Як отримати величезні грона винограду

Виноградники радують нас у житті, вони прикрашають дачні ділянки, дають нам з вами смачні ягоди — цінні продукт и харчування, як і є справжньою коморою вітамінів. Вирощуючи виноград на своїх дачних і присадибних ділянках, більшість із вас набули цінного багаторічного досвіду аматорського виноградарства, навчилися знаходити відповіді на найрізноманітніші питання, що стосуються садівництва.

Але іноді навіть перед досвідченими виноградарями виникають проблеми, для вирішення яких потрібні поради й рекомендації знаючих консультантів. Одне з таких питань — як самостійно виростити рекламне гроно винограду. Постараємося відповісти на нього, використовуючи лише такі відомості й поради, які кожний виноградар зможе застосувати в себе на ділянці.

Кілька років тому я одержав листа від Миколи Олексійовича Шахворостова з Бердянська, у якому він писав: «Виноградарством займаюся більше шести років. За допомогою друзів і знайомих зібрав і посадив у своєму саду багато гарних сортів винограду. Всі кущі плодоносять і ми щорічно збираємо щедрий урожай. Але в мене виникла одна проблема: мені ніяк не вдається виростити такі ж грона, які демонструють продавці саджанців винограду на ринку: — величезні, з великими ягодами, дуже гарні. Бувало, що і я купував у таких продавців саджанці. Багато з них були якісними, мали таку ж форму листків і грон, такий же колір ягід, але самі ягоди й грона були наполовину меншими від демонстраційних.

Я пробував розпитувати виноградарів на ринку, як їм вдається виростити такі великі й гарні грона, але вони відмовчуються або відповідають несерйозно. Може, ви підкажете, як можна виростити такі гарні грона? Дуже хочеться цьому навчитися».

У своїй відповіді виноградареві я написав, що він правильно підмітив: куплені саджанці винограду найчастіше мають таку ж форму листків і на них виростають такі ж грона, які мають таку саму форму й колір ягід. Тобто, майже все збігається, але от розміри ягід і грон все ж відрізняються. А справа в тому, що досвідчені виноградарі, які продають саджанці винограду на ринку, спеціально, у рекламних цілях, вирощують такі великі грона. Роблять вони це, як правило, так.

Вибирають молодий потужний кущ винограду у віці 5-7 років середньопізнього строку достигання (друга половина — кінець вересня). Сорт має бути такий, котрий у звичайних умовах дасть середньої щільності грона винограду масою 600-900 г з ягодами масою 8-10 г. І найголовніше — вибраному кущу навіть у несприятливий рік має вистачати сонячної інсоляції для повного достигання грон.

Крім того, кущ має бути чистим від ураження шкідниками й хворобами. Він не повинен затінюватися деревами й іншими кущами винограду, а рости на відкритому сонячному місці.

Восени, перед морозами, незалежно від того, звичайний це сорт або комплексностійкий, кущ знімають з арки, виконують попереднє обрізування, зв’язують його у фашину й обробляють водним розчином залізного купоросу (400 г на 10 л води), щоб бруньки не випріли під укриттям. Потім кущ підсушують і надійно вкривають на зиму утеплюючим матеріалом, захищаючи лози й вічка від морозів.

Відступивши від куща 50-60 см, довкола нього викопують круглу яму глибиною 35-40 см (зона розташування основної маси коріння виноградного куща) і вносять у неї кілька відер перепрілого гною великої рогатої худоби або кінського. Пташиний послід і свинячий гній вносити небажано.
Поки земля не замерзне, корені будуть рости й живитися. До початку весняної вегетації мікроорганізми, що живуть навколо коренів виноградної рослини, добре підготують гній для його засвоєння корінням.

Навесні, коли встановиться стійка тепла погода, виноград розкривають, очищають від відмерлої кори, під якою зимують шкідники, обрізують, залишаючи мінімальну кількість вічок (60-70% норми), і обробляють водним розчином ДНОКу (100 г на 10 л води). Що стосується ДНОКу, то цей препарат я вважаю універсальним засобом, який надійно вбиває зимуючі спори грибних хвороб, кліщів і їхні яйця, лялечки листокруток та інших шкідників.

Коли з вічок почнуть рости пагони, без зволікання видаляють двійники і трійники, а кущ підживлюють водним розчином коров’яку (1:6) або курячого посліду (1:10) по 1-2 відра під кущ. Якщо ж коров’яку немає, то можна використати сечовину: 30-40 г на 10 л води.

Тільки-но на пагонах виростуть квіткові грона (кашка) довжиною 3-4 см, їх обробляють водним розчином гібереліну — 10-20 мг/л води. В результаті такої обробки обране нами молоде квіткове гроно збільшується у 2,5-3 рази порівняно з контрольним гроном-кашкою. У цей час наша головна мета — виростити великий гребінь, щоб на ньому сформувалася велика кількість ягід винограду.

Якщо в процесі росту пагонів на них виростають пасинки, то їх обов’язково прищипують, залишаючи на кожному тільки по два листки. А якщо на вибраному пагоні, на якому вирощують рекламне гроно, утворилися два квіткові грона, то менше з них відразу ж видаляють. Адже на кущі треба мати мінімальну кількість точок росту, точок засвоєння поживних речовин.

Виноград, як правило, зацвітає з 6 по 12 червня. За 3-4 дні до початку цвітіння кущ треба добре підживити рідким добривом: 20 г сечовини, 15 г калійних і 50 г фосфорних добрив на 10 л води.

Над майбутніми рекламними гронами залишають по чотири листки, всі інші зрізують. На інших пагонах обов’язково прищипують верхівки, видаляючи точки росту — основні засвоювані поживи, вироблюваної корінням і листками. Завдяки цьому заходу дослідне (рекламне) гроно буде впродовж 10-14 діб одержувати підвищені дози поживних речовин, що сприяє збільшенню його розміру й маси на 20-25%.

Як ми вже зазначали, оброблене гіббереліном квіткове гроно («кашка») виростає у 2,5-3 рази більшим, ніж звичайні грона. Тепер наше завдання — виростити на ньому велику кількість ягід. Для цього рекомендуємо зробити додаткове запилення за допомогою пуховок. Цей процес досить зрозуміло описаний майже у всіх посібниках з виноградарства, тому зупинятися на ньому докладніше немає сенсу. Єдине, про що варто зауважити: додаткове запилення роблять двічі — на другий і четвертий день цвітіння грона. Цей ефективний агрозахід збільшує кількість ягід у гроні на 20-30%.

Якщо кущ двостатевий і ми бачимо, що зав’язалося занадто багато ягід, то через 10 днів після цвітіння знову обробляємо грона водним розчином гіббереліну -40-50 мг/л.

Обробка гіббереліном двостатевого винограду спричиняє опадання 17-22% зав’язі ягід, що сприяє гарному росту тих ягід, які залишилися, кращому їхньому визріванню й нагромадженню в них цукрів, ароматичних речовин, а також формуванню ошатних грон.

Слід зауважити, що гіббереліном можна й не обробляти, а, використовуючи довгі ножиці з вузькими лезами, вирізати у щільних гронах горошисті та зайві ягоди.

Відразу ж після цвітіння кущ винограду обробляють одним з фунгіцидів для захисту його від можливого ураження грибними хворобами.

Через 12-14 днів після обрізування пагона над дослідним (рекламним) гроном з пазушних бруньок залишених листків починають рости пасинки. Для подальшого росту залишають один кращий пасинок, інші видаляють, тому що не можна допускати масового росту пасинків — споживачів елементів живлення. Адже максимум поживи в цей період має надходити у грона.

Надалі догляд за дослідним кущем винограду, на якому ви вирішили виростити рекламне гроно, зводиться до регулярного поливу водою з розчиненими в ній добривами у мінімальних дозах: 5 г азотних, 3 г калійних і 6-10 г фосфорних добрив на 10 л води. Варто зауважити, що норми внесення добрив на винограднику змінюються залежно від періоду вегетації й складу добрив. Зокрема, до кінця червня азотні добрива з водою вносять у зазначених нормах, а з початку липня їх виключають, збільшуючи при цьому норми фосфорних та калійних добрив: 5 г калійних і 10-12 г фосфорних.

Поливають виноградні кущі один раз на 10 днів, але рясно, добре насичуючи водою кореневмісний шар ґрунту. А ще дуже важливо, щоб на дослідному кущі винограду одночасно з рекламним гроном росла обмежена кількість інших грон.

Для захисту рекламного грона від оїдіуму кожні два тижні кущ обробляють водним розчином колоїдної сірки (100 г на 10 л води) або препаратом ТІЛТ 250 (3 г на 10 л води), хоча ці види обробки виноградного куща краще чергувати. Але при цьому необхідно враховувати, що сірку можна застосовувати в діапазоні температур 20-30°С. За більш низької температури вона малоефективна, а за більш високої обпалює листки. Хоча у колоїдної сірки є й істотні переваги: як отрутохімікат вона корисна тим, що практично нешкідлива для людини, не накопичується в організмі й легко змивається з листків і плодів рослин звичайною водою.

У міру росту грона, до початку його достигання, необхідно в 3-4 прийоми обірвати листки, що його прикривають від сонця. За температури +32°С спори оїдіуму на ягодах винограду на сонячному боці гинуть (висихають). Крім того, варто вжити всіх необхідних заходів, щоб захистити листки від шкідників і хвороб. Треба завжди пам’ятати одну з найважливіших заповідей виноградаря: хочеш мати високий урожай винограду — бережи листя на кущі.

У першій декаді серпня виконують прищипування пагонів винограду, що у цей період дає найбільший ефект. Слід зазначити, що прищипування — досить трудомісткий захід, але він має велике значення у виноградарстві. Під час прищипування на пагонах видаляють верхівки з 4-5 листками. Це необхідно зробити, оскільки верхні листки витрачають на свій ріст і розвиток більше поживи, ніж виробляють необхідних речовин.

Своєчасне прищипування також припиняє ріст пагонів і зменшує їхню загущеність, забезпечуючи цим кращий доступ світла, тепла й повітря всередину куща, завдяки чому прискорюється достигання грон і підвищується їхня якість за рахунок збільшення ягід та кращого нагромадження в них цукру. До того ж, цей захід попереджає розвиток хвороб, тому що молоді верхівки пагонів швидше уражуються мільдью й іншими хворобами.

Отже, виконуючи наші рекомендації, кожний виноградар зможе створити невеликій кількості грон або навіть одному грону такі умови, які сприятимуть одержанню ними максимального живлення й сонячної інсоляції протягом усієї вегетації рослини, забезпеченню повного захисту від шкідників та хвороб. Все це дасть змогу кущеві винограду повною мірою використати закладений у даному сорті потенціал. І, якщо за звичайних умов грона виростають масою 600-900 г, а ягоди масою 8-10 г, то за вищеописаної технології вирощування у вас сформується гроно масою 1500 г і більше, а ягоди будуть масою по 10-14 г. Тож чим не рекламне гроно?

Г. Г. Бреус, м. Маріуполь

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply