Інфекційний енцефаломієліт птиці


Інфекційний енцефаломієліт птиці — це хвороба, що має гострий перебіг і яку викликає ентеровірус, і характеризується комплексом нервових ознак: тремтіння голови і шиї, розлад координації руху, парези кінцівок.

Це захворювання набирає силу, захоплюючи все нові й нові регіони України. Завезена ця хвороба із європейських країн з добовими курчатами та інкубаційними яйцями, які наші господарства купують.

Вірус добре зберігається за -20°С до 42°С, у 50%-ному гліцерині, на холоді — 69 днів.

Хворіють курчата і кури, а також індиченята та індики-несучки, але з менш вираженими ознаками. Вірус передається молодняку через яйце протягом місяця після зараження курок-несучок. Інфекція потрапляє до інкубаторів. Джерело інфекції — послід батьків.


Ознаки інфекційного енцефаломієліту: нервовий розлад у курчат, зниження несучості у курок-несучок та зниження виводимості курчат. Найчастіше хворіють курчата 6-20-денного віку і рідко сорокаденні.

Помітивши у хворих курчат в’ялість, сонливість, депресію, порушення координації руху, тремтіння голови, хвостових пір’їнок, параліч та парези кінцівок, пронос, почувши жалібний писк, ви маєте всі підстави, щоб запідозрити інфекційний енцефаломієліт (ІЕМ).
Курчата гинуть від виснаження. Інколи у них можна виявити помутніння кришталика одного або обох очей. Це може призвести до сліпоти.

Захворюванням може охоплюватися від 15 до 40-60 % голів курчат. Поміж них смертність сягає становити 20-30 %, а в деяких господарствах – 60-90 %.

Несучість у хворої птиці знижується до 40-45% на період 5-14 днів і відновлюється приблизно через два тижні. За цієї хвороби курки несуть маленькі яйця. Виводимість курчат із інкубаційних яєць знижується на 4-5 %

Під час патрозтину свіжих трупів або забитої хворої птиці в мускулатурі м’язового шлунка помітні характерні для цієї хвороби білуваті вогнища.

Гістологічні зміни виявляють у головному та спинному мозку. За ураження очей відмічаються запалення райдужної і судинної оболонок, сітківки, ірідоцикліт, ендофтальміт, катаракту, некроз зорового нерва, кератит.

Діагноз ставлять на основі виділення вірусного агента. Цю роботу здійснює лабораторія ветеринарної медицини та Харківський науково-дослідний інститут експериментальної веретинарії. Їй доставляють для дослідження головний мозок птиці, у якої рано проявилися клінічні ознаки. З цього питання можна отримати консультацію у ветлабораторії.

Ця хвороба невиліковна. Але її можна профілактувати, тобто систематично щеплювати курчат проти ІЕМ вакциною АЕ+Покс фірми -Інтервет» (Голландія), або фірми ТАД (Німеччина), які себе зарекомендували з найкращого боку.

Ця хвороба походить від подагри, нестачі вітаміну Е (розм’якшення мозку), D (рахіт), нефриту, хвороби Марека та Ньюкасла, вітаміну В2, церебрального аспергільозу, бактеріального зараження мозку (стрептококом, сальмонелами. пастерелами), мікоплазмами, токсоплазмозом, отруєння (ДДТ, миш’яковими препаратами).

Відбувають комплекс ветеринарно-санітарних заходів, як і за інших інфекційних хвороб. Для дезінфекції використовують віркон «С» та інші дезінфектанти. З питань діагностики. дезінфекції та проведення ветеринарно-санітарних та оздоровчих заходів за підозри на цю хворобу негайно звертайтеся до ветлікаря та ветеринарної лабораторії, оскільки ця хвороба для нас нова.




Поділитись своєю думкою