Способи розмноження ожини

Саджанці ожини деяких сортів коштують досить дорого. Ціна така тримається через те, що сорти дефіцитні. Але їх можна швидко розмножити. Благо способів розмноження ожини десятки.

Насінням

Можна ожину виростити посівом насіння. Але в цьому випадку у сіянців не зберігаються сортові ознаки. Тому до насіннєвого розмноження приступають тільки при виведенні нових сортів. Будь-який садівник може спробувати свої сили в селекції ожини. Тільки насіння перед посівом треба протримати близько місяця в холодильнику в мокрому піску.

Кореневими живцями

Прямостоячу ожину можна розмножувати кореневими живцями — як здеревілими, так і зеленими. Для цього беруть молоді одно-трирічні коріння. Садять їх горизонтально на глибині 7-10 см.

Таке розмноження протипоказано тільки ожині без колючок, у якій на пагонах можуть вирости шипи.

Верхівками

Ожина відмінно розмножується верхівками. Варто пагону прилягти на землю, як верхівка відразу пускає коріння. Залишиться тільки її відокремити від материнської рослини і висадити на постійне місце. Щоб отримати багато саджанців разом, пагін прищипують на висоті 60-80 см. Від цього у нього виростають бокові пагони, а в серпні на верхівках цих пагонів утворюються потовщення. Залишається тільки прикопати їх злегка землею. В результаті з одного пагону можна отримати до шести саджанців ожини.

Пагонами

Сорти, які утворюють багато пагонів, можна розмножити за допомогою відводок. Для чого прокопують траншейку глибиною 10-15 см. Туди укладають пагін і засипають ґрунтом. На поверхні залишається тільки верхівка пагону з декількома листочками. Під кожною брунькою робиться насічка бритвою.

Восени такі пагони відділяють від материнського куща і висаджують на постійне місце.

Такі ж пагони використовують для нарізки живців для подальшого їх вкорінення.

Здеревілими живцями

Існує надійний метод отримання саджанців здеревілими живцями. Для цього з кущів нарізають живці з 1-2 бруньками у дефіцитних сортів і 2-3 бруньками у звичайних сортів ожини. Садять живці під кутом в 45 °, так, щоб верхня брунька була над поверхнею грунту. Зазвичай через 3-4 тижні живці пускають коріння і починають рости, треба тільки їх регулярно поливати.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply