Як правильно приготувати силос

Восени спробувала приготувати силос, але небагато, на випадок, якщо не вдасться, то, щоб не шкодувати за витраченими силами. Та навпаки, зараз шкодую, що виготовила мало. Взимку силосом задовольняється потреба тварин у поживних речовинах. Він підвищує продуктивність тварин. Силос утворюється від молочнокислого бродіння у силосній масі. Відбувається воно за умови, що до закладеного корму немає доступу повітря. Під час бродіння накопичується молочна кислота, затримується розвиток небажаних видів бродіння.

Відомо, що чим більше у кормі цукру, чим щільніше утрамбована маса, тим кращої якості буде силос.

Для силосування придатні гичка городніх культур, капустяне листя, дикорослі трави, сіяні бобово-злакові сумішки, зелена маса кукурудзи і соняшнику.

Вологість маси, що силосується, повинна бути 65-75 %. Усі рослини діляться на ті, що легко силосуються (кукурудза, яка зібрана у фазі молочно-воскової стиглості, сорго, соняшник, злакові трави, бобово-злакові суміші, капуста столова і кормова, ріпак, буряки, морква, кормові гарбузи, отава лучних трав, очерет, гичка буряків і моркви); ті, що важко силосуються (конюшина, люцерна, буркун, еспарцет, вика, осока);
Рослини, що не силосуються у чистому вигляді (соя, чина, гудиння кавунів, гарбузів, динь, огірків, кабачків, гичка картоплі та помідорів). Для приготування якісного корму необхідно рослини, що важко силосуються, закладати в суміші з тими рослинами, що легко силосуються у співвідношенні 1:2-3.

Уся маса, що силосується, для кращого ущільнення повинна подрібнюватися. Чим менша вологість, тим краще має подрібнюватися сировина. За надмірної вологості рекомендується різати на більші частки (приблизно по 3 см).

Щоб запобігти втратам соку, можна додавати подрібнену солому або полову з розрахунку 20 кг на 100 кг вологого корму. За тривалого і нещільного укладання температура силосу підвищується до 50оС і вище, він набуває темно-коричневого кольору і запаху житнього хліба.

Визначення маси силосу здійснюється за об’ємом сховища і середньої маси 1 м3. Маса силосу із змішаної сировини становить 550-600 кг; кукурудзи, кормової капусти 650-700 кг. Маса для силосування закладається до квадратних або круглих ям глибиною до 2 м (довжина і ширина довільні). Стіни ями обмащують глиною. Заповнити її треба протягом трьох діб. Наповнювати яму можна повністю, оскільки маса через декілька днів ущільниться і осяде.

Від проникнення повітря силосну яму ретельно накривають поліетиленовою плівкою, на неї засипають шар землі товщиною до З0 см.

Можна покрити зволоженою соломою (до 35 см) потім промастити глиною (до 6 см) і насипати землі (до 25 см). Рекомендується над ямою встановити легкий навіс для захисту від опадів. Через 1-1,5 місяця силос готовий для згодовування. Його колір буде жовтувато-зелений, запах — нагадуватиме квашені яблука.

Сінаж. Технологія приготування така ж, як і силосу, з тією лише різницею, що скошену траву чи будь-що інше, більше підсушують і закладають до ями протягом одного дня.

Хай пощастить добродію А.Рибачуку та й іншим, хто зацікавиться цим кормом для худоби.

Є.І. Барбина

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply