Чи потрібно скошувати листя суниці садової?


З цього приводу існують різні думки. Одні фахівці рекомендують обов’язково видаляти листя, а інші вважають, що краще цього не робити, тому що рослини, виснажені недавно відданим урожаєм, потребують посиленого живлення, яке без наявності листового апарату неможливо забезпечити. На їхню думку, така процедура послаблює суницю і доцільна лише в тому випадку, якщо вона вражена хворобами і шкідниками.

Що стосується часу видалення листя, то навіть у прихильників позбавлення від них немає єдиної думки. Коли це краще зробити, сказати точно неможливо.

Деякі радять проводити процедуру відразу після збору ягід, зрізуючи листя на висоті 5-7 см. У цьому випадку не ушкоджуються ріжки і точки росту, видаляються старі листя, які до цього часу зазвичай вицвітають, знижується їх роль в житті рослини, і вони поступово починають відмирати.

В принципі час проведення даної операції не настільки важливий, головне розрахувати терміни так, щоб в зиму садова суниця пішла з молодими листочками.


Багато радять не чіпати здорові листя, а видаляти регулярно аж до середини жовтня лише уражені шкідниками і сухі. Така щадна обрізка дозволяє суниці піти в зиму з міцним корінням і великими зеленими листками, які в холод захистять квіткові бруньки від підмерзання, а ранньою весною забезпечать живлення рослин.

Фахівці також не рекомендують одночасно видаляти листя на всій плантації, особливо якщо сорти сильно різняться за термінами дозрівання. Справа в тому, що коли рослини ранніх і середніх сортів вже встигли рушити в ріст, більш пізні ще дають урожай ягід, і формування генеративних органів у них починається практично відразу ж після закінчення плодоношення. Крім того, вони зазвичай більш врожайні і їм потрібно більше часу, щоб закласти повноцінні бруньки на наступний рік, а без листя вони будуть змушені витрачати поживні речовини на процес відновлення, що негативно позначиться на врожаї наступного року. Тому пізні сорти, які від проведення процедури страждають найбільше, краще не скошувати.

Природно, не можна видаляти листя у ремонтантних сортів, які повторно плодоносять восени до самих заморозків.

До речі, якщо від рослин потрібно отримати вуса, листя також не видаляють, тому що це практично повністю пригнічує їх ріст.

Обрізають листя зазвичай секатором або гострими ножицями. Ні в якому разі їх не можна відривати руками — при цьому можна пошкодити кореневу систему і рослина замість формування зеленої маси чимало часу витратить на відновлення сил.

Обрізані листя щоб уникнути поширення хвороб і шкідників закопують або висушують і спалюють.

Особливо варто сказати про особливості догляду за такими суничними посадками. Після проведення процедури землю навколо кущиків рихлять, видаляють бур’яни і обробляють рослини (від шкідників і хвороб) необхідними препаратами. Ягідну плантацію обов’язково регулярно поливають (особливо це важливо в суху погоду) і підживлюють азотними добривами (5-7 г на кв. метр).

Вологий грунт і своєчасна підгодівля дозволять суниці до кінця сезону сформувати добре розвинену розетку молодого листя, які вкриють зону коренів і захистять їх взимку від вимерзання.




Поділитись своєю думкою