Лікарські трави для очей

Завдяки очам ми сприймаємо красу навколишнього світу, читаємо книги, дивимося фільми, працюємо, пишемо, малюємо, милуємося природою… Виразні, блискучі очі завжди вважалися показником хорошого здоров’я. З усіх органів чуття вони несуть найбільше навантаження. Щоб зберегти природний блиск очей, їх красу і нормальне функціонування, за старих часів жінки закапували в очі сік рослини беладони («білого» — прекрасна, «донна» — жінка). Однак це не єдина лікарська рослина, якe можна використовувати для підтримки здоров’я очей.

Коли в очі потрапляє світло, він впливає на гіпоталамус, з яким пов’язана сітківка ока. Внаслідок цього в організмі відбуваються складні біохімічні реакції, які впливають на секрецію гормонів коркової речовини надниркових залоз, функцію потових залоз, системи травлення, нервової та інших систем організму, можуть змінюватися артеріальний тиск, частота пульсу і т. д.

Очі потрібно берегти від шкідливого впливу зовнішніх факторів. Зокрема, на очі негативно впливають переохолодження, перегрів, різке світло, вітер, пил, дим, летючі хімічні речовини та ін. Тривале подразнення очей агресивними чинниками може привести до хронічного запалення слизової оболонки очей, розвитку кон’юнктивіту. При цьому відчувається печіння, різь, швидке стомлення очей, відчуття стороннього тіла в очах, зниження гостроти зору.

В сторону яскравого світла, як штучного, так і природного, бажано взагалі не дивитися. Коли збираєтеся на прогулянку в зимовий сніжний сонячний день, обов’язково візьміть з собою сонцезахисні окуляри, вони захищають зоровий аналізатор. Окуляри з зеленим світлофільтром знижують внутрішньоочний тиск, а з димчастими — рекомендується носити при гіпертонічній хворобі, оскільки вони зменшують збудливість певних відділів головного мозку. Робота без захисних окулярів під час електрозварювання, кінозйомки, тривале перебування при яскравому сонячному освітленні і сніговому покриві можуть призвести до опіку очей. Через 4-6 год після опромінення ультрафіолетовими променями, а в разі електрозварювання вже через кілька хвилин з’являються різка світлобоязнь, сльозотеча, блефароспазм.

Безумовно, важливо вживати необхідних заходів для захисту очей від впливу агресивних чинників. Але якщо небезпеки уникнути не вдалося і очі все-таки постраждали, на допомогу прийдуть засоби фітотерапії і народної медицини. Вони допоможуть швидко і ефективно позбутися від неприємних або хворобливих симптомів і відновлять здоров’я очей. Наводимо найбільш дієві і доступні рецепти на основі рослин, які можна використовувати для лікування очей.

Настій квіток ромашки лікарської (1 ст. ложку сировини заварити в 1 склянці окропу, настояти до охолодження, профільтрувати) застосовують у вигляді компресу. Особливо показані такі процедури при «сніжній сліпоті», запаленні очей у спортсменів-гірськолижників. У народній медицині в цьому випадку рекомендують також компреси з молока (пінку з молока треба знімати).

Свіжоприготованим соком цибулі ріпчастої, змішаного з водою (у співвідношенні 1 : 1,5) або медом (1:1), закопують в очі (по одній краплі в кожне око, краще на ніч) при світловому опроміненні очей. Після процедури бажано 10-15 хв полежати в затемненому від сонця місці. Хвороблива реакція на цибулевий сік буде короткочасною.

Настій трави чебрецю повзучого (60 г сировини на 1 л окропу, настояти 10-15 хв, профільтрувати) використовують для промивання очей і примочок. Він добре усуває запалення слизової оболонки і вік.

Водним розчином прополісу (1 г тонко подрібненого в ступці в сухому вигляді прополісу розчинити в 100 мл теплої дистильованої або кип’яченої води) очі промивають при запаленні.

Бджолиний мед, розведений теплою кип’яченою водою (не вище 45 ° С) у співвідношенні 1:2, використовують в якості очних крапель і примочок. Одночасно з місцевим застосуванням мед можна приймати всередину. У меді міститься бензойна кислота, яка визначає його сильну протизапальну і бактерицидну дію.

Настій крайових квіток волошки синьої (1 ч. ложка сировини на 1 склянку окропу, настояти 30 хв, профільтрувати через щільне полотно) застосовують у вигляді теплих примочок на очі при запаленні і сльозотечі.

Настій суцвіть календули (нагідок) (20-40 г сировини на 200 мл окропу, настояти до охолодження) або аптечну настоянку (розбавити 1 ч. ложку в 1 склянці води) використовують при запаленні очей у вигляді компресів, промивань, примочок (краще на ніч).

Настій трави зірочника середньої (мокрець) (1 ст. ложку сировини настояти 1 год в 1 склянці окропу, профільтрувати через щільне лляне полотно) застосовують при запаленні очей для закапування і промивання.

Примочки з розведеного у воді соку листя каланхое перистого або листя алое деревовидного (1:10) добре усувають запалення слизової оболонки очей і вік.

У літню пору можна використовувати як протизапальний засіб подрібнені свіжі листя бузку звичайного або подорожника великого у вигляді лікарської пов’язки.

Якщо очі запалені, сильно почервоніли, в них з’явилося печіння, корисно прикладати до них кашку з сирої картоплі, свіжих яблук або огірків, загорнуту в тонку тканину, при цьому на шию, нижче потилиці потрібно покласти гарячий мокрий рушник.

Примочки з настою насіння подорожника великого добре усувають запалення слизової оболонки очей (2 ч. ложки насіння залити 2 ч. ложками холодної кип’яченої води, збовтати, додати 6 ст. ложок окропу, знову збовтати, витримати до охолодження, процідити).

При запаленні очей від вітру застосовують припарки просом (в марлі запарити просо окропом і в теплому вигляді прикласти до очей), а при сльозливості, викликаної впливом агресивних чинників, за 30-40 хв до сну очі промивають відваром пшоняної крупи.
Якщо внаслідок впливу агресивних чинників виникло посмикування або запалення повік або напруга, спазм м’яза акомодації, то можна зробити примочку з настою верхівок молодих пагонів і квіток (трави) рути запашної (5-10 г сировини настояти 8 год в 1 склянці окропу), бажано також одночасно приймати такий настій всередину (по 1 ст. ложці 3 рази на день). Однак слід уникати передозування, так як рута — рослина отруйна.

Для швидкого відновлення очей після впливу агресивних факторів зовнішнього середовища, підвищення опору організму і підтримки нормального зору важливе значення мають раціональне харчування і здоровий спосіб життя. Здоров’я очей добре підтримують ретинол (вітамін А), якого багато в продуктах тваринного походження, і провітамін А (каротин), що міститься в рослинних продуктах (морква, гарбуз, солодкий перець, абрикоси). Дотримуйтеся режиму праці і відпочинку, повноцінно харчуйтеся, відмовтеся від шкідливих звичок (куріння, алкоголь) — все це в комплексі із захистом зорового апарату від агресивних чинників допоможе вам зберегти здоров’я очей і насолоджуватися життям.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply