Як отримати великі качани капусти


Як отримати великі качани капусти

Якщо хочете виростити дуже великі качани капусти — в першу чергу подбайте про сорти. Так, наприклад, з Червневої або Слави особливих рекордів не одержати. А ось з Московської ювілейної або Харківської цілком можна зібрати качани вагою 15-20 кг. Можна спробувати і голландські гібриди. Наприклад, гібрид Мегатонн стабільно дає врожаї з качанами в 10-20 кг. Причому без будь-яких хитрощів.

Вважається, що капуста не боїться холодів. Насправді вона переносить заморозки, але любить тепло. Оптимальна температура для росту качанів + 18 ° С. Тому, якщо садять капусту рано, то навесні її вкривають плівкою, під якою тепліше і, що важливо, немає шкідників.

Важлива схема посадки — рекордні качани виростають тільки на вільних грядках. Для цього пізні сорти садять за схемою 80х80 см і навіть 100х80 см. Більш щільна посадка призведе до отримання невеликих качанів, і вирішити цю проблему внесенням добрив не вийде. Грунт навколо рослин треба регулярно рихлити. А саму капусту корисно пару раз підгорнути, що допомагає боротися і з капустяною мухою.

Те, що капуста – рослина яка любить вологу, знають всі. А ось той факт, що вона також любить світло, багато хто недооцінює. Посадивши капусту під деревами, на рекорди можна не розраховувати.


Ще неможливо отримати врожай на кислих грунтах, де капуста сильно хворіє килою. Тому їй потрібна нейтральний і слабокислий грунт, що досягається внесенням золи або вапна за два тижні до висадки капусти.

Для отримання 500-800 кг капусти з сотки потрібні добрива, в першу чергу азотні. Аміачна селітра — кращий друг капусти. Тільки, коли качани почали формуватися, краще переходити на нітрофоску, так як від чисто азотних добрив виходять гігантські, але пухкі качани.

Першу підгодівлю проводять через дві-три тижні після висадки в грунт розсади, застосовуючи аміачну селітру: по 10-20 г на 10 л води. За сезон роблять мінімум три кореневих і два позакореневих підживлення.

Забирають капусту якомога пізніше, так як кожен день качани збільшуються в розмірах, а сформовані качани заморозків вже не бояться.


Інші статті по темі:





Поділитись своєю думкою

Ваша елктронна адреса не буде публікуватись. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *