Народні методи боротьби з попелицею

Настання теплої пори року з нетерпінням чекаємо не тільки ми, а й всілякі комахи, серед яких велику частку займають шкідники нашого саду і городу. Іноді випадають сприятливі сезони, коли їх з’являється на наших ділянках небагато і значної шкоди посадками вони не завдають. Але в більшості випадків чисельність таких комах виявляється просто колосальною і вимагає прийняття негайних заходів для позбавлення плодових, ягідних і овочевих культур від їх навали.

На мій погляд, найбільш шкідливою комахою, яка докучає і мені і всім рослинам з весни по осінь, є попелиця, або більш поширена в народі назва — тля. Вона атакує не тільки верхівки молодих пагонів плодових дерев і ягідних кущів, але ушкоджує також овочеві та квіткові культури. Кожному дачникові напевно доводилося спостерігати сумну картину, як пошкоджені попелицею рослини призупиняли зріст, гілки набували потворну форму, листя на пагонах скручувалися, а пізніше засихали. Подібні пошкодження неминуче призводять і до втрати врожаю. До того ж ослаблені плодові та ягідні культури виявляються не в силах закласти достатню кількість квіткових бруньок майбутнього сезону. Тому розраховувати на повноцінне плодоношення годі й в наступному році. Виходячи з цього, на наш превеликий жаль, необхідно вести невпинну боротьбу з попелицею протягом усього теплого часу року.

На своїй дачній ділянці я намагаюся якомога менше застосовувати хімічних препаратів. Раз вже я вирішила вирощувати свої фрукти, ягоди та овочі, то нехай вони будуть екологічно чистими. Інакше овчинка вичинки не варта: ті кошти, які йдуть на покупку хімікатів, з тим же успіхом можна витратити на покупку магазинних яблук і помідорів, які напевно піддавалися численним обробкам, і при цьому заощадити сили і час. Але мені дорого здоров’я моїх близьких, тому своїх сил на вирощування чистих і корисних плодів я не шкодую.

За довгі роки садівництва у мене набралося досить багато так званих народних методів боротьби з шкідниками і, зокрема, з попелицею. Найефективнішими з них із задоволенням поділюся. Тільки хочу відразу попередити всіх, особливо початківців садівників, що не існує такого рецепта, який міг би позбавити посадки від попелиці на весь сезон. Обробки необхідно повторювати регулярно — приблизно 1 раз в 1-3 тижні в залежності від наявності шкідників на рослинах. Але ж і інсектициди не дають довготривалого ефекту — через певний проміжок часу сад і город заселяється новими колоніями попелиці. У боротьбі з цією ненажерливою комахою мені допомагають обприскування по листю наступними засобами.

Взяти 500 г трави кульбаби, залити 10 л теплої водою, настояти 4-5 годин, процідити настій і відразу провести обробку.

Півлітрову банку сухих апельсинових (мандаринових) корок залити 10 л теплої води, залишити на ніч, вранці процідити і обприскати рослини.

200 г ріпчастої цибулі дрібно нарізати, залити 10 л води, через 7-8 годин процідженим розчином провести обробку.

У відро помістити 2-3 молоді соснові гілочки, долити ємність доверху гарячою водою, залишити на ніч. Вранці отриманим настоєм провести обробку пошкоджених культур.

1 брикет дігтярне мила натерти на тертці, розчинити в 10 л води і обприскати рослини.

3-4 кг помідорної або картопляної гички залити 10 л теплої води, залишити на 2 доби, після чого процідити і застосувати за призначенням.

Відро на 1/3 наповнити подрібненою травою полину, долити водою доверху, настояти 2 доби, процідити і обробити посадки.

200 г тютюнового пилу залити 1 л крутого окропу, залишити на 4-5 години. Настій процідити, довести об’єм до 10 л і провести обробку.

400-500 г свіжої подрібненої трави чистотілу залити 2 л води, настояти добу, прокип’ятити 1 годину, процідити, довести об’єм до 10 л і обприскати пошкоджені культури.

1 ст. очищених часточок часнику подрібнити, залити 1 л води, настояти 2 доби. Проціджений настій додати в 9 л води і провести обприскування.

200 г порошку гірчиці запарити в 1 л окропу і залишити на 2 години. Розчинити настій в 9 л води і обробити рослини.

1 кг золи залити 10 л гарячої води, настояти 2 доби і процідженим настоєм обробити посадки.

400-500 г сухих стручків гіркого перцю подрібнити, прокип’ятити в 1 л води в закритому посуді. Відвар процідити, додати 9 л води і провести обприскування.

Відро на 1/3 наповнити подрібненими свіжим листям лопуха, долити водою доверху, настояти 3 доби, процідити і застосувати за призначенням.

200-300 г лушпиння цибулі залити 10 л води, дати настоятися 4-5 діб. Настій процідити і обприскати рослини.

Відро на 1/3 наповнити чорнобривцями (стебла, листя, квіти), долити водою доверху, настояти 2 доби, процідити і обробити посадки.

До всіх вище перелічених настоїв і відварів (крім розчину дігтярного мила) перед обробкою додаю по 1-2 ст. л. рідкого мила для кращого присипання до листя. Всі рецепти пригнічують розвиток попелиці. Проводячи обробки, я неодмінно чергую настої і вибираю ті засоби, які в даний момент є під рукою.

Кудріна Ірина

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply