Календар обробок плодових дерев і ягідника


Хто встигне до вашого врожаю першим — ви чи шкідники? Щоб не довелося гадати над відповіддю, до початку садового сезону презентуємо графік обробок фруктових дерев, ягідників і виноградника на весь рік.

Яблуні, груші та кісточкові:

1. У період набрякання бруньок (кінець березня-початок квітня): від зимуючих стадій щитівок, червців попелиць, кліщів, мідяниць, інших сисних і листогризучих шкідників — препаратом 30-В (300-400 мл на 10 л води) і 3%-ою бордоською рідиною від грибних хвороб. Від комплексу шкідників і грибків — бакова суміш: Гаупсин, Лепідоцид і Бітоксибацилін (по 100, 50 і 100 г на 10 л води). Також опудрить пристовбурні круги шаром золи. Це відлякає мурашок, рознощиків попелиці.

2. По «зеленому конусу» (середина квітня): від парші та плямистостей — Актара (1,4 г на 10 л води), Хорусом (2 г на 10 л води) або Ель-1 (2 г на 10 л води). Хороші і біопрепарати Планріз (50 г на 10 л води), суміш Різоплан з триходермин (по 100 г на 10 л води) або Пентафаг-С (100 г на 10 л води).

3. По «рожевому бутону»: від комплексу листогризучих, сисних шкідників і хвороб саду — Каліпсо (2 мл на 8-10 л води), незабаром у суміші з Хорусом (по 1,5-2 г на 10 л води), або бакова суміш біопрепаратів ГАУПСИН, лепідоцид і бітоксибациллін (по 100 г, 50 г і 100 г на 10 л води).


4. Після цвітіння: обробка Актаром (50-60 мл на 10 л води) і Скором (1,5-2 г на 10 л води), або Планріз (50 г на 10 л води), сумішшю Різоплан і Триходерміну (по 100 г на 10 л води), Пентафагом-С (100 г на 10 л води).

5. В кінці травня — від моніліозу: вирізка уражених гілок з обробкою сумішшю Скора і Топаза (по 2 г на 10 л води) не пізніше 20 днів до початку дозрівання плодів, наприклад, на черешні. Біопрепаратами — Планріз, Різопланом і триходермин, Пентафагом-С, ГАУПСИН (100 г на 10 л води).

6. Червень — від яблуневої і сливової плодожерки, а також плямистостей: Матчем (10 г на 10 л води), Актофітом (50-60 мл на 10 л води) або сумішшю Лепідоцид, ГАУПСИН і бітоксибациллін. Кожні 10 днів обробки біопрепаратами повторюють.

7. Після листопада: дерева і грунт з опалим листям обробляють 2%-им вапняним молоком, 3%-ою бордоською сумішшю або 6-7%-им розчином сечовини.

Ягідники — смородина і агрус:

1. Навесні до розпускання бруньок: вирізка верхівок пагонів з сірим повстяним нальотом зимуючого міцелію американської борошнистої роси.

2. Після набрякання бруньок і до появи першого листа: від почкового кліща — вищипування роздутих нирок або вирізка цілих гілок, від антракноза, септоріозу, іржі та інших плямистостей — обробка 1%-им розчином бордоської суміші або мідним купоросом (100 г на 10 л води).

3. До початку висування суцвіть: від павутинного кліща — обробка по нижньому боці листків — актеллика або фуфанон (ці препарати ефективні при температурі вище 15 ° C) або Акарін, Іскрою Біо і Фітоверма (більш ефективні при температурі вище 24 ° C). Після цвітіння і збору врожаю обробку повторюють (при необхідності). Від сисних і листогризучих шкідників (попелиць, листокруток, пильщика і п’ядунів) — актеллика, карбофос (при температурі вище 15 ° C) або Іскрою, Інта-ЦМ (піретроїди краще використовувати в прохолодну погоду).

4. Відразу після цвітіння: при захворюванні американською борошнистою росою рослини обприскують препаратами — Топаз, Тіовіт Джет, від комплексу хвороб, включаючи росу, антракноз і септоріоз — Вектра або Строби, від попелиць, листовійок, пильщика і п’ядунів — актеллика, кінмікс, Актофітом або Фітоверма. Процедуру повторюють при наявності хвороб і шкідників відразу після збору врожаю.

5. Восени після листопаду — обприскування ДНОК, 3% -ною бордоською сумішшю або 3% -ним розчином мідного купоросу.

Роботи виноградаря

1. Після відкриття лози: обприскування залізним купоросом (300-500 г на 10 л води).

2. По набряклим бруньках: бакова суміш з інсектициду (Актеллік або Бі-58) і фунгіциду (Полірам). Проводиться, якщо виноградник страждав від хвороб в минулому році.

3. В кінці квітня, коли з’являться 3-5 справжніх листків: Хорусом (12 г на 10 л води) або баковою сумішшю Топаза з Бі-58.

4. Перед цвітінням: Ридомиль Голд (або акробат в суміші з Топазом, або Топазом (або Строби) з актеллика (розведення по інструкції).

5. Коли ягоди досягнуть розмірів горошини: бакова суміш Ридоміла Голд або Топаза з актеллика.

Примітка: обробки на цьому припиняються. Поки зріють грона, працювати краще тільки біопрепаратами, наприклад, ГАУПСИН (100 г на 10 л води).

Допоможуть і народні методи

Від оїдіуму (борошнистої роси): скошену траву складіть в стіг. Коли вона запліснявіє, кілька діб настоюйте у відрі з водою, регулярно помішуючи, потім процідіть. Цим настоєм виноградник обприскуйте все літо раз в тиждень.

Від мілдью і для кращого визрівання ягід і лози — позакореневе обробка витяжкою з деревної золи: 1 л просіяного зольного порошку залийте 10 л води, настоюйте тиждень, процідіть і обприскати рослини, додавши 50 г господарського мила для прилипання. Особливо корисна така обробка з другої половини літа. Проводити її бажано кожні 10 днів, аж до осипання листа восени. Це піде на користь визріванню грон і накопиченню цукрів в гронах. Цей розчин підходить і для саджанців.

Від кліща — настій картопляної гички: 1,5-2 кг зеленої маси залийте 10 л гарячої води, настоюйте 4-5 годин і обробляйте настоєм виноградник.

Від сірої гнилі — обробка грон йодом (звичайним 5%): 0,5-1 мл на 1 л води. Першу обробку проводити по винограду завбільшки з горошину, другу — під час дозрівання, попередньо видаливши з щільних грон слаборозвинені ягоди.

6. Перед укриттям здійснюйте обробку ДНОК (не частіше ніж один раз на три роки) або залізним купоросом (300-500 г на 10 л води).

Агроном по захисту рослин ПП «Лідер» (ТМ «Зелений світ») Тетяна Бобровська:

— Якщо ваш сад серйозно вражений хворобами і шкідниками, варто обприскати його сильними препаратами, не покладаючись на засоби біологічної боротьби, — вважає Тетяна Миколаївна. — При низьких температурах по сплячих бруньках «працює» ДНОК, вбиваючи спори парші, іржі і коккомікоза. Врахуйте, що цей засіб розрахований на застосування не частіше, ніж один раз в три роки! Обприскування розчином ДНОК можна замінити «душем» з 3%-ою бордоської суміші.

Друга важлива обробка — по «зеленому конусу», коли почнуть розгортатися листові бруньки. Її рекомендується проводити (при температурі вище + 15 ° С) баковою сумішшю фунгіциду Флінт Стар і інсектициду Каліпсо (по 5 і 2 мл на 8-10 л води) від фірми Bayer.

Третє обприскування приурочено до висунення квіток і проводиться по «рожевому бутону» сумішшю Флінт Стар і Каліпсо в тій же концентрації. Під час цвітіння сад обробляти не можна!

Після того, як зав’яжуться плоди, обробіть сад протеус (50 мл на 10 л води). Це — дієва міра від плодожерки, попелиці та листовійки.

Варто звернути увагу на новинки фірми Bayer: безпечний фунгіцид Тельдор, який можна застосовувати аж до семи днів до збору врожаю, і акарицид Енвідор, який чудово справляється з усіма різновидами кліщів.




Поділитись своєю думкою