Суниця: сорти на будь-який смак

Суницю великоплідну як тільки не називають: і полуницею, і клубнікою, і садовою суницею. А недавно її охрестили «антикризовою ягодою». Дійсно, така красива смачна ягода може допомогти вистояти в кризу, особливо якщо почати розводити її і продавати врожай. Зараз вже ніхто не назве тебе спекулянтом.

Суниця приносить стільки приємних емоцій, що ніяка криза буде не страшною. Навесні грядки з суницею обсипані білим красивими квітами, ніби не грядки це, а клумби. Але верх блаженства настає влітку. Досить з’їсти кілька ароматних, соковитих ягід, і настрій відразу покращиться.

Суниця чи клубніка – чому виникла плутанина?

По-латині Суниця — фрагарія (Fragaria). Звичайнісінька лісова суниця — Fragaria vesca.

Суниця садова (великоплідна) — відносно молода культура, їй не більше 300 років. Отримали її в результаті схрещування суниці чилійської і віргінської. Фахівці називають її суницею ананасною — Fragaria ananassa.

Тепер з приводу полуниці. Суниця і полуниця — це різні рослини. І те й інше відноситься до роду Суниця сімейства Розоцвіті.

З точки зору ботаніки, полуниця (клубніка) — теж вид суниці, але інший. Це — суниця мускатна (або мускусна — Fragaria moschata), що отримала свою назву за специфічний аромат. Полуницею її назвали за форму ягід, що нагадують маленькі клубочки.

У 70-х роках минулого століття вчені схрестили суницю садову і полуницю (суницю мускатну) і вивели гібрид, якому дали назву «земклуніка». Зверніть увагу, правильна назва саме земклуніка (без букви Б).

Суниця з червня по жовтень

Міркувати про ботанічні назви — справа невдячна: все одно скоро забудеться і знову буде лише плутанина. Дітям, наприклад, все одно, як це називається. Але навіть малюки безпомилково визначають, що такі гарні, соковиті ягідки неодмінно повинні бути смачними. В більшості випадків, для дітей їх і ростимо.

Щоб продовжити задоволення від свіжих ягід, потрібно вирощувати різні сорти. Рання суниця дозріває до середини червня, пізня — в кінці липня. Існують ремонтантні сорти з осіннім плодоносінням і навіть з безперервним, без вираженого відпочинку влітку. Таким чином можна забезпечити безперервний конвеєр свіжих ягід до свого столу.

У цій статті будуть розглянуті тільки великоплідні сорти суниці. Про суницю з дрібними сортами поговоримо пізніше.

Ранні сорти

Ці сорти суниці рекомендують для південних і центральних регіонів. У Середній смузі і на півночі ці сорти страждають від весняних і червневих заморозків. Перші квіти пошкоджуються, і урожай досить низький. Для вирощування таких сортів в північних районах застосовують тимчасові укриття: спанбонд або плівку на дугах або просто вкривають спанбондом поверх кущів. Легкий матеріал не мне кущі, а лише дбайливо їх вкриває.

Ранні сорти: Віма Зантен, Даренка, Деройял, Кама, Камароза, Кент (красивий, смачний навіть в похмуру погоду), Ламбада, Незнайомка, Орлец, Хонеойе (він же Хоней, самий ранній сорт), Ельвіра, і інші.

Середньостиглі сорти

Це найбільша група сортів суниці. Вибирати тут потрібно за смаком, а він багато в чому залежить від догляду. Максимум сонця, тобто повністю відкрите місце — ось головна запорука гарного смаку.

Сорти середнього терміну дозрівання: Боровицька, Витязь, Гигантелла Максим, Дукат, Калинка, Корона (дуже смачний), Кулон, Лорд (один з кращих сортів), Маришка, Знахідка, Першокласниця, Полка, Русич, Танюша (стійкий до кліща), Торпеда, Троїцька, Торпеда, Фестивальна, Фестивальна Ромашка, Естафета та інші.

Пізні сорти

Пізні сорти особливо цінуються у садівників, так як основна хвиля врожаю вже спадає, а пізні сорти продовжують наше задоволення мати свіжі ягоди. Крім того, на ринку ці сорти добре розходяться серед господинь, які «зазівалися» і не встигли купити ягоди для варення.

Сорти пізнього строку дозрівання: Адрія, Богема, Вікода, Віма тарда, Зенга-Зенгана, Конрад, Кубата, Флоренс, і ін.

Ремонтантні сорти

Ремонтантні сорти відрізняються здатністю плодоносити двічі. Другий урожай дозріває з кінця серпня до жовтня.

А зараз з’явилися у продажу так звані сорти «нейтрального світлового дня», тобто плодоносні безперервно. До таких належить сорт Сан-Андреас, його дуже хвалять! Ці сорти теж включають до групи ремонтантних.

Багато хто недооцінює ремонтантні сорти, вважаючи, що другий урожай неповноцінний, більшість ягід не встигають визріти. Але винні часто самі садівники. Адже ремонтантні сорти вимагають особливого підходу. Як правило, низький, запізнілий урожай пов’язаний з неправильною агротехнікою, зокрема, браком підгодівлі і поливів.

Ремонтантні сорти: Альбіон, Белтран, Брайтон, Всесвітній Дебют (з рожевими квітами), Королева Єлизавета II (кращий з ремонтантних), Лоран — сорт нейтрального світлового дня, Московський делікатес, Портола, Сельва — безперервно плодоносить з червня до заморозків , Фігаро, Флорін, Евіс Делайт і ін.

Суниця без алергії

У дітей (та й у дорослих) часто буває алергія на суницю, на її червоний сік. Нещодавно створені білі сорти суниці спеціально для алергіків. Зараз ці сорти з’явилися в продажу, і їх можна купити на виставках і в магазинах.

Сорти суниці з білими ягодами: Анабланка, Білий Швед, пайнберрі, Швед-1 і Швед-2.

Отже, сорти названі. Звичайно, тут перераховані не всі (сортів зараз кілька тисяч), але хоча б ті, що часто зустрічаються в продажу, ми розділили на групи за термінами дозріванні. Залишилося вибрати і насолоджуватися смаком суниці близько двох місяців на рік (або до жовтня, якщо посадите ремонтантні сорти). Бажаємо всім рясних врожаїв.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply