Догляд влітку за трояндами

Зараз пильну увагу потрібно приділити трояндам. Вони шикарно цвітуть і на квіти норовлять прилетіти бронзовки і жуки-оленки, які виїдають квітки ще в бутоні.

Зовсім недавно ні від бронзовок, ні від жуків-оленок спасу не було. Препарати не чинили на них практично ніякого ефекту. Але після того як ми почали труїти їх дихлофосом і Раптор, жуки стали пропадати. Як тільки вони з’являються, ми знову обприскуємо квітки аерозолями.

Уважно огляньте кущі. Всі сухі, пошкоджені і хворі пагони треба зрізати і спалити. Корисно вирізати і пагони старше чотирьох-п’яти років. Вони практично не цвітуть і загущують центр куща.

Щоб троянди не здичавіли, своєчасно видаляйте поросль шипшини. Її можна відрізнити по дрібним листям. Деякі вважають, що у шипшини сім пелюсток, а у троянди тільки п’ять.

Але це не так. Відрізнити їх можна за розмірами листа — у шипшини вони набагато дрібніше.

Всі зрізи робіть косими, під кутом 45 ° С. Якщо троянда цвіте всього один раз за сезон, то цей сорт треба обрізати відразу після цвітіння, прибираючи всі тонкі пагони. Якщо троянда цвіте кілька разів, то такі сорти обрізають пізно восени.

Обрізка залежить від виду троянди

● Чайно-гібридні зрізають до 80-100 см;

● високорослі і флорибунди — до 45-50 см;

● прості троянди — до 10-30 см;

● почвопокривні — кожні чотири — п’ять років скошують до пеньків в 20-30 см.

На відстані 10-20 см від кореневої шийки розсипають нітрофоску: по 30-40 г на 1 м2, після чого грунт неглибоко перекопують. Якщо ґрунт сухий, то добрива краще внести в рідкому вигляді, а грунт перед підгодівлею полити. Після дощів на троянди нападає іржа і борошниста роса, які можуть сильно зіпсувати декоративність кущів. Тому при появі перших плям на листках і пагонах рослини треба обприскати сумішшю Топаза і Ордана.

Дуже ефективний препарат Rose Clear: він одночасно і від хвороб лікує, і шкідників вбиває. Фактично відразу вб’єте двох зайців. Троянди корисно замульчувати перегноєм шаром 3-5 см. Мульча і вологу збереже, і захистить грунт від ущільнення. Ефект від добрив, внесених в рідкому вигляді, стане помітний через п’ять-сім днів, а в сухому — набагато пізніше.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply