Що станеться з вашим тілом, якщо ви відмовитеся від м’яса

Вживати в їжу м’ясо чи ні — повністю особистий вибір кожної людини. У той час як деякі люди не можуть уявити життя без м’яса, інші можуть вважати вегетаріанський спосіб життя більш здоровим.

Міжнародним агентством з вивчення раку Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) опублікований тривожний звіт. У доповіді, заснованому на результатах досліджень, проведених за останні 20 років, оцінювали канцерогенний потенціал двох найпопулярніших сортів м’яса в світі — червоного і обробленого. Червоне м’ясо містить у собі всі види яловичини, свинини, баранини, телятини і конини.

Оброблене м’ясо включає сорти, які зазнали таких процесів, як соління, сушка, копчення, і більше не знаходиться в своєму природному стані. Оброблене м’ясо включає в себе салямі, в’ялену яловичину, сосиски, шинку, м’ясні консерви і т. д. Відповідно до звіту, регулярне вживання в їжу обробленого м’яса пов’язане з раком кишечника. Коли мова заходить про дієту і здоров’я, надзвичайно важливо прийняти добре обгрунтоване рішення. Якщо ви вирішили виключити або просто скоротити м’ясо в своєму раціоні, ви повинні знати, як це вплине на ваше тіло.

Поліпшить здоров’я серця

Запалення є механізмом захисту вашого організму від нападу хвороботворних мікроорганізмів і вірусів. Хронічне запалення є головною причиною серцево-судинних захворювань. Neu5Gc є молекулою, яка не виробляється в організмі, але міститься в червоному м’ясі.
Коли ви їсте червоне м’ясо, ваше тіло реагує на цю зовнішню молекулу, активувавши запалення тіла, як імунну відповідь. Коли ви їсте м’ясо регулярно, ваш організм продовжує реагувати таким чином, що дозволяє запальному процесу зберігатися.

Крім того, червоне м’ясо містить з’єднання, зване L-карнітин, яке викликає засмічення артерій, коли воно взаємодіє з кишковими бактеріями. Закупорка артерій визнана причиною номер один серед смертей від серцевих захворювань. При цьому вегетаріанські дієти в основному протизапальні і захищають ваше серце.

Захистіть себе від раку

Запалення є основною причиною для безлічі потенційно смертельних захворювань, і рак є одним з них.

У доповіді ВООЗ дуже ясно розкривається канцерогенність червоного і обробленого м’яса, яка ще більше посилюється регулярним споживанням будь-яких інших видів м’яса. Високе споживання м’яса пов’язане зі збільшенням кількості випадків раку кишечника.

Коли м’ясо варять або коптять при високих температурах, вивільняються певні хімічні речовини, які змінюють ДНК людини і роблять клітини більш сприйнятливими до раку.
Вегетаріанська дієта не створює таких ризиків. Крім того, вегетаріанці мають низький ризик зараження деякими видами раку (шлунка, яєчників і раку сечового міхура), ніж м’ясоїди, згідно з дослідженням 2009 року.

Ваші шанси жити довше ростуть

Вживання в їжу м’яса може скоротити термін життя. Аналіз раціону харчування тисяч людей з Америки і Європи показав, що вегетаріанці і ті, хто їв дуже невелику кількість м’яса, жили довше, а ті, хто споживав більше червоного м’яса, померли раніше від серцево-судинних захворювань і раку. Тому заміна м’яса в раціоні на вегетаріанські джерела білка, такі як молочні продукти, бобові та горіхи, може збільшити тривалість життя.

Схуднути буде легше

Коли люди відмовляються від м’яса, вони починають втрачати вагу, так як звертаються до низькокалорійної дієти на рослинній основі.

Вегетаріанські та веганські дієти багаті цільнозерновими продуктами, овочами і фруктами, які є неймовірно багатими джерелами клітковини.

На замітку
Вегетаріанське меню передбачає відмову від м’ясних продуктів, птиці та риби, але може включати вживання яєць і молока.
Веганське меню виключає абсолютно всі продукти тваринного походження, включаючи яйця, молоко, риб’ячий жир і т.п.

Запобігти діабету і поліпшити самопочуття

Стійкість до інсуліну є стан, при якому організм починає чинити опір інсуліну — гормону, який контролює рівень цукру в крові. Це призводить до діабету другого типу.

Низькокалорійна вегетаріанська дієта контролює вагу і регулює чутливість до інсуліну у хворих на цукровий діабет, за даними дослідження 2011 року.

Червоне м’ясо, особливо оброблені сорти, містить велику кількість натрію, нітратів і нітритів, які сприяють резистентності до інсуліну шляхом пригнічення активності бета-клітин, відповідальних за виробництво інсуліну.

Нормалізується кров’яний тиск

Червоне м’ясо також пов’язано з підвищеним артеріальним тиском, відповідно до дослідження, опублікованими в 2015 році в журналі пульмонології і респіраторної медицини.

Коли кишкові бактерії засвоюють червоне м’ясо, вивільняється з’єднання, зване тріметіламін-N-оксид, і це з’єднання може сприяти підвищенню кров’яного тиску.

Крім того, червоне м’ясо містить велику кількість насичених жирів. Регулярне вживання в їжу насичених жирів в довгостроковій перспективі закупорює артерії, що формує підвищений кров’яний тиск.

Зменшити прояви акне

М’ясо є багатим джерелом вітаміну B12, надлишок якого може викликати акне. Саме з цієї причини люди, в чиєму раціоні переважає м’ясо, частіше стикаються з цією проблемою, в той час як вегетаріанська дієта поставляє помірну кількість вітаміну B12 і допомагає контролювати це захворювання шкіри.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply