Як позбутися від мокрецю на городі

Мокрець, або Зірочник середній, можна сміливо віднести до багаторічних злісних бур’янів. На вигляд рослина дуже ніжна і крихка, але її біологічні особливості дозволяють їй виживати і розмножуватися, навіть якщо з ним ведеться активна боротьба. Повністю позбавитися від бур’яну на ділянці практично неможливо.

Щоб хоч якось стримувати зростання мокрецю і не давати йому можливості активно розростатися, корисно ознайомитися з його біологічними особливостями і навчитися створювати такі умови, при яких бур’яну буде набагато важче рости і розвиватися.

Біологічні особливості мокрецю

Сила цієї рослини в його слабкості. Вона не може конкурувати з високорослими бур’янами або з тими, хто кореневою системою йде глибоко в землю в пошуках води і елементів живлення. Мокрець перемагає своєю живучістю.

Стебла рослини складаються з безлічі коротеньких міжвузлів, уздовж стебел розташовані тоненькі сріблясті волоски. Мокрець — рослина, що стелеться, його міжвузля, стикаючись з вологою землею, швидко утворюють нові корінці, що випускають нові стебла.

У теплі вологі весняні місяці для мокрецю складаються особливо сприятливі умови для бурхливого росту. Так що боротьбу слід починати з ранньої весни, коли на поверхні грунту з’являються перші сходи бур’яну. Від дрібних, які не встигли дати додаткові корінці рослин легше позбавлятися.

Живучість рослини пояснюється і тим, що за сезон мокрець встигає кілька разів (в теплих регіонах до п’яти) викинути в грунт свое насіння. Одна рослина в середньому дає близько 2500 насінин, що зберігають свою схожість протягом багатьох років. Рослина досить морозостійка, в теплі зими може під покровом снігу спокійно продовжувати своє зростання, викидати насіння.

Оскільки насінню мокриці не потрібно час стану спокою, вони починають проростати вже при чотирьох градусах тепла. Навіть важко уявити, скільки міститься в грунті насіння цього бур’яну, готових при перших сприятливих умовах рушити в ріст.

Як вести боротьбу з мокрецем

Як тільки зійде сніг, на грядки, призначені для посіву городніх культур, розстеляється чорна плівка, під якою грунт буде швидше прогріватися, і насіння мокрецю швидше почнуть проростати. Після появи під плівкою білих ниткоподібних паростків плівку ясним сонячним днем прибрати з грядок, щоб паростки висушило сонцем.

Перед посівом моркви, петрушки та інших рослин грядки добре розпушити, таким чином, заглибити насіння мокрецю і ускладнити їх проростання (проростати насінню найлегше з глибини до півтора сантиметрів, так як вони потребують сонячного світла). Далі можна висівати культурні рослини, час від часу доглядаючи за грядками і позбавляючись від новопосталих паростків мокрецю.

Виполюючи бур’яни, відточену сапку слід заганяти в землю на глибину до двох сантиметрів, де розташована основна маса коренів. Зрубані рослини обов’язково треба прибирати з городу, в іншому випадку тоненькі волоски, які розташовані уздовж стебел, вбираючи грунтову вологу, допомагають вже виполотій рослині зберігати свою життєздатність, щоб незабаром знову дати корінці.

Здатні проростати навіть невеликі частини рослини, що залишилися в землі, так що вибирати їх доводиться ретельно. Рихлити землю потрібно часто, через кожні десять-п’ятнадцять днів.

Не варто нехтувати боротьбою з мокрицею і в осінній період. Коли стоїть ще тепла погода, а з грядок весь урожай зібраний, у мокрецю з’являються нові можливості прекрасно і безперешкодно рости. Якщо в цей час не боротися з мокрецем, виникає небезпека, що насіння дозріють і навесні дадуть дружні сходи.

Наостанок, варто зауважити, що мокрець є відмінним кормом для свійської птиці, а також дієтичною та корисною добавкою до салатів, надаючи їм приємного вишуканого смаку.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply