Сидерати допомагають побороти шкідників на городі

Сьогодні я хочу розповісти про сидерати — відмінне натуральне добриво, яке коштує копійки, а користі для грунту від нього дуже багато. Тим більше посів сидератів не вимагає значних коштів та зусиль.

Що таке сидерати

Це такі рослини, які після досягнення ними певного віку зрізають і закладають в грунт. Грунт від них стає пухким, легким, буквально як пух. Загалом для мене сидерати — це ідеальна заміна гною.

Багато садівників проти сидератів і вносять в грунт тільки гній. Я правда, не зрозумію — чому? Ось я — мешканка міста, що має дачу. Купити машину гною для мене – дороге задоволення. Ціни на гній сьогодні досить високі. До того ж разом з таким цінним добривом я ризикую завезти на свою ділянку ще й цілу орду ненажерливих шкідників, таких як медведки і дротяники. А боротися з ними ой як важко і довго.

Які культури вибрати на сидерати

З усіх видів сидератів для себе я вибрала жито. Сію його вже третій рік і зрозуміла, що це одне з кращих зеленних добрив для моєї землі. Посів проводжу відразу після збору другого врожаю картоплі, поки земля ще пухка. Для посіву не застосовую ніяких сівалок: просто ходжу по ділянці і розсипаю жменями насіння жита. І тільки потім пригортаю його в грунт за допомогою граблів. В зиму жито йде зеленим.

Жито - відмінний сидерат

Навесні, як тільки жито підросте, я «випускаю» на ділянку чоловіка з мотокультиватором.

Вони переорюють всю ділянку. Далі ми залишаємо все як є на два тижні, щоб жито встигла в грунті перепріти.

Знаєте що виходить? Жито своїми корінцями розпушує грунт і витісняє з ділянки всі бур’яни, навіть пирій. Більш того, за три роки я повністю позбулася дротяників. Зараз на моїй дільниці дротяника немає. Мабуть речовини, які виділяє жито, діють на нього згубно. Капустянка теж перестала з’являтися на моїй дільниці — жито вбило або вигнало і її.

Відео про використання жита в якості сидеральної культури

Коли сіяти сидерати

Ось тому я всім рекомендую садити на ділянці сидерати. Це може бути не тільки жито, це можуть бути і гірчиця, і люцерна, і бобові (навіть горох), і фацелія. Всі ці рослини стоять на сторожі вашого врожаю, збагачують грунт не гірше гною, і вбивають масу грунтових шкідників. Сіяти сидерати можна не тільки восени або навесні, але і протягом усього сезону. Наприклад, звільнили грядку від овочів, не залишайте її порожньою, засійте сидератами — і буде вам користь: бур’яни не проростуть, шкідники загинуть, грунт збагатиться і оздоровиться, адже після посіву сидератів можна не дотримуватися сівозміни.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply