Де взяти органіки для мульчі

Мульча. Коли заходить розмова про природне, або іншими словами, органічне землеробство, дуже часто постає питання: де взяти органіку для мульчування? Тут дійсно без привнесеного ззовні органічного матеріалу не обійтися.

Коли працював у США, бачив цікаву картину. Господарі присадибних ділянок все органічне сміття збирають в спеціальні паперові мішки, які потім виставляють на дорогу поруч зі сміттєвими баками. Ці мішки збираються спеціальною службою і відвозять на підприємства, що переробляють все це в мульчу — подрібнюють і обробляють якимось складом.

Потім ця мульча через магазини потрапляє знову на ділянки американців. На дорогах, автостоянках і т.п. під час листопаду працюють великі машини, які збирають листя подібно до величезного пилососа. Подальша доля їх — та ж. З одного боку можна захопитися, що такий цінний матеріал не спалюється, не гниє на звалищах, а бере участь у кругообігу органіки. З іншого боку нерозумно віддавати рослинне сміття, щоб потім його ж купити за гроші. У нас все ще більш невдало — ми вивозимо бур’яни і післяжнивні залишки на звалища або спалюємо, а потім купуємо добрива за шалені гроші. Втім, досить багато економних господарів — вони економлять гроші на бензин, і щоб не везти сміття на звалище, везуть його в ліс або лісосмуги. Упереміж з негниючими сміттям. Краса! Дешево й сердито, але природні ландшафти стають схожими на сміттєві звалища.

Розповім про свої способи видобутку цього цінного матеріалу, може, когось ця інформація наштовхне на думку, де взяти органіку в його конкретних умовах.

1. Мульча. Найлегший і простий спосіб

Залишив місце 1х2 метра біля паркану з сусідом. Сусід із задоволенням перекидає на цю ділянку все органічне сміття. Влітку це виполоті бур’яни, восени післяжнивні залишки. Все це добро потім перекочовує на доріжки, під яблуні і т. п. Чесно кажучи, перший раз було незручно попросити у сусіда віддати бур’яни. Це ж треба подумати, всі викидають, а він до себе тягне. Але зважився — боляче було дивитися, як стільки добра вивозиться на звалище, адже для мене це абсолютно безкоштовна органіка! Тепер у нас з сусідом повний симбіоз. Я маю безкоштовну мульчу, а він економію часу і бензину. Хоч і дрібниця, а сусідові приємно. А мені-то як приємно!

2. Мульча. Допомога сусідам

Сусідка на ділянці, що не межує з моєю, займається прополкою, вирізає малину. Підходжу, пропоную допомогу по утилізації бур’янів і вирізаних гілок. Вона теж рада — викидає за фасадний паркан всю непотрібну їй зелень. А я з тачкою поспішаю все це перевезти до себе. І вулиця чиста, і органіки у мене додалося.

3. Мульча. Спосіб витратний

Домовився з двірником в селищі під час листопаду. Той збирає опале листя в мішки. Як накопичиться, я на машині виводжу на ділянку. Двірнику копієчка на чай, і моїм рослинам підживлення.

4. Мульча. Спосіб протипожежний

Їду в ліс за грибами, ягодами, беру з собою граблі та мішки. Граблями збираю лісову підстилку. Вона потрібна не тільки як мульча, але (що важливіше) як грибна і мікробна закваска для мульчі на моїй дільниці. Екологам напружуватися не варто! Збираю по краю лісу смугою шириною в метр. Саме так виглядають протипожежні смуги. Тільки обробляю таким чином в основному ближні ліси, на більшу площу коштів немає. А ми допоможемо і з далекими лісами. У наступному році ви цих смуг не побачите, вони вкриті опалим листям.

5. Мульча. Утилізація

Всілякі відходи від переробки овочів і фруктів і навіть зіпсовані плоди, які не можу або не хочу згодувати домашнім улюбленцем, складаю тонким шаром в одну з доріжок між обгородженими грядками. Потім відразу ж закриваю сухою мульчею. Запаху немає. Розвитку хвороб від «розповсюдження зарази» я теж не помітив. Бадилля рослин залишається на грядках, на яких це саме бадилля і росло. Культура повернеться на колишнє місце не раніше, ніж через три роки, а значить, побоюватися зарази немає сенсу.

Так і виходить, що трохи дасть один спосіб, трохи другий, трохи третій. Курочка по зернятку клює: Було б чотири сотки під городом, і органіки, зібраної вищеописаними способами, вистачило б. Але у мене город великий. А тому ще купую солому у фермерів. Це вже дорого, але швидко і багато.

Ось ще б купити подрібнювач гілок! Та ще такий що здатний подрібнювати траву і солому. Це, звичайно, вже великі витрати грошей на покупку агрегату і часу на подрібнення органіки. Але зате ніякий естет не причепиться, вид ділянки був би ідеально доглянутий.

Вам здаються неприйнятними способи збору органіки, які застосовую я? Що ж, це справа кожного, я не закликаю робити так само, як я. Є досвід інших людей. Хтось може дешево купити тирсу, хтось відходи різних виробництв — лушпиння, висівки і т.п.

Потрібно тільки подумати, пошукати, розпитати. Знахідка рішення, швидше за все, десь поруч.

Важливо: якщо ви добули зелену траву, бур’яни і іншу свіжу зелень, її не можна складати товстим шаром — обов’язково почне гнити. А цей процес для городу шкідливий. Тому потрібно якомога раніше розкласти зелень тонким шаром і, якщо є можливість, прикрити сухою мульчею.

Можна замульчувати руберойдом або неорганічними матеріалами, така мульча зберігає вологу, накопичує і зберігає тепло сонячної енергії.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply