Як отримати з одного куща смородини відро ягід

Якось моя сусідка поскаржилася мені, що втомилася збирати смородину: в селі ростуть 15 кущів, посаджених уздовж паркану. Запитала, який же зібрали урожай? Виявилося — неповні два відра. Братики мої, але ж такий урожай можна зібрати з п’яти кущів, і навіть з двох — при правильній агротехніці! На жаль, багато збирають з чорної смородини дуже низький урожай і при цьому нічого не змінюють.

Я висловив припущення, що кущі у сусідки старі і хворі. Можливо, і сорти старі, з дрібними ягодами. Сусідка запросила в гості, як консультанта — подивитися на рослини і порадити, що треба робити.

Приїхали в сад. Перше, що кинулося в очі — на рослинах мало листя. Здоровий кущ смородини добре облиствлений. Мала кількість листя говорить про те, що кущ дуже старий, йому не вистачає живлення або всередині стебел оселився шкідник.

Друга ознака неблагополуччя рослини — короткі прирости на кінцях гілок і відсутність сильних пагонів від кореня, так званих «нульових». Все це сигнали того, що кущ сильно ослаблений хворобами та браком живлення.

І, нарешті, явна ознака пошкодження шкідниками — скручене листя на кінцях гілок — це попелиця. Вона висмоктує соки і послаблює кущ.

Ягоди дійсно дуже дрібні. «Який сорт», — питаю господиню. Вона і не знає — давно саджали, років 15 тому.

Дорогі садівники! 15 років для чорної смородини — як для людей 90! Чорну смородину треба оновлювати, навіть хороші сорти. І тільки обрізанням тут не обійтися. Потрібно вирощувати нові кущі з живців.

Зробити це дуже легко. Восени можна нарізати здерев’янілих живців і посадити прямо в грунт, заглибивши на 2/3 довжини. Влітку (червень, липень) укорінюють зелені живці, накриваючи їх плівкою (якщо багато) або банкою (по одному). Тільки живці треба брати від найсильніших пагонів і неодмінно від хороших сортів.

А старі кущі — геть! І не чекати осені, корчувати відразу після збору врожаю. На колишнє місця нові сорти не садити. У грунті можуть бути шкідники смородини.

Про сорти смородини

Зараз досить багато великоплідних, врожайних сортів. Посадивши всього 3-4 куща, ви забезпечите всю сім’ю смачними, вітамінними ягодами. Збирати такі сорти — не робота, а задоволення. З однієї рослини — 3-4 кг — легко! А при хорошому догляді деякі сорти дають до 7 кг ягід.

За розміром і смаком ягід сорти відрізняються: самі великоплідні не завжди найсолодші. Але вони дуже соковиті, а вітамінів в них і корисних речовин не менше, ніж в солодких. Раджу садити різні, щоб порівнювати і вибирати ті, що подобаються.

Також потрібно враховувати терміни дозрівання. Якщо мати ранні і пізні сорти, то авралу зі збору та переробки ягід не буде.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply