Космея – недолюблена красуня

Багато квітникарів «розлюбили» космею за її високий зріст. Тим часом, рослина досить приваблива своїм ажурним яскраво-зеленим листям і простими або махровими білими, рожевими, помаранчевими, бузковими, кармінними квітами, тому цілком може стати прикрасою навіть самої вишуканої ділянки.

Дуже ефектно виглядає космея на задньому плані в якості фону для менш високорослих рослин. Хороша вона і в групових посадках таких же високих однорічних квітів: клеоми, Мірабіліс, запашного тютюну.

Як декоративна рослина, воно відома людям більше двохсот років. І, з тих пір, в різних місцях цю рослину називають по-різному. «Красунею» — за яскраві, великі (від 6 см в діаметрі) суцвіття-зірочки, які на тлі ажурного листя виглядають дуже привабливо. Ще космею називають «нечесаною панною», через те, що платівка витонченого перисто-розрізаного листя трохи вигнута, через що рослина набуває кілька розпатланий вигляд. А ще цю квітку називають «американкою, волячим оком». Але найбільше мені подобається назва «космос», яке дали рослині за схожість різнокольорових суцвіть з яскравими зірками на нічному небі.

Коли ми купували будинок, космея з простими суцвіттями вже росла на ділянці. Пізніше я посадила насіння напівмахрового сорту «Полідор мікс» та махрового — «Психе». Пам’ятається, розсаду вирощувати не стала, а посадила відразу на початку травня у відкритий грунт, злегка присипавши землею і витримуючи відстань при посадці 20-30 см. Через два тижні з’явилися перші сходи. Розсади було так багато, що довелося пару раз сіянці пересаджувати. Після пересадки вони трохи прихворіли, але вже через тиждень рослини «оперилися» і пішли в ріст, займаючи все більшу і більшу площу. На відміну від простої космеї махрова виросла потужнішою рослиною. Це невибаглива, світлолюбна і холодостійка рослина розвивається досить швидко. Найбільшої декоративності досягає на сонячних місцях. До грунту абсолютно невимоглива. Проста космея розмножується самосівом. Якщо сходи не контролювати, то не встигнете озирнутися, як вона стане повноправною господинею квіткової галявини, витіснивши навколо себе менш стійкі рослини.

В кінці червня настає цвітіння. Кожне махрове суцвіття складається з декількох рядів порізаних по краях пелюсток оранжевого, білого і рожевого кольору. Відцвілі кошики краще обривати. Це стимулює утворення нових бутонів, що збільшує тривалість цвітіння. Цвіте космея до глибокої осені, випускаючи все нові і нові бутони, ніби змагається зі зростаючими поруч квітами. Після перших заморозків рослини чорніють, від чого навіть сумно стає.

«Космічні» залишки я зазвичай складаю в компост, а то і просто подрібнивши, перекопую прямо на грядці в надії, що зелень на наступний рік послужить хорошим добривом іншим рослинам.

В цьому році я знову посадила космею різних сортів на окрему клумбу. Грунт приготувала легкий, але менш родючий. З власного досвіду знаю, що на дуже родючих ґрунтах виростають просто величезні кущі зі стовбуром в палець завтовшки, а цвітіння дуже убоге, але ж хочеться саме пишного цвітіння! Від частого поливу ця рослина теж стає вище і потужніше, я б сказала «жирувати» починає: зелені багато, а квітів — мало. Так що балувати космею поливами не варто. Мінімум поливу і ніякої підгодівлі. Думаю, вона не образиться, а також як і завжди, буде радувати великою кількістю яскравих ніжних квітів.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply