Як прискорити дозрівання помідорів

У серпні повним ходом йде збір помідорів. Але погодні умови, що встановлюються в цей період в нашому регіоні, часто змушують городників знімати від 30 до 70% плодів цієї культури недозрілими, щоб уникнути їх пошкодження фітофторозом. Однак ці показники можна значно зменшити, якщо дачник буде застосовувати деякі агротехнічні прийоми, спрямовані на прискорення дозрівання помідорів.

В першу чергу для посадки необхідно використовувати ранньо- та середньостиглі сорти і гібриди, здатні віддавати свій урожай в більш короткий вегетаційний період, ніж їх пізньостиглі побратими. До того ж ділянка для посадки повинна бути неодмінно відкритою і на протязі всього дня добре прогріватися сонячними променями.

Щоб перенаправити поживні речовини на налив і дозрівання плодів необхідно в серпні періодично (1 раз в 7-10 днів) обрізати по 2-3 нижніх листа на кожному кущі. Вони часто мають блідо-зелене або жовте забарвлення, так як затінені верхнім більш молодим листям і практично не приносять ніякої користі рослині, а тільки тягнуть з неї соки. До того ж така обрізка покращує повітрообмін всередині куща, а краще освітлені сонцем плоди починають достигати набагато швидше.

З цією ж метою в першій декаді серпня необхідно прищипнути точку росту кожної рослини, а також видалити всі суцвіття і дрібні недавно зав’язі, які однозначно не встигнуть налитися і дозріти в призначені терміни.

Також в цей період для прискорення дозрівання помідорів можна провести обприскування кущів по листю розчином йоду. Для його приготування на 10 л води потрібно взяти 30-40 крапель йоду і цю кількість розчину використовувати для зрошення 1,5 погонних метра грядки.

Щоб в серпні зменшити ризик зараження рослин фітофторозом, причиною якого служать холодні роси, що випадають внаслідок перепаду денних і нічних температур, має сенс над грядкою встановити дуги і на ніч накидати на них плівку. Під таким укриттям кущі будуть залишатися сухими, що сприятливо позначиться на якості плодів.

На початку серпня припиняють полив і підживлення рослин. Це дозволить отримати більш м’ясисті помідори, які при такому підході зможуть накопичити достатню кількість цукрів і вийдуть більш солодкими і смачними.

Всі кисті по можливості бажано розвернути до сонця, закріпивши за допомогою розпірок, і поставити під них рогатки, щоб уникнути їх обламування під вагою плодів.

Деякі дачники використовують для прискорення дозрівання помідорів один нехитрий прийом — одягають на кожну кисть поліетиленовий пакет, внизу якого роблять невеликий отвір для стоку конденсату. Усередині пакета температура встановлюється вище, ніж на відкритому повітрі, концентрація етилену, що виділяється плодами, підвищується, і це сприяє більш швидкому їх дозріванню. До того ж досвід городників свідчить про те, що поліетиленові пакети захищають плоди від фітофторозу.

Для прискорення дозрівання помідорів досвідчені городники на висоті 8-10 см від поверхні грунту роблять в стеблі кожної рослини невеликий наскрізний поздовжній розріз. Потім в нього вставляють дерев’яну тріску так, щоб розсунути стінки стебла на 1-1,5 см. У цьому випадку розмір плодів залишається колишнім, але зате вони в короткі терміни набувають характерне для даного сорту забарвлення.

З цією ж метою можна акуратно надірвати коріння рослини, трохи підтягнувши його вгору. В даному випадку через деформацію кореневої системи скорочується надходження вологи і живлення, що сприяє більш швидкому і дружному дозріванню врожаю.

Обмежити доступ поживних речовин і відповідно прискорити дозрівання плодів допомагає тонкий мідний дріт або синтетична мотузка, кількома витками якої на висоті 4-5 см від землі перетягують стебло рослини.

Доводити помідори на грядці до повної стиглості не має сенсу, тому що при цьому знижується їх загальна врожайність. Щоб дати можливість іншим плодам скоріше дозріти, з кущів потрібно 1-2 рази в тиждень зривати бурі недостиглі томати. Причому збирати їх бажано в ранні ранкові години, щоб вони не встигли нагрітися на сонці. Їх розкладають на дозарювання в сухому провітрюваному приміщенні. Варто зауважити, що на світлі помідори дозрівають в більш короткі терміни, а в темному приміщенні — повільніше, але зате більш рівномірно.

Щоб прискорити дозрівання зібраних плодів, їх можна скласти в картонні коробки, підклавши до них кілька червоних. Коробки необхідно прикрити і поставити в приміщення з температурою повітря 20-25 ° С. У замкнутому теплом просторі концентрація газу етилену що виділяється томатами підвищується в рази, що значно скорочує період дозрівання помідорів. До того ж варто мати на увазі, що при будь-яких рівних умовах великі плоди дозрівають швидше, ніж більш дрібні.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply