Природна косметика з городу


Не всі бур’яни, з якими так завзято борються дачники, такі нікчемні. Ми навіть не припускаємо, що у нас росте природна косметика. Наприклад, деякі з них є справжніми коморами для косметології. Тому якщо у вашому саду росте кропива або чебрець, не варто їх викидати на компостну яму. Спробуйте висушити ці рослини, може бути вони вам знадобляться.

Кропива

За вмістом вітамінів і мінеральних солей (кальцію, калію, фосфору, сірки, заліза) кропива є одним з лідерів серед рослин. Крім того, ряд компонентів, що містяться в цій рослині благотворно впливає на обмін речовин.

Кропива від вугрів

Для жирної шкіри і проти юнацьких вугрів 5-6 ст. ложок свіжого (3 ст. ложки сушеного) подрібненого листя кропиви залити 1 л холодної води; поставити на плиту і довести до кипіння. Зняти з вогню, дати настоятися, через 10 хвилин процідити. Обполіскувати обличчя настоєм 5-6 раз в день і давати йому обсохнути не витираючи.

Лосьйон з кропиви для волосся

Для приготування лосьйону для волосся взяти 5 жмень листя молодої кропиви злегка потовкти, залити 1 л води і 1 л винного оцту, поварити 15 хвилин, процідити. Остудивши, влити у відвар 100 г спирту. Регулярно втирати лосьйон в коріння волосся, масажуючи пальцями шкіру. Для тієї ж мети можна використовувати свіжо приготований кропив’яний сік. Листя кропиви розтерти міксером, віджати сік. Вживати відразу ж.


Сік з кропиви для очищення організму

5-6 жмень молодого листя кропиви замочити в 1 л холодної води, настоювати протягом 12 годин, відцідити і пропустити через соковижималку. Пити по 2 склянки соку в день.

Петрушка

Петрушка багата ефірними маслами, білковими речовинами, мінеральними солями калію, кальцію, фосфору, вітамінами С, В і каротином. Прекрасний косметичний засіб проти веснянок і пігментних плям.

Маска з петрушки

Маска з 2 ст. ложок свіжої і дрібно нарізаної зелені петрушки освіжить і заспокоїть шкіру. Тривалість маски 10-12 хвилин, змивати без мила теплою водою. Чайну ложку дрібно нарізаної зелені петрушки загорнути в целофан і покласти в камеру холодильника. Замороженою петрушкою протирати обличчя і шию, що освіжає шкіру, особливо в спекотні дні. Дрібно нарізати пучок петрушки. Віджати сік через марлю, змочивши соком 2 ватних тампона, покласти їх на повіки, потримати 10 хвилин. Ця процедура дає очам відпочити; особливо після тривалого сидіння над книгою або перебування в прокуреному приміщенні.

Чай із зелені петрушки рекомендується пити тим, кого закачує в автомобілі і інших транспортних засобах.

Базилік

Базилік має властивість освіжати втомлену шкіру, а також оздоровлювати жирну, схильну до утворення гнійних прищиків.

Лосьйон з базиліка

Лосьйон з базиліка готується так: 50 г дрібно нарізаної зелені залити 250 г рослинного масла і дати настоятися тиждень. Потім процідити і отриманим лосьйоном змащувати добре очищену шкіру обличчя вранці і ввечері.

Базилік від хвороб ясен

Базилік використовують також при запаленні ясен і зубного болю. Столову ложку зелені залити склянкою окропу, дати настоятися 10 хвилин, процідити. Додати до рідини чайну ложку оцту і половину чайної ложки солі. Прополоскати рот чистою водою, потім настоєм.

Часник

Здавна відомий як засіб проти лупи та випадіння волосся. Можна просто втирати сік часнику в шкіру голови перед миттям за годину-дві. Можна приготувати відвар з декількох лікарських трав: з’єднати в рівних кількостях нарізаний часник, коріння кропиви і ромашку аптечну. Дві столові ложки суміші прокип’ятити в 400 г води 10 хвилин. Процідити, остудити і втирати в шкіру голови.

Хміль

З нього готують лосьйон для жирної шкіри обличчя. Дві столові ложки дрібно нарізаного хмелю залити половиною літра окропу, настоювати 15 хвилин, процідити. Обличчя вимити гарячою водою з милом і зробити парову баню. Потім шкіру змастити лосьйоном, тримати, поки не засохне, змити теплою водою.




Поділитись своєю думкою