Пологи у корів та догляд за телятами у перші дні

Щорічні спостереження, досвід та статистичні дані свідчать про те, що на першу половину року припадає найбільше розтелів. Це слід знати господарю, а також яких вимог дотримуватися, щоб мати гарний приплід і, як зберегти здоров’я молодняка.

Звичайно, в місяці, скажімо, коли ще утримується досить холодна погода, корову з першими передвісниками пологів слід поставити у тепле приміщення, підлогу застелити товстим шаром сухої, не ураженої пліснявою, м’якої підстилки.

Слід знати, що таз у корови стає «родовим» за 12— 39 годин до виділення плоду, відтак спостерігається набряк статевих губ, їхня шкіра стає гладенькою, складки розправляються і з них виділяється тягучий прозорий слиз.

Молозиво починає виділятися за 2—3 дні до народження теляти, але може і під час народження або після. Конкретної закономірності тут немає. У цей період необхідно бути пильним, щоб не пропустити сам процес родів.

Народженню теляти передують потуги і схватки матері. В цей період плід проникає в тазову порожнину, ніби клин, передніми ногами вперед, на яких лежить голова. Така позиція найкраща і стадія виведення плоду триває від 20 хвилин до 3-4 годин.

Це залежить від певних причин, і, зокрема, від положення плоду в матці, своєчасного відходу плодових вод, величини самого плоду та фізіологічного розвитку матері.

Якщо під час пологів теляти зауважено слабкі або сильні потуги, неправильне положення плоду, то слід запросити на допомогу спеціаліста ветеринарної медицини.

Після виходу теляти з родових шляхів, щоб воно не задихнулося, чистим рушником з носа і рота витирають слиз і кладуть теля перед коровою, щоб вона облизала плід. Це сприяє швидшому виходу посліду.

Відразу після народження теляти перев’язують пуповину на відстані 8-10 см від черевної стінки і від перев’язаного місця на відстані 1-1,5 см відрізують її, а саму пуповину занурюють у склянку з йодом.

Після отелення теля не слід довго залишати вологим, щоб воно не простудилося. Його швидко й енергійно обтирають чистим простирадлом або віхтем м’якої соломи, сіна. Це підсилює роботу органів дихання та травного апарату.

Новонароджене теля робить спробу піднятись і тягнеться до вимені. Вим’я перед цим обмивають теплою кип’яченою водою.

Щоб запобігти хворобам, перші цівки молока треба здоїти до окремої посудини і прокип’ятити, оскільки це молозиво може містити багато шкідливих мікроорганізмів.

До вимені теля підпускають не пізніше, ніж через 1,5 години після народження.

Через 1-2 години корову напувають теплою водою, а кінцівки та боки розтирають солом’яним джгутом. Утримують її з телям у сухому приміщенні без протягів.

За фізіологічних нормальних пологів послід з матки виділяється через 1-2 доби.

Протягом усього післяпологового періоду, коли з статевих органів ідуть виділення, хвіст слід обробити дезінфікуючим розчином і підв’язувати до шиї.

Корові у перші дні після народження теляти дають високоякісне сіно. Соковиті корми, силос не рекомендуються, тому що це може призвести до захворювання органів травлення корови та до маститу. На повний раціон тварину після народження теляти переводять через тиждень.

Показниками благополучних пологів і післяпологового періоду є добрий загальний стан тварини, збережений апетит і нормальна температура тіла.

Корову в перші 7-10 днів доять 4-5 разів на добу, добре масажуючи вим’я.

Під кінець видоювання до корови можна підпускати теля, яке носом добре промасажує вим’я.

Щоб запобігти інфекціям, стежать, аби був товстий шар чистої підстилки, своєчасно прибраний гній. Через 3-8 днів тварину виводять на свіже повітря.

Стежать за станом вимені і, якщо на його шкірі є тріщини, подряпини, їх обробляють дезінфікуючими мазями.

Необхідно знати, що у новонародженого теляти захисні сили проти збудників хвороб розвиваються поступово, а тому переводити його до приміщення, де утримуються інші тварини, не рекомендується.

Підгодовувати його якісним сіном, травою можна поступово, через 10 днів після народження.

За дотримання вимог, про які йшлося вище, і коли настане у корови охота, її можна осіменити на 20-21-й день після народження теляти й чекати наступного приплоду.

Л.Волинець, доктор ветнаук

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply