Як можна з користю використати часникові стрілки

Я, як і більшість дачників, щорічно вирощую на своїй ділянці озимий часник, який у другій половині червня починає викидати стрілки. Як відомо, для отримання більших головок їх необхідно своєчасно видаляти, адже вони забирають у рослини близько 30-40% поживних речовин. Процедуру цю проводить кожен досвідчений дачник, але далеко не кожен знає, як з користю можна використовувати зрізані стрілки часнику. Звичайно, можна поповнити ними компостну купу, але існують і інші більш корисні способи їх використання.
До речі, ви знаєте, що в зелених стрілках вітамінів і мінералів набагато більше, ніж в самих зубчиках часнику? Тому рекомендую їх не викидати, а приготувати з них смачні і надзвичайно корисні страви, які в першу чергу припадуть любителям «гостренького».

У нашій родині всі люблять смажені часникові стрілки. Я їх попередньо мию, нарізаю на шматочки 3-4 см і обсмажую на олії з додаванням солі і томатного соусу протягом 15-20 хвилин. Ця закуска прекрасно поєднується з картопляними і м’ясними стравами. Так як часникова грядка на моєму городі займає досить велику площу і вирізаних квітконосів завжди виявляється досить багато, частину з них промиваю, подрібнюю, порційно складаю в поліетиленові пакети і заморожують в морозилці. Потім дістаю в міру необхідності, розморожую і смажу за описаним рецептом.

Не менш смачними і пікантними виходять мариновані стрілки, які завжди розходяться на ура в зимовий час. Промиті і нарізані пагони погружаю на 2 хвилини в киплячу воду, розміщую їх в стерильні банки, на дно яких попередньо кладу лавровий лист, перець горошком, гірчичні зерна, і заливаю гарячим маринадом. Для приготування маринаду на 1 л води беру 50 г цукру, 100 мл 9% оцту і 50 г солі. Заповнені півлітрові банки стерилізую протягом 5 хвилин, літрові — 10 хвилин і потім закатую.

Чоловіча половина нашої родини просто в захваті від гострої приправи з часникових стрілок, яку я готую наступним чином. Промиті подрібнені стрілки пропускаю через м’ясорубку і добре присмачую сіллю, так як хочу зберегти цю чудо-закуску протягом декількох місяців. Отриману ароматну масу розміщую в чисті скляні банки, закриваю капроновими кришками і зберігаю в холодильнику. Цю вітамінну приправу можна намазувати на хліб і їсти з першими стравами. Вона також прекрасно підходить до страв з м’яса і риби. До того ж в такому вигляді стрілки повністю зберігають свій вітамінний склад.

Якщо ж вам не до смаку ці гострі страви, можу запропонувати інше раціональне використання часниковий квітконосів. Я з успіхом застосовую їх на своїй дачі для боротьби з шкідниками і хворобами. Для цього на чверть наповнюю відро дрібно нарізаними (а краще пропущеними через м’ясорубку) часниковими квітконосами, заливаю гарячою водою на половину обсягу ємності, щільно закриваю кришкою і залишаю на ніч. Вранці ароматний настій проціджую через друшляк або шар марлі, доводжу обсяг до 10 л, додаю 2-3 ст.л. рідкого мила, перемішую і відразу ж обприскую пошкоджені рослини. Багато, можливо, знають не з чуток, про ефективність часникового настою в боротьбі з грибковими захворюваннями і шкідниками рослин. Але зазвичай використовують для цих цілей зубчики часнику. Так ось настій з стрілок не менш ефективний! Застосовую його для профілактики або лікування борошнистої роси, фітофторозу, антракноза та інших хвороб городніх і садових культур, викликаними спорами різних патогенних грибів. Цей засіб відмінно рятує овочеві, ягідні і плодові рослини від навали небажаних комах таких, як попелиця, білокрилка, гусениця, хрестоцвіті блішки, цибулева і морквяна муха, павутинний кліщ, щипавка, плодожерка, мідяниця, клоп і довгоносик.

Сподіваюся, читачам стануть у нагоді мої поради і, видаливши в цей сезон стрілки з часнику, вони знайдуть їм корисне застосування — підвищать власний імунітет, приготувавши вітамінні страви, або ж зміцнять здоров’я своїх дачних рослин.

Кудріна Ірина

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply