Ехінацея пурпурова: лікувальні властивості та застосування у народній медицині

Ехінацея пурпурова вже багато років прикрашає різні куточки моєї присадибної ділянки. Багато хто називає її рожевою ромашкою, але я з такою назвою не згодна. Ромашка — сама простота, а ехінацея — пихата панянка: у неї ніжні витончені пелюстки, аромат дорогих парфумів, і велике серце — опукле і колюче.

Агротехніка вирощування

Про агротехніку вирощування на власній ділянці ехінацеї ми вже писали, але якщо коротко то це тіньовитривала і вимоглива в догляді рослина, прекрасно відчуває себе як на сонці, так і в півтіні. Віддаючи перевагу піщаним і суглинним, добре дренованим грунтам, росте практично на будь-яких. Розмножується насінням і діленням кореневища, причому ділити кореневище рослини можна і навесні, і восени. Вирощена з насіння, вона випускає в перший рік тільки розетку листя, а зацвітає на другий рік.

Стебла у ехінацеї виростають до метра заввишки, а сам кущ, прикрашений рожевими суцвіттями, при хорошому догляді в обхваті може досягти півметра, так що він прикрасить на ділянці будь-які непривабливі місця. Рослина добре виглядає як в одиночних посадках, так і в групових, чудово поєднуючись з деревієм, жоржинами і декоративними злаками.

Лікувальні властивості

А ще ця рослина славиться своїми цілющими властивостями, так як має чітко виражену антивірусну і антибактеріальну активність. Препарати ехінацеї приймають для підвищення імунітету, профілактики простудних захворювань, грипу, ГРВІ.

Лікувальні властивості ехінацеї пурпурової

Водний настій коренів, листя і квіткових кошиків ехінацеї має болезаспокійливу властивість, прискорює процес загоєння ран і виразок. Його приймають всередину і використовують зовнішньо — при фурункулах, гнійних ранах і виразках, герпесі, кропивниці, при опіках і пролежнях. Тільки не можна поєднувати препарати з ехінацеї з протигрибковими засобами, так як така взаємодія токсична для печінки.

Застосування ехінацеї у народній медицині

Як загальнозміцнюючий засіб три свіжих квітки або 2 ч. ложки подрібненого кореня ехінацеї заварюємо 0,5 л окропу, настоюємо одну годину і п’ємо по півсклянки такого смачного і корисного чаю три рази в день до їжі.

Для підтримки імунітету допомагає також настоянка з листя рослини. Листя подрібнити, залити спиртом або горілкою (1:10) і настоювати в темному місці два тижні. Потім настоянку процідити через марлю і приймати по 25 крапель тричі на день перед їжею протягом 10 днів.

Після тижневої перерви, курс можна повторити. Настій з сухої трави ехінацеї допомагає позбутися від сезонної депресії. Просто заварюю 1 ст. ложку сировини в 0,5 л окропу, додаю листочок меліси або м’яти, настоюю 20 хвилин, проціджую і п’ю по 100 мл тричі на день за півгодини до їжі.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply