Як отримувати стабільно високі врожаї картоплі


Останні п’ять років погодні умови різко коливаються, що не сприяє нормальному розвитку й дозріванню овочів, і зокрема картоплі. Але я на своїй ділянці стабільно одержую доволі непогані врожаї картоплі. Як це роблю?

Щовесни готую картоплю до садіння в такий спосіб. Пророщені на світлі бульби обов’язково на кілька хвилин занурюю в розчин бордоської суміші або просто мідного купоросу. Вони одночасно знезаражують від грибкових інфекцій і поповнюють запас одного з найцінніших мікроелементів — міді. А коли бульби підсохнуть, розрізую їх на частки так, щоб на кожній було по 2-3 вічка, з яких виростають міцні стебла. На них зав’язується до семи великих бульб. Під час нарізування картоплі треба не забувати знезаражувати ніж у марганцівці й присипати порізи деревним попелом, у якому є чимало корисних мікроелементів.

Розрізану картоплю (по 1-2 бульби) укладаю зрізом долілиць на м’яку землю, удобрену жменею перегною, жменею деревного попелу і половиною чайної ложечки суперфосфату, все це заздалегідь перемішую у відрі. Тепер картопля в процесі росту буде одержувати всі необхідні поживні речовини. Як тільки з’являться перші листочки, обов’язково проводжу підгортання. Це надійно захистить картоплю від можливих заморозків і на стеблі почнуть утворюватися додаткові корінці, що дасть додатковий урожай. Через кілька тижнів листки знову з’являються над землею, я їх знову підгортаю «з головою».

Щоб одержати високий урожай, дуже бажаний полив. Але що робити, коли немає дощів, а води близько теж немає або ж дощі йдуть занадто часто? Виявляється, селекціонери вивели й такі сорти, що дають стабільні врожаї як у посуху, так і в дощовий сезон: Рая, Кондор, Слов’янка, Повінь.


Я вирощую й інші сорти, які так само добре зарекомендували себе: Провенто, Пікассо, Космос, Серпанок, Віринея, Явір, Радич, Невська, Бородянська рожева, Дніпрянка, Чарівниця, Світанок київський, Червона шапочка, Біла троянда, Розамунда.

Слов’янка — високоврожайний сорт

Всім відомо, що урожайність картоплі знижується, якщо вирощувати один сорт 4-5 років. Тому доцільно заводити нові сорти, щоб не залишитися зовсім без врожаю. Коли на моєму городі прийшов час замінити садивний матеріал, я зацікавився новим сортом Слов’янка і придбав його у місцевих картоплярів.

Сорт картоплі Слов'янка

Сорт картоплі Слов’янка

Земля у мене погано удобрена, дуже щільний чорнозем. Бульби мені дісталися переважно великі. Тому більші з них розрізав на дві частини уздовж, зріз присипав деревним попелом і по одній часточці зрізом долілиць висадив на глибину 10-12 см.

Середню картоплю саджав по дві. Висаджував у середині квітня. Весна того року видалася непогана для картоплі. Після садіння пройшли гарні дощі, заморозків не було. Підгортав відразу в міру росту одночасно із прополюванням два-три рази. Це набагато легше, ніж підсапувати великі кущі: більше користі для рослини й менше — для колорадського жука. Зацвіла вся картопля одночасно яскраво-фіолетовим цвітом.

Висота кущів становила 60-70 см, вони були однакової висоти, товщина стебла 5-6 мм, буйне зелене листя. Видовище казкове! Такого цвітіння я ніколи не бачив. Всі перехожі, задивляючись, запитували: що це росте? Здавалося, з такою розкішною зеленню колорадському жукові не впоратися. Проте я вирішив не ризикувати, обробив рідким Регентом. Днів 30-40 після обробки препаратом жука не було зовсім. Потім на окремих кущах він почав з’являтися. Вирішив ще раз обробити, але не вибірково, тому що, напевно, будуть пропуски, а повністю все насадження.

Прийшов час збирання врожаю — 15-20 серпня, але бадилля стояло зелене. Почекавши ще днів п’ять, почав збирання із зеленим бадиллям. Зате зручно було витягати кущ із землі. Прокопавши два рядки, зрозумів: урожай відмінний. Це були переважно великі бульби середньою масою 150-180 г, середні важили 50-80 г, а дрібних майже не було.

Сорт середньостиглий. Бульби вирівняні, довгасті, з ясно-рожевою шкіркою, вічка поверхневі, м’якуш ясно-жовтий.

Дружина оцінила: картопля дуже смачна! Кожний кущ дав у середньому 1,5 кг бульб, або приблизно 700-800 кг з сотки.

Агрономи стверджують, що це далеко не межа для удобреного і добре збалансованого ґрунту. У нашому регіоні ґрунти дуже різноманітні. Але Слов’янка добре зарекомендувала себе на всіх ґрунтах: дала високий урожай як у дощову погоду, так і в посуху.

На мою думку, цей сорт картоплі на сьогодні перспективний у всіх регіонах України, він перевищує кращі закордонні. То ж варто якнайшвидше впроваджувати його замість застарілих сортів. Так само добре показав себе й сорт Повінь.

Повінь: смачна й урожайна

Мені дуже подобається створений в Інституті картоплярства УААН сорт картоплі Повінь. Він ранній, столового призначення. Бульби круглі, рожеві, м’якуш кремовий, вічка поверхневі, квітки червоно-фіолетові.

Картопля сорту Повінь

Картопля сорту Повінь

Висаджував Повінь, як і Слов’янку, 15-20 квітня. Підгортав одразу, щойно з’явилися сходи, потім, в міру росту, ще двічі. Висота кущів становила 50-60 см, рясна зелена маса давала надію на хороший урожай. До збирання картопля була готова 15 червня. Урожай — 600 кг з сотки. Середня маса бульби — 120 г.

Смакові якості встановлювали і моя сім’я, й сусіди. Всім Повінь дуже сподобалася. Сорт добре витримує спеку і надлишок опадів. Урожай стабільний щороку. Цей сорт рекомендований Інститутом УААН для вирощування у всіх ґрунтово-кліматичних зонах України, а на півдні — для одержання двох урожаїв на рік.

Борис Олександрович Карпич, м. Харків




Поділитись своєю думкою