо ростуть, але й дуже запізнюються з початком плодоношення.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply