Пророщена пшениця – лише користь


Пророщені пшеничні паростки ще в давнину вважалися чудовим засобом лікування різних захворювань і зміцнення імунітету. За біологічної цінності пророщена пшениця не має рівних ні в природі, ні в медицині! Про пророщену пшеницю згадується в Аюрведі, традиційній індійській науці про здоров’я людини, Гіппократ призначав її як загальнозміцнюючий засіб.

У чому ж полягає висока біологічна цінність даного продукту? По-перше, в тому, що це натуральний продукт, створений самою природою. У ньому міститься величезний комплекс вітамінів і мікроелементів: вітаміни групи В, Е, А, С, залізо, кальцій, хром, фосфор, цинк, магній, а також величезна кількість ензимів і інших корисних вітамінів і з’єднань.

По-друге, в тому, що пшениця — це дешева сировина і не швидко псується. Пророщувати зерна можна в будь-який час року. Процес пророщування здійснюється самостійно. Важливе значення має дотримання правил пророщування, оскільки неправильно пророщені паростки можуть бути небезпечні для здоров’я.

Як правильно пророщувати зерно пшениці

З чого слід почати процес пророщування? Для початку перебрати зерна, видалити сміття і поламані зерна. Потім добре промити теплою водою і заново залити чистою водою. Протягом 10-12 годин періодично промивати і заливати пшеницю чистою водою. Дана процедура необхідна для того, щоб вивести з зерен хімікати, якими могли бути оброблені зерна. Це є профілактичним заходом, так як зерна можуть бути оброблені, а можуть і не бути. Якщо не підстрахуватися, то замість очікуваної користі лікування принесе швидше за все шкоду.


Після 12 годин (можна і менше, просто в цьому випадку вони будуть швидше проростати) викласти зерна в блюдо і залити водою так, щоб їх не було видно на поверхні. Зерна повинні не плавати у воді, а бути добре змоченими. Потім накрити марлею і поставити в світле місце ще на 12 годин. Доби досить для того, щоб зерна проклюнулися.

Правильно пророщене зерно пшениці

Правильно пророщене зерно пшениці

Якщо зерна менше перебували у воді при замочуванні, то буде потрібно близько 2 діб для появи паростків.

Поява паростків є дуже важливим моментом! Паростки повинні тільки проклюнуться, тобто їх повинно бути лише злегка видно з розірваної твердої оболонки. Саме в цей момент вони найбільш корисні і цінні для здоров’я людини.

Ростуть паростки пшениці дуже швидко. У їжу їх необхідно вживати, коли вони тільки проклюнулися або досягли не більше 2 мм. Чим довше паростки, тим цінність їх менша. Крім того, варто знати, що паростки, які мають в довжину більше 3 мм — небезпечні для здоров’я! На даному етапі в них починають накопичуватися шкідливі для організму людини речовини, і паростки стають гіркими на смак.

Так як пшениця росте дуже швидко, а вживати в їжу можна лише невелику її кількість, то замочувати слід невелику кількість зерен.

Вживання пророщеної пшениці

Пророслі паростки вживаються один раз в день по 1-2 столових ложки, бажано натщесерце. Вживати пророщену пшеницю можна протягом 1-3 місяців. Стосовно тривалості вживання краще все ж проконсультуватися з лікарем.

Даний продукт рекомендується також вживати і з метою профілактики, для зміцнення імунітету, наприклад, додаючи в їжу: гарячі страви, салати, закуски.

Найкраще вживати пророщену пшеницю протягом тривалого періоду для відновлення діяльності всіх органів, а згодом додавати її в їжу в якості профілактики.

Користь пророщеної пшениці

Як вже було зазначено раніше, пророщені паростки — це високоефективний засіб при лікуванні різних захворювань. Після 12 днів вживання пророщеної пшениці у людини нормалізується загальний стан здоров’я, зміцнюється імунітет, відновлюються сили, завдяки чому людина відчуває приплив бадьорості.

В першу чергу виліковуються хвороби серцево-судинної системи. Завдяки наявності магнію, з організму виводиться поганий холестерин і знижується артеріальний тиск.

Проростки пшениці допомагають лікувати камені в нирках і жовчному міхурі. Також допомагають впоратися з запорами.

Нігті і волосся набуває блиск, шкіра стає оксамитовою, відновлюється гострота зору і слуху.

Поліпшується нервова система — зникає депресія, страх, смуток, неспокій.

Щоб впоратися з анемією і заповнити дефіцит заліза, потрібно з’їдати в день приблизно 100 грам паростків пшениці.

Крім вищесказаного, нормалізується обмін речовин. Можуть розсмоктуватися різні новоутворення: доброякісні та злоякісні пухлини, поліпи, кісти, ліпоми, міоми і фіброми.

І, нарешті, пророщена пшениця діє як антиоксидант — відбувається омолодження всього організму, що сприяє уповільненню процесу старіння.

Пророщена пшениця для схуднення

Спосіб схуднення досить простий: перед кожним прийомом їжі за дві години з’їдайте по 2 ст. л. пророслих зерен пшениці, запиваючи склянкою води. Зерна можна попередньо перемолоти.

Протипоказання

Якщо ви недавно перенесли операцію, не слід вживати проростки. Протипоказана пророщена пшениця при виразці шлунка і 12-ти палої кишки, а також при алергії на глютен — целіакії.

Пророслу пшеницю не давайте дітям до 12 років. Не рекомендується вживати її з медом або молоком — це несумісні продукти харчування.

Врахуйте, що вживання пророщеної пшениці з молокопродуктами сприяє інтенсивному газоутворенню.





Поділитись своєю думкою

Ваша елктронна адреса не буде публікуватись. Required fields are marked *