Особливості годівлі корови до і після отелення


Особливості годівлі корови до і після отелення

Збалансоване та повноцінне годування корови в сухостійний період забезпечує надалі гарний розвиток матері й плоду та гарантує заплановану продуктивність у період майбутньої лактації. Підчас сухостою збільшується тканина вимені, яке виробляє молоко. У лактуючих корів вим’я не росте. Перші 10-15 днів після отелення до 50% молока одержують за рахунок запасів організму, накопичених у період сухостою. Якщо корова перед отеленням буде низької вгодованості, то після отелення навіть за дуже доброго годування підвищити її вгодованість, а також молочну продуктивність не вдасться. Тому норми годування сухостійних корів для молодих тварин до 4-5-літнього віку й виснажених особин, незалежно від віку, мають бути збільшені на 10-20%.

Основним кормом для тільних сухостійних корів має бути сіно гарної якості, краще бобове або бобово-злакове, не менш ніж 1-1,5 кг на 100 кг живої маси. Заміняти сіно ярою соломою можна не більше 1/5 частини. Бажано згодовувати 1 -1,5 кг сінажу, 2-2,5 кг силосу, 1 кг коренеплодів на 100 кг живої маси. Концентратів корові дають 1,5-2 кг на добу. Кращими концентратами в цей період є пшеничні висівки, вівсяна дерть, макуха й шроти -1,5-2 кг на день

Небажано згодовувати сухостійній корові водянисті корми. У жодному разі не можна давати замерзлий, уражений гнилизною або цвіллю корм. Не можна згодовувати сухостійним коровам сечовину та інші азотовмісні корми небілкового походження. Треба пам’ятати, що телята, які народжуються від корів, котрі одержували в сухостійний період багато силосу, концентратів, можуть важко хворіти на шлунково-кишкові захворювання.
Влітку основним кормом є зелені корми. Концентрати треба давати в щонайменших кількостях. Якщо в раціоні буде багато бобових трав, то краще їх перемішати із солом’яною січкою. Годувати сухостійних корів треба 2-3 рази на день.

За 10-12 днів до отелення даванку кормів слід зменшити наполовину За 5-7 днів до отелення вилучити з раціону концентровані корми, силос і більшу частину коренеплодів. Сіно згодовувати досхочу.


За правильного годування й утримання тільної сухостійної корови її маса за цей період збільшується на 50-80 кг.

Годування дійної корови

Чим вищий надій корови, тим дешевше обійдеться господарю молоко. Справа в тому, що у високоудійних корів на молоко перетворюється 40% поживних речовин корму, а в малопродуктивних — тільки 25%. Годування низькопродуктивних корів обходиться у 1,5-2 рази дорожче, ніж високопродуктивних. Під час годівлі корови заковтують корм не пережовуючи, а потім, на відпочинку, відригують і жують жуйку. Для цього необхідно давати тварині час спокійно полежати.

Взимку корові дають на добу 6-8 кг якісного сіна, краще злаково-бобового. Якщо сіна мало, то 2 кг його можна замінити ярою соломою. Соковиті корми дають із розрахунку 6-8 кг на 100 кг живої маси. Бажано згодовувати 2-3 види таких кормів.

Цукрових буряків можна згодувувати не більше 10-12 кг на добу, до того ж у перші дні цукрові буряки треба давати по 3-4 кг, а потім перейти на повну норму. Добову норму цукрових буряків треба давати в три прийоми. Даванку кормових буряків можна довести до ЗО кг. На 100 кг маси корови можна давати 6-10 кг силосу. Концентрати згодовують залежно від величини добового надою корови: за надою 10 кг — до 100 г з розрахунку на 1 кг молока, за надою від 10 до 15 кг — 100-150 г, від 15 до 20 кг — 150-200 г, від 20 до 25 кг — 250-300 г і за надою 25 кг та вище -300-350 г.

Згодовувати корми краще в такому порядку: спочатку концентрати, потім соковиті й уже після цього грубі. Чергову порцію корму варто давати тільки після того, як буде з’їдена попередня.

Годують корів три рази на добу завжди в один і той самий час. Влітку коровам треба згодовувати якнайбільше зеленого корму — до 50-70 кг щодня Краще, якщо зелену масу тварини споживають на пасовищі. Якщо в річному раціоні корів 30% кормових одиниць припадає на зелені корми, виробництво молока рентабельне. За зменшення частки зелених кормів у річному раціоні до 15% виробництво молока буде збитковим. Улітку, так само, як і взимку, коровам треба давати сіль.

Корові живою масою 500 кг із добовим надоєм 18-20 кг необхідно давати щодня 100 г солі. Коровам, що не закінчили свій ріст, і нижче середньої вгодованості, необхідно збільшити норму кормів на 1-2 кормові одиниці.

За правильного годування добові надої корів підвищуються рівномірно й досягають максимуму в дорослих особин на 2-4-й місяць лактації, у первісток — на 4-5-й. Але, щоб досягти найвищих надоїв, корів треба роздоювати Це означає, що корові необхідно давати корм не тільки на одержуване молоко, а й на очікуване збільшення надою.

Отже, нормувати годування треба не на фактичний надій, а на 2-3 кг вище від нього. Період досягнення вищих добових надоїв під час роздоювання припадає на 70-80-й день лактації. Починати роздоювати слід з 10-15-го дня після отелення. Якщо після додавання кормів надої збільшуються, призначають нову добавку. Але, якщо протягом 7-10 днів надій не збільшується, можна змінити склад раціону. Коли ж і після цього протягом 7-10 днів не спостерігається збільшення молока, даванку кормів поступово зменшують і годують корову за нормою.

Щоб роздоїти корову, їй необхідно давати не просто багато кормів, а таких, які б містили в 1 кг сухої речовини 0,9-1 кормову одиницю, тому під час роздоювання і в пік лактації залежно від надою на 1 кг молока слід давати від 300 до 500 г концентратів. Але збільшення частки концкормів у раціоні більше 38% за поживністю знижує перетравність сухої речовини, жирномолочність і негативно впливає на загальний стан корови, тому не треба давати надмірно багато концентратів, краще збільшити кількість високоякісних грубих кормів.

Роздоювання триває 90-100 днів першої половини лактації. За період роздоювання надій має підвищитися на 30-40% порівняно з початком доїння. Закінчення періоду роздоювання, зазвичай, збігається з початком тільності корови. У цей час починають знижуватися добові надої. Нормальний хід лактації характеризується зменшенням місячних надоїв на 8-10%. Але завдяки ретельному контролю над нормуванням годування можна цей спад знизити до 3-4%.

Корми впливають не тільки на величину надою, але й на якість молока. Наприклад, гіркий смак молока з’являється, коли корова наїсться полину, пижма, заячої капусти. А якщо корова на пасовищі поїдає зимовий часник і цибулю, молоко набуває запаху цих рослин.




Поділитись своєю думкою