Як укорінити живці актинідії на вікні


Як укорінити живці актинідії на вікні

Укорінення живців актинідії можна розпочинати вже в лютому у теплиці, а ще простіше — у квартирі на вікні. Але для цього на вікні живцям слід створити такі самі умови, що й у теплиці.

Вікно необхідно підготувати до вкорінення живців, і немає особливого значення, у який бік світу воно дивиться. Але краще, коли вікна спрямовані на захід або на схід.

Живці добре вкорінюються, якщо вони знаходяться у теплому піску. Для цього вікна готуємо так: на вікні ставимо екран із плівки, щоб холодне повітря не обгортало ящички з живцями. У мене радіатор опалення виступає на 5 см за підвіконня, це має свої переваги. Щоб не ставити ящики на холодне підвіконня, на нього (поверх плівки-екрану) кладу плівку, а за радіатором роблю П-подібну опору. Тож на неї і на плівку ставлю ящички. Тепле повітря від радіатора опалення обгортає низ ящичка, обігріваючи його.

По боках ящиків з дроту роблю каркас і обтягую плівкою. От і виходить тепличка. Ящички мають бути високими, щоб на дно можна було насипати поживну суміш: земля, перегній, пісок у рівних пропорціях, а зверху — пісок шаром близько 10 см.


Наприкінці лютого з однорічних пагонів актинідії я нарізую живці з 3-4 бруньками. Нижній зріз під брунькою роблю прямий, а верхній — косий, за 2-3 см від бруньки. Живці ставлю у півлітрові банки, заповнені водою на третину їхньої місткості. Для прискорення процесу проростання банки з живцями ставлю у піраміду.

Через 10 днів бруньки пробуджуються і зеленіють. Для експерименту якось посадив по одному живцю у стаканчики з-під сметани, наповнені: перший — чистим ґрунтом; другий — знизу ґрунт, а зверху третина піску; третій — з чистою водою. Решту живців посадив у ящики з холодильника. Вони достатньо високі, щоб наповнити їх знизу ґрунтом, а зверху — піском. По боках ящиків зробив каркас із дроту й обтягнув плівкою, створивши міні-теплички.

За таких умов ці живці розвивалися добре. Коли зелені пагони досягнули довжини 5-7 см, прищипнув ростові точки для кращого вкорінення. Цікаво те, що коли актинідії не підходила температура або вологість, то по краях листків з’являлися чорні плями. Якщо не вживати ніяких заходів, то листки загинуть. Щоб чорні плями зникли, необхідно ліквідувати несприятливі умови росту і забезпечити нормальні умови.

Живець, який ріс у воді, був здоровим і ніякі плями на листках не з’являлися. Через 40 днів почало з’являтися коріння і довелося його висадити у стаканчик № 4 з-під сметани у чистий пісок.

При появі з бруньок нових листків потрібно уважно стежити за вологістю, бо це — показник того, що корені добралися до родючого ґрунту. Перші листки, що зазеленіли, почали відмирати, а з бруньок почали рости пагони із свіжими зеленими листками.

Коли у рослинок утворилося коріння, то їх уже можна підживлювати розчином добрив. Я готую розчин за рецептом Міттлайдера (суміш № 2). Укорінені в такий спосіб живці наприкінці травня можна висаджувати у відкритий ґрунт, попередньо загартувавши їх (призвичаївши до умов навколишнього середовища). А ще не забувайте висаджені рослини у перші дні притінити, захистивши від прямих сонячних променів, та рясно поливайте.

В. В. Беспалов, м. Миколаїв




Поділитись своєю думкою