Відпочинок в Яремче: чим зайнятися в Карпатах влітку

За традицією буваєте в Карпатах лише в гірськолижний сезон? Вас чекає приємне відкриття: влітку тут нітрохи не гірше, а деякі міста встигли перетворитися у висококласні курорти. Краще тому підтвердження — Яремче. Розповідаємо, чому туристи закохуються в Яремче з першого погляду і як спланувати класний відпочинок в Карпатах влітку 2016.

Як дістатися до Яремче

Яремче — мальовниче містечко в Івано-Франківській області. З усіх боків його оточують гори Карпатського національного природного парку, але з транспортом тут проблем немає: по залізниці до Яремче можна дістатися з Івано-Франківська (54 км), Львова (197 км) і Києва (666 км), а по автотрасі Івано -Франківськ-Ужгород з обласного центру їхати лише годину (62 км). Якщо погода не підведе, ще в дорозі ви зможете насолодитися приголомшливими видами гірського хребта Яворник.

В’їжджаючи в Яремче на авто, не надто розганяйтеся: асфальт тут місцями переходить в бруківку, а рух досить жвавий навіть рано вранці.

Ще один плюс Яремче — транспортна доступність до головних туристичних центрів Карпат: Буковеля (40 км), Говерли (57 км), Надвірної (21 км) і Коломиї (46 км).

Піднімаємося на скелі Довбуша і гору Маковиця

Щоб вдосталь надихатися свіжим повітрям Карпат, по приїзду відправляйтеся прямо в гори. По мальовничій кам’янистій стежці Довбуша, що отримала свою назву на честь українського Робін Гуда — Олекси Довбуша, ви доберетеся до величних скель з прохолодного димчасто-сірого пісковика. Ходять легенди, що стародавні камені володіють цілющою силою, і якщо притулитися до них на пару хвилин, можна відновити запас бадьорості і сил.

До слова, слава розбійника Довбуша досі привертає в Яремче шукачів пригод: кажуть, тут заховані його скарби, а озброївшись металошукачем, серед скель можна знайти багато цікавого.

У скель Довбуша крута стежка покличе вас вгору, на гору Маковиця. Її висота — 984 м, і це ідеальний маршрут для людини, яка ніколи раніше не займався гірським туризмом. З вершини вам відкриється приголомшливий вид на Яремче, а в ясну погоду звідси можна побачити навіть Івано-Франківськ.

У самої вершини Маковиці можна набрати чистої джерельної води — кращий спосіб підбадьоритися і набратися сил перед спуском.

Розслабляємося в СПА і басейнах

З активним відпочинком в Карпатах проблем немає: будь-яка стежка обіцяє пригоди. Але якщо ви втомилися, мрієте про релаксацію, турботу і увагу, курорт пропонує різноманітні СПА-послуги. Наприклад, в готелі Romantik Spa Hotel кожен бажаючий може відвідати басейн або сауну. До речі, в готелі є як внутрішній басейн, так і басейн під відкритим небом.

Купаємося в річці Прут та милуємося водоспадом Пробій

Прут починається з невеликого гірського джерела на Говерлі і впадає в Дунай в Молдові. В Яремче ця річка широка і швидка, суцільно складається з кам’янистих порогів, пінистих водоспадів і чистих теплих заплав, в яких із задоволенням купаються місцеві жителі і туристи.

На річці дівчата зможуть отримати потужний природний гідромасаж, а чоловіки випробувати силу м’язів, змагаючись зі стрімкими потоками.

Вирушаючи купатися на Прут, візьміть гумові тапочки з не слизькою підошвою — дно ріки не рівне, зустрічаються гострі камені.

На річці Прут в самому серці Яремче вирує каскадний водоспад Пробій — один з найбільш повноводних водоспадів Карпат. Поруч з ним знаходиться сувенірний ринок і знаменитий ресторан «Гуцульщина», побудований в гуцульському стилі без єдиного цвяха.

Їдемо на водоспад Дівочі сльози на квадроциклах або конях

За легендою, водоспад на річці Жонка утворився зі сліз дівчини, яка присягнулася вічно оплакувати загиблого коханого. Але незважаючи на сумні перекази, заспокійлива атмосфера в цьому місці більше нагадує про казки: здається, через порослі мохом камені або столітні буки ось-ось з’являться ельфи.

На машині дістатися до дівочих сліз не вийде, та й позбавляти себе приємною пішої прогулянки не варто: грунтова дорога до водоспаду відмінно підійде для легкої розминки.

Шанувальникам екстриму радимо дістатися до Дівочих сліз на квадроциклах, а романтикам — на доглянутих мирних кониках.

Олені в Карпатах

Маршрут до водоспаду Дівочі сльози починається відразу у вольєрного господарства — унікального комплексу, де на території 3 га проживають олені і дикі кабани. Не варто плутати Вольєрне господарство з зоопарком: тут тварин утримують для збереження популяції, а умови їх життя максимально близькі до природних.

До слова, працівники комплексу доглядають і за іншими представниками фауни: у вольєрах ви зустрінете павичів, сову, лисенят і величезних ледачих кролів.

Отримуємо масаж стопи на босоногому маршруті

По сусідству з вольєрним господарством знаходиться унікальний оздоровчий Босоногий маршрут. На вході вам запропонують залишити взуття у камері схову і пройтися по різних природних поверхнях, долаючи перешкоди.

Ходити босоніж по корі, керамзиту, піску, траві, гальці і дереву — суцільне задоволення, а через 15 хвилин ваші ступні будуть буквально «горіти» від задоволення.

Босоногий маршрут — корисна розвага: ви не тільки потренуєте склепіння стопи, але і поліпшите загальний стан хребта.

Музей мініатюр в Карпатах

Відпочиваючи в Яремче, обов’язково відвідайте парк-музей «Карпати в мініатюрі» на березі річки Жонка. Тут ви зможете розглянути детальні макети 18 пам’яток Карпат, виконані в масштабі 1:20. Професійний екскурсовод розповість вам багато цікавих подробиць гуцульського побуту та архітектури, згорівших церков і монастирів, занедбаних військових об’єктів і працьовитих людей, які колись створили в диких горах перші поселення.

Рафтинг на річці Прут

Прут — бурхлива річка з порогами, камінням і перекатами. Сплавлятися по ній складно і цікаво, але новачкам робити це дозволяють тільки влітку, коли рівень води в річці найнижчий. А ось професійні спортсмени з великим досвідом водних походів можуть сплавлятися навіть на водоспаді Пробій, де висота падіння води перевищує 8 метрів.

Насолоджуємося масажем і записувалися до косметолога

В Яремче сьогодні є можливість записатися до косметолога і на масаж. У косметичному салоні одного з кращих готелів Карпат — Romantik Spa Hotel можна дозволити собі безліч процедур. Це і LPG — процедури (на новому LPG-апараті 7-го покоління Cellu M6 Integral), і пілінг-масаж, і обгортання, і улюблена процедура для обличчя голлівудських зірок — Hydra Facial, яка визнана ефективною альтернативою мезотерапії.

Можна пройти курс масажу тіла або обличчя у професійного масажиста. Іншими словами, у вас є можливість повернутися додому не тільки відпочивши, але й помітно поправивши здоров’я та вигляд.

Використані матераіли: tam.in.ua, wikipedia.org

Бабушкин сад has written 1693 articles

Leave a Reply