Головні правила отримання високих врожаїв помідор

Не ладиться справа з помідорами? Врожаї менше того, що хотілося б? Не біда, просто в цьому році через дощі помідори жирують, йдучи в бадилля. Треба допомогти їм почати зав’язувати плоди.

Корисне обприскування

Для того щоб помідори почали зав’язувати плоди, при обприскуванні від фітофтори додайте в розчин 10 г борної кислоти. Бор стимулює зав’язування плодів, крім того, підвищує вміст цукру в помідорах. Одним таким обприскуванням можна підняти урожай на 20%. Але краще на одній обробці не зупинятися, а обприскати кущі два рази.

Невеликий струс

Помідори — самозапильні рослини. Однак їм потрібен невелика струс, щоб запилення пройшло як треба. Для цього дріт шпалери потрібно злегка потрясти. Процес нескладний. Треба робити це раз в пару днів, особливо якщо відсутній вітер, які самі «запилюють кущі». Після струсу добре полити кущі або обприскати.

Хитра географія

Підвищити врожайність на 15-20% можна, якщо посадити рядки по широті — зі сходу на захід. Такі кущі добре освітлюються і мінімально затіняються сусідами. Як результат — продовження світлового дня і підвищення врожайності.

Міцне коріння

Чим міцніше коріння, тим вище врожайність, тим крупніше помідори. Зміцнити коріння можна за допомогою підгортання. Коли треба підгортати, підкажуть самі рослини. Слідкуйте за їх стеблами, і коли на них з’являться здуття додаткових корінців, проведіть підгортання.

Якщо стебло у землі набуває синюватого кольору, значить, кущі треба підгортати вдруге. Якщо зробити все вчасно, то рослини сформують додаткову потужну кореневу систему і дадуть високий урожай.

Корисна мульча

Про користь мульчування ніхто навіть не сумнівається. Під мульчею не утворюється кірка, не руйнується структура грунту, не ростуть бур’яни, не оголюються корені при поливі.

Правильне мульчування підвищує врожайність на 25-30%.

Пасинкування

Пасинкування — видалення зайвих пагонів — важливий прийом по догляду за рослинами. Помідори перестають витрачати поживні речовини на непотрібну зелень і починають виконувати плани щодо врожаю.

Проводити пасинкування треба регулярно, раз на два тижні, щоб рослина не сильно витрачала енергію та поживні речовини на пасинки. При пасинкуванні треба залишати пеньок завдовжки 1-2 см. Тоді не так швидко з’являться нові пасинки.

Видалення листя

Крім пасинків, у помідорів треба видаляти нижнє листя. Вони стикаються з грунтом і служать джерелом хвороб.

Досвідчені садівники зрізають з середини червня по одному-два найнижчих листочка раз в тиждень, аж до першого суцвіття.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply