Синдром неспокійних ніг: причини, симптоми, лікування

Синдром неспокійних ніг — захворювання, при якому виникають неприємні відчуття в ногах, що супроводжуються неконтрольованим бажанням рухати ногами, щоб ліквідувати неприємні відчуття. У більшості випадків синдром неспокійних ніг починається ввечері і заважає спати. Підраховано, що 33% пацієнтів з фіброміалгією також мають синдром неспокійних ніг.

Що таке синдром неспокійних ніг?

Синдром неспокійних ніг (СНН) є порушенням з боку нервової системи, яке впливає на ноги. Він характеризується пульсуючим, витягаючим, повзучим болем або іншими неприємними відчуттями в ногах і бажанням порухати ними. Рух ноги знімає дискомфорт.

Симптоми виникають в основному в нічний час, коли людина розслабляється і знаходиться в стані спокою. Симптоми можуть посилюватися протягом ночі.

Захворювання може початися в будь-якому віці, навіть в дитинстві або підлітковому віці, але частіше за все зустрічається у людей середнього віку і літніх людей. Симптоми, як правило, стають все більш частими з віком.

Причини синдрому неспокійних ніг

У багатьох випадках причина синдрому неспокійних ніг невідома. Наявні дані свідчать про те, що СНН може бути пов’язаний з тим, як мозок використовує дофамін, що впливає на рухи м’язів. Гени також можуть відігравати певну роль.

Інші чинники, пов’язані з розвитком або загостренням синдрому неспокійних ніг, включають в себе:

  • хронічні захворювання — такі, як хронічне захворювання нирок, діабет, хвороба Паркінсона, ревматоїдний артрит, захворювання щитовидної залози або фибромиалгии;
  • дефіцит заліза — низький рівень заліза в крові може привести до падіння дофаміну, викликаючи синдром неспокійних ніг;
  • ліки — деякі види лікарських препаратів, антипсихотичних препаратів, деякі антидепресанти, а також засоби від застуди та алергії, що містять седативні антигістамінні препарати, можуть погіршити симптоми;
  • вагітність — деякі жінки відчувають СНН під час вагітності, особливо в останньому триместрі. Симптоми зазвичай зникають протягом місяця після пологів;
  • також на появу симптомів синдрому неспокійних ніг впливають стрес, брак сну і фізичної активності, надмірне куріння, кофеїн або алкоголь.

Симптоми

Симптоми синдрому неспокійних ніг можуть відрізнятися у різних людей і варіюватися по силі. Ви можете відчувати симптоми тільки один раз в якийсь час або щоночі.

Ознаки та симптоми СНН: відчуття незручності в ногах з потребою змінювати положення ніг. Ці відчуття зазвичай з’являються в нижній частині ноги, але можуть виникати в будь-якому місці — від стегна до стопи. Для деяких людей відчуття також виникають в руках. Ці відчуття часто описуються як:

  • потягування або посмикування м’язів;
  • свербіж, відчуття мурашок по тілу;
  • печіння, поколювання;
  • ниючий, пульсуючий біль.

Близько 85% людей з синдромом неспокійних ніг також мають розлад періодичних рухів кінцівок, розлад сну. Можуть виникати повторювані судоми, посмикування ніг під час сну. Ці рухи можуть відбуватися приблизно кожні 20-40 секунд, іноді всю ніч, порушуючи сон.

Варіанти лікування

Немає ніякого специфічного лікування для синдрому неспокійних ніг. Різні процедури можуть допомогти зменшити симптоми. Варіанти лікування включають зміни способу життя, самодопомогу і лікарські засоби.

Ось деякі речі, які варто спробувати.

  • Перегляньте свій раціон, щоб переконатися, що він є здоровим і збалансованим. Уникайте продуктів, які можуть бути причиною або погіршувати проблему, такі як алкоголь і кофеїн.
  • Правильні вітамінні і мінеральні комплекси. Дефіцит заліза тісно пов’язаний з СНН. Дефіцит магнію викликає м’язовий тиск, який може спровокувати судоми ніг. Дефіцит вітаміну B може впливати на неврологічні проблеми, що виражаються у відчуттях мурашок по тілу.
  • Носіть компресійні панчохи протягом дня або використовуйте еластичний бинт.
  • Робіть розтяжку і масаж. Починайте і закінчуйте свій день з вправ на розтяжку або ніжним масажем. Важливо розтягнути біцепс стегна, литкові і стегнові м’язи.
  • Прийміть ванну перед сном. Додайте в воду сіль або соду, щоб розслабити м’язи.
  • Спробуйте методи релаксації, такі як медитація або йога. Стрес може погіршити СНН. Вчіться розслаблятися, особливо перед сном.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply