Восени спробувала приготувати силос, але небагато, на випадок, якщо не вдасться, то, щоб не шкодувати за витраченими силами. Та навпаки, зараз шкодую, що виготовила мало. Взимку силосом задовольняється потреба тварин у поживних речовинах. Він підвищує продуктивність тварин. Силос утворюється від молочнокислого бродіння у силосній масі. Відбувається воно за умови, що до закладеного корму немає доступу повітря. Під час бродіння накопичується молочна кислота, затримується розвиток небажаних видів бродіння.
Відомо, що чим більше у кормі цукру, чим щільніше утрамбована маса, тим кращої якості буде силос.
Для силосування придатні гичка городніх культур, капустяне листя, дикорослі трави, сіяні бобово-злакові сумішки, зелена маса кукурудзи і соняшнику.
Вологість маси, що силосується, повинна бути 65-75 %. Усі рослини діляться на ті, що легко силосуються (кукурудза, яка зібрана у фазі молочно-воскової стиглості, сорго, соняшник, злакові трави, бобово-злакові суміші, капуста столова і кормова, ріпак, буряки, морква, кормові гарбузи, отава лучних трав, очерет, гичка буряків і моркви); ті, що важко силосуються (конюшина, люцерна, буркун, еспарцет, вика, осока);
Рослини, що не силосуються у чистому вигляді (соя, чина, гудиння кавунів, гарбузів, динь, огірків, кабачків, гичка картоплі та помідорів). Для приготування якісного корму необхідно рослини, що важко силосуються, закладати в суміші з тими рослинами, що легко силосуються у співвідношенні 1:2-3.
Уся маса, що силосується, для кращого ущільнення повинна подрібнюватися. Чим менша вологість, тим краще має подрібнюватися сировина. За надмірної вологості рекомендується різати на більші частки (приблизно по 3 см).
Щоб запобігти втратам соку, можна додавати подрібнену солому або полову з розрахунку 20 кг на 100 кг вологого корму. За тривалого і нещільного укладання температура силосу підвищується до 50оС і вище, він набуває темно-коричневого кольору і запаху житнього хліба.
Визначення маси силосу здійснюється за об’ємом сховища і середньої маси 1 м3. Маса силосу із змішаної сировини становить 550-600 кг; кукурудзи, кормової капусти 650-700 кг. Маса для силосування закладається до квадратних або круглих ям глибиною до 2 м (довжина і ширина довільні). Стіни ями обмащують глиною. Заповнити її треба протягом трьох діб. Наповнювати яму можна повністю, оскільки маса через декілька днів ущільниться і осяде.
Від проникнення повітря силосну яму ретельно накривають поліетиленовою плівкою, на неї засипають шар землі товщиною до З0 см.
Можна покрити зволоженою соломою (до 35 см) потім промастити глиною (до 6 см) і насипати землі (до 25 см). Рекомендується над ямою встановити легкий навіс для захисту від опадів. Через 1-1,5 місяця силос готовий для згодовування. Його колір буде жовтувато-зелений, запах — нагадуватиме квашені яблука.
Сінаж. Технологія приготування така ж, як і силосу, з тією лише різницею, що скошену траву чи будь-що інше, більше підсушують і закладають до ями протягом одного дня.
Хай пощастить добродію А.Рибачуку та й іншим, хто зацікавиться цим кормом для худоби.
Є.І. Барбина