Чому гниють кабачки?

Кабачки — це улюблена багатьма і зовсім невимоглива до умов вирощування культура. Про кабачки часто говорять — посіяв і забув. Коли ж з кабачками починаються проблеми, багато хто просто не знають що робити… Часто основною проблемою, яку можна помітити на кабачках, є гниття плодів. Ні, не те гниття, яке ми спостерігаємо на початку літа, коли рослина позбавляється від зайвих зав’язей, і вони гниють на очах, а те, коли загнивають кабачки прямо на грядках.

З’ясувати, що до чого і чому допоможе метод індукції, так-так, саме індукції, а не дедукції, адже основна помилка автора Шерлока Холмса в назві методу його розслідування! Отже, кроками від часткового до загального ми і прийдемо до виявлення суті проблеми. Почати потрібно з відновлення пам’яті. Напружтеся і згадайте, а що росло на цій ділянці раніше? Якщо росли кабачки, то відповідь готова — на місце повертати їх потрібно не раніше ніж через пару років, рівно, як і висаджувати кабачки на тому місці, де колись росли їхні родичі «по крові» — огірки, кавуни або дині. На жаль і ах, але свою рідню кабачки на дух не виносять. Зважаючи на це намагайтеся підбирати для кабачків місця, де до цього не росли ні кабачки, ні зазначені культури, грунт повинен відпочити приблизно роки три або чотири.

Але не тільки в попередниках може бути причина, кабачки можуть гнити і з огляду на надмірне зволоження грунту. Наприклад, цей рік, дуже ряснів дощами, грунт вологою пересичений і просякнутий на метр, з огляду на це, є всі передумови до гниття.

Ну а що ж робити? Грунт насичений вологою, кабачки гниють! Виявляється, нічого вдіяти вже не можна. Можна, звичайно, періодично рихлити ґрунт і не боротися з бур’янами, обидва прийому ведуть до додаткового витрачання вологи, але в більшості випадків залишається лише видаляти зіпсовані плоди і сподіватися, що літо нарешті стане по літньому жарким.

Іноді буває так, що начебто і грунт не сильно вологий, адже ділянка на підвищенні, і вода проникає глибоко в грунтові горизонти, а кабачки все одно гниють. В цьому випадку уважніше огляньте рослини — на багатих ґрунтах кабачки можуть утворити багату вегетативну масу, сонечко не зможе проникати вглиб куща, в результаті чого створюються всі передумови для гниття. Щоб цього уникнути, слід видалити пару-трійку листочків, це прорідить кущ і дозволить вільно проникати сонячним променям в його центр, та й провітрюватися кущик буде набагато активніше, в таких умовах гнилі буде взятися нізвідки. Ну а вже якщо ви хочете повністю убезпечити себе від неї, то можна під кущики постелити сухої соломи, або під кожен кабачок покласти по сухій і чистій дощечці, щоб контакту з землею не було зовсім.

Наступною причиною виникнення гнилі на кабачках може стати захворювання. Це трапляється не так вже й часто, проте рослини цілком можуть бути вражені білою гниллю або борошнистою росою. Визначити наявність хвороби дуже просто, зазвичай на листі і плодах утворюється білий наліт, який з часом перетворюється у вдавлені плями.

Тут діватися нікуди, потрібно проводити обробки відповідними препаратами, однак перед тим, як застосовувати хімію, необхідно переконатися в тому, що до дозрівання ще далеко, не менше місяця!

Ну і на завершення хочеться дати пораду вже на наступний сезон. Тим, хто зараз загорівся думкою висадити на своїй ділянці цей корисний овоч, важливо знати, як правильно поливати кабачки. Будемо сподівається, що наступне літо не забуде, що воно літо і не одягне форму осені. Поливайте кабачки тільки так, щоб вода потрапляла на грунт, не лийте на листя. Якщо ж виходить так, що через густе листя грунт довгий час залишається вологим, а обрізати листочки шкода, то просто підкладіть під зав’язі шматки фанери, ну а якщо під рукою її не виявилося, то звичайне старе скло.
І пам’ятайте, фанера і скло принаджують слимаків, це вже інша проблема, тому періодично піднімайте настил і проганяйте непрошених гостей подалі з ділянки!

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply