Як вирівняти ділянку на дачі чи під будівництво будинку

Навіщо потрібна ідеально рівна ділянка на дачі і як її правильно вирівняти?

Не завжди вдається придбати рівну дачну ділянку. Землевласники стикаються з такими проблемами, як ями, пні і ухили. Вирівнювання дозволяє отримати пряму поверхню для будівництва будинку і для вирощування рослин. Плоска поверхня забезпечує рівномірний полив і живлення садових культур.

Самостійні роботи обійдуться дешевше, ніж звернення до фахівця. При цьому важливо вибрати відповідний спосіб вирівнювання грунту.

Як зробити розмітку і розпланувати ділянку?

Перш ніж приступити до вирівнювання потрібно розчистити ділянку від трави, каменів і пнів. Це дозволить оцінити нерівності ландшафту і виконати розмітку.
Визначається рівень ухилу рельєфу і напрямок стоків. Виявляється показник стояння вод.

Ухил визначається візуально, а для з’ясування рівня грунтових вод викопується яма до водоносного шару. Дані фактори важливі при плануванні будівельних робіт і розбивання городу та саду.

Виділяються наступні причини вирівнювання поверхні грунту:

1. Садівнича — на схилах грунт вимивається дощовою водою, що знижує врожайність.
2. Декоративна — газон виглядає на плоскій поверхні і газонні суміші краще приживаються на рівній ділянці.
3. Будівельна причина — фундамент заливається на прямих ділянках, без перепадів рельєфу.

Рельєф вирівнюється переміщенням грунтового шару і засипанням привізного грунту.

Цікаво!
Після освоєння території і висадки рослин рівень грунтових вод знижується на 15-25%, так як плодові дерева споживають багато води.

При плануванні ділянки рекомендується виділити окремі зони. У господарській зоні розташовується приміщення для господарського інвентарю, туалет, лазня або літній душ. У зоні відпочинку — альтанка, майданчик і декоративна водойма. Садово-городня зона займається плодовими деревами і ягідними чагарниками і овочевими грядками.

Після планування виконується розмітка території. Дана процедура має наступні особливості:

1. Ділянка розділяється на дев’ять однакових зон, які розмічаються кілочками. Це допоможе визначити обсяг робіт.
2. Якщо на ділянці невеликі нерівності, то на висоті 5 см натягується мотузка, яка дозволить розглянути горби і ямки.
3. При сильних перепадах використовується водний рівень, який робиться з прозорого шланга з водою. У ньому рідина знаходиться на однакових рівнях в обох кінцях.

За допомогою рівня визначається однакова висота, значення якої відзначається на вбитих в землю кілочках. Подібний метод дозволяє дізнатися середню висоту ділянки.

Важливо!
Полегшити роботу допоможе грамотно складений план. Значення переносяться на папір, і виконується просте креслення місцевості з відміряними розмірами. Результати розмітки рекомендується відзначати.

Який спосіб вибрати для вирівнювання грунту?

Існують різні способи розрівнювання поверхні. У складних випадках використовується спеціальна техніка. Невеликі нерівності обробляються самостійно.

Для вирівнювання дачної ділянки будуть потрібні наступні інструменти:

  • для розпушення землі граблі;
  • совкова і штикова лопати;
  • тачка для переміщення грунту і сміття;
  • садові граблі і сапа;
  • дерев’яні бруски для розмітки;
  • рівень і мотузки;
  • довгі бруски.

Залежно від розміру території виділяються наступні способи вирівнювання рельєфу:

1. Вирівнювання ділянки до 8 соток проводиться вручну.
2. Ділянки з маленьким ухилом рівняються за допомогою мотоблока або культиватора.
3. Великі ділянки обробляються бульдозером або трактором.

Ручна обробка

При роботі вручну використовується лопата, граблі або вила. Знімається верхній шар грунтів за допомогою лопати і вил близько 15 см і складається по краях ділянки. Потім грунт з піднятих місць розподіляється в поглиблення. Потім верхній шар повертається на місце і розрівнюється граблями.
Після обробки грунт відстоюється кілька тижнів.

Використання мотоблоку

Мотоблок (або культиватор) призначений для обробки землі. Управляти агрегатом можна за допомогою спеціальних ручок. При цьому не потрібно знімати верхній шар. До задньої частини пристрою кріпиться дошка. Мотоблок розпушує землю і вирівнює її дошкою.

Обробка трактором або бульдозером

Перед обробкою спеціальною технікою на ділянці обов’язково викорчовуються пні і прибираються камені.

Вирівнювання трактором проводиться в два етапи: поперек і вздовж. Спеціальна техніка обладнується ножами, які зрізають верхню частину грунту і переміщують її. Вважається, що бульдозер знищує родючий шар грунту, який довго відновлюється.

Бульдозер використовується для обробки цілини з густим дерном. Для утрамбовки грунту застосовується бочка з важким матеріалом, яка прив’язується до культиватора.

Після процедури необхідно за допомогою грабель розпушити грунт.

Важливо! Якщо ділянка розташована на крутому схилі, то використовується розташування у вигляді терас. При цьому утворюються ступені, які мають рівні ділянки поверхні.

Навіщо зміцнювати грунт і які є методи посилення?

Грунт на схилі зміцнюється, особливо якщо в його складі присутній пісок. Для зміцнення застосовуються різні методи. На вибір впливає рівень грунтових вод, ухил ділянки і особливості грунту.

Якщо ухил до 9%, то укоси посилюються деревами або чагарниками. При нахилі більше 10% застосовується внутрішнє армування грунтів і штучні конструкції.

Зміцнити укіс допоможуть наступні способи:

1. По краю висаджуються рослини з розвиненою кореневою системою. Використовуються такі багаторічники, як сосна, глід, шипшина або айва.
2. Зміцнюють схили паркани з цегли або бетонних плит. При будівництві варто враховувати глибину основи.
3. Застосовуються камені, які вкопуються поперек схилу. Даний матеріал виконує також декоративну функцію.
4. Для зміцнення рекомендується нетканий матеріал — геотекстиль.
5. Геомат є полімерний матеріал, структура якого нагадує мочалку. Він підходить для крутих схилів і запобігає появі ерозії. При цьому коріння рослин переплітаються з матеріалом і формують міцну систему.
6. Для схилів понад 50 градусів підходить геосітка. Даний матеріал покликаний захищати будівлі на слабких грунтах.

Важливо!
Укріплення ділянки грунту використовуються для висадки рослин. Грунт необхідно удобрювати.

Коли можна приступати до обробки грунту після вирівнювання? Після проведення вирівнювання ділянка повинна відстоятися. Після виконання процедури рекомендується встановити паркан. Під будівельні об’єкти фахівці радять проводити дану процедуру восени, щоб за зимовий період грунт прим’яти.
Після вирівнювання садово-городньої ділянки, ґрунт вдобрюється.

Вирівнювання — це важливий процес при облаштуванні ділянки. Щоб будинок був надійним і ландшафт радував око, проводяться заходи щодо вдосконалення рельєфу. Ідеально рівний майданчик створить комфортні умови для роботи і проживання.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply