Лопух славиться своїм смачним і цілющим коренем

Лопух — одна з найцінніших диких їстівних лікарських рослин. В Україні росте шість видів лопуха. Найбільш поширений лопух великий (реп’ях) — дворічна трав’яниста рослина з родини айстрових (складноцвітих). Досягає висоти 1,5 м, з великими листками і лілово-пурпуровими трубчастими квітками, зібраними у великі кошики на кінцях розгалужень стебла. Поширений повсюдно. Часто бездумно знищується як злісний бур’ян. Чому, хоча б іноді, не використовувати його цілющу їстівність — не викидати викопані рослини в компостну або купу сміття, а приготувати з їх коренів смачне і корисне блюдо?

Ймовірно у нас, не кожен знає, що лопух — цінна харчова рослина, яка культивується в промислових масштабах в країнах Європи, Америки, в Китаї і Японії.

В їжу вживають молоді листки і солодкуваті соковиті коріння лопуха першого року життя або — ранньовесняні коріння другого року життя рослини.

На другому році життя коріння лопуха швидко грубіють і втрачають свої харчові і лікарські властивості. Їх вживають у свіжому вигляді, печуть або смажать, кладуть в салати і супи, варять варення. Обсмажене і змолоте коріння лопуха використовують як замінник кави.

У лікувальних цілях у вересні-жовтні заготовляють коріння лопуха так само першого року життя, ріжуть уздовж і висушують. Зберігають у щільно закритому скляному посуді.

Народна медицина здавна знаходить широке застосування лопуха. Відвар коренів приймають для поліпшення обміну речовин, як протизапальний, сечогінний і потогінний, кровоочисний і протипухлинний засіб.

Його використовують при лікуванні шлунково-кишкових захворювань, хвороб нирок і сечового міхура. Листя і коріння лопуха вживають при ревматизмі, подагрі, невралгічних болях, при отруєнні ртутними препаратами, при цукровому діабеті, алергії.

Листя використовують зовнішньо (обмивання, їх прикладають в 5-6 шарів до хворого місця) при екземі, мігрені, фурункулах і опіках, болях в суглобах і при радикуліті. Відвар коренів лопуха застосовують для боротьби з лупою.

Листя збирають в червні-вересні, а коріння — у вересні-жовтні. Лікувальні властивості лопуха далеко не до кінця вивчені, але вже відомо, що, крім інших його властивостей, відзначається його виражена протипухлинна дія.

Салат з лопуха: 150 г молодого листя лопуха, 30 г хрону, 50 г зеленої цибулі, сметана, сіль. Листя лопуха на 1-2 хв. опустити в окріп, дати стекти воді і подрібнити; змішати з подрібненою цибулею і тертим хріном.

Викласти в салатницю, полити сметаною, прикрасити гілочками кропу або іншої зелені.

Суп з листя лопуха: 300 г листя лопуха, 30 г ріпчастої цибулі, 40 г рису, 40 г жиру, 200 г картоплі, сіль, перець. Рис і нарізану картоплю варити до готовності. За 10 — 15 хвилин до закінчення варіння, додати подрібнені листя лопуха і пасеровану цибулю.

Заправка для супів з лопуха: 1 кг листя лопуха, 100 г щавлю, 100 г солі, 25 г кропу, перець за смаком; зелень подрібнити, додати сіль, перець, перемішати і щільно укласти в скляну банку; зберігати в холодильнику; крім заправки супів, суміш можна використовувати як приправу до м’ясних, рибних і круп’яних страв.

Настій коренів лопуха: 1 ст. л. сухих подрібнених коренів лопуха залити 2-ма склянками окропу і настояти 2 години, процідити; приймати в гарячому (підігрітому) вигляді по 1/2 склянки 2 — 4 рази на день.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply