Про нестачу елементів живлення у винограду


Для мене цей рік ювілейний. Минуло тридцять років відтоді, як на своїй ділянці я висадив перший кущ винограду. Не приписую собі якихось особливих заслуг у цій галузі. Попри десятиліття, що пройшли, ще вчуся, експериментую, спілкуюся з колегами-виноградарями, читаю літературу, і як не дивно, продовжую помилятися. Проте буває, що люди звертаються за допомогою, за якоюсь порадою. В міру своїх можливостей допомагаю, як можу. Багато корисних порад знайдеться на сторінках періодики та книг з виноградарства, що час від часу з’являються. Друкується немало порад з агротехніки, про нові та наднові сорти та гібридні форми. А от тема про нестачу елементів живлення трапляється дуже рідко, а коли щось і з’являється, то надто коротко. Ця причина зумовила мене до того, щоб підняти стару та нову літературу, використавши і свій скромний досвід, систематизувати матеріал і, не надаючи своїй особі будь-яких особливих заслуг, поділитися своїм досвідом на сторінках видання для садівників та городників.

Нестача калію

Калій — один з найголовніших елементів для підтримування життєдіяльності винограду. Він значно поліпшує визрівання пагонів, забезпечує добре та своєчасне достигання врожаю, збільшує цукронакопичення ягід тощо. За значної нестачі калію листки Збувають металевого відблиску. В другій половині літа між прожилками на листках з’являються плями темно-сірого або коричневого кольору, а у червоноплідних сортів колір буває червоний та фіолетовий. У дуже важких випадках листя розривається між головними жилками і поверхня листка поступово засихає. Якщо калію невис-тачає в меншій мірі, то листя стає пухирчасте, а біля жилок з’являються характерні складки. При цьому краї листка відгинаються донизу та нерідко засихають. Ці прикмети особливо помітні на нижніх листках виноградного куща. Пагони таких кущів мають слаборозвинуту деревин, вони м’які і дуже легкі. Визрівання пагонів дуже запізнюється і не буває повноцінним. Плодоніжки грон м’які і буває, що самі відпадають або відриваються при найменшому дотику. Якщо на такому гроні відірвати ягоду, то на плодоніжці залишається багато м’якуша. До самого достигання ягоди залишаються твердими, легко загнивають. Найнадійнішою прикметою для визначення нестачі калію в початковій стадії є нормальний розвиток рослин навесні, а потім влітку, швидке призупинення росту. Якщо має місце одночасна нестача калію та азоту, то тоді листки мають світло-зелений звичайний колір, але рано восени починають буріти.

Слід мати на увазі, що за нестачі калію рослина посилює споживання води, через що в посушливу пору вона може в’янути. За нестачі калію взимку відмирає значна частина коренів. Звідси висновок: для накопичення старої деревини, збільшення маси куща та отримання сталого врожаю необхідно забезпечити рослину калієм в достатній кількості.

Найкращим калійним добривом для винограду є сульфат калію (він же сірчанокислий калій). А от маловідсоткові калійні солі застосовувати не варто, бо вони негативно впливають на структуру грунту та знижують якість урожаю. 50%-на калійна сіль — непогане добриво, але застосовувати її бажано на бідних грунтах.


Нестача азоту

За нестачі азоту верхівки молодих вегетуючих пагінців стоять вертикально, листки ростуть під прямим кутом, вусики погано розвинуті. Добре забезпечені азотом пагінці мають зігнуті верхівки, довгі вусики, які часто випереджають у рості верхівки пагонів, а молоді листки розгортаються «корабликом». За недостатнього забезпечення азотом спостерігається повільний розвиток бруньок, раннє зупинення росту рослин восени, листки в цей час стають тонкими з дуже виступаючими жилками, грона винограду рідкі, у ягід незначне цукро-накопичення. При великому навантаженні кущ швидко знесилюється, листки передчасно відмирають, краї яких мають вигляд обпалених розчином отрутохімікатів. Поверхня лози, що визріла, на дотик жорстка, бруньки дрібні, вузли потовщені, міжвузля тонке, лоза ребриста. У деяких сортів відпадають вусики. Пагони дозрівають непогано, але мають світле забарвлення. Коріння за нестачі азоту розвивається добре. Тому нестачу азоту легко ліквідувати, бо добре розвинута коренева система здатна в найкоротший термін засвоїти внесений під рослину азот і результат можна бачити за станом рослини вже через кілька днів. Кращим засобом запобігання нестачі азоту є внесення під виноград гною, але слід знати, що одного його буде недостатньо для гарного врожаю. Гній має дуже багато поживних речовин, але, на жаль, не в тому співвідношенні, що потрібно, бо з гноєм потрапляє в грунт занадто багато азоту. Виноградник, який отримує багато гною в 90 % випадків погано забезпечений калієм. Тож якщо вносити гній, то тільки холодний і темного кольору, тобто перегній.

Азотні добрива забезпечують збільшення врожаю, ріст пагонів, але за надлишку азоту затягуються терміни достигання врожаю, погіршується визрівання пагонів, знижується морозостійкість кущів. Ефективніший азот на піщаних грунтах, де вміст гумусу невисокий. Азот краще вносити навесні до початку інтенсивного росту ягід. Він швидкодіючий і добре засвоюється. Міститься він в азотних мінеральних добривах. Запаси азоту в грунті поповнюються і мікроорганізмами. а також за рахунок атмосферних опадів.

Нестача заліза, або хлороз

Це одна з найпоширеніших хвороб винограду. Па щастя з нею можна успішно боротися, вносячи в грунт залізний купорос та шляхом позакореневого підживлення. Купорос можна замінити томасшлаком, якщо у вас є така можливість. Томасшлак містить 15 % заліза. Якщо внесете його на вашу ділянку, ви назавжди забудете про хлороз. Кількість внесеного томасшлаку ніколи не буде надмірною.

Нестача заліза проявляється в знебарвленні пагонів та листків, воно спостерігається знизу вгору. Тобто нижні листки найбільш знебарвлені, а вгорі все менше. За значної нестачі заліза виноградний кущ плодоносити не буде або врожай буде занадто мізерний і неякісний. Слід зауважити, що на винограднику може мати місце і так званий погодний хлороз, при якому листя починає знебарвлюватися, але з настанням сприятливої погоди воно відновлює нормальний зелений колір. Наголошую, ідо тільки достатньо здорове листя забезпечує визрівання пагонів, а звідси успішну зимівлю та величину і якість послідуючих врожаїв. Хлороз може мати місцевий характер (у низинних місцях, де збирається вода).

Справжній хлороз (нестачу заліза) легко ліквідувати, обприскуючи кущі 0,1 — 0,2%-им розчином залізного купоросу. Цей захід швидко відновлює колір листя. Якщо на вашій ділянці хлороз з’являється часто, то до вищезгаданого розчину слід додати 5 г сечовини та 0,3 г лимонної кислоти.

Нестача магнію

За значної нестачі магнію листя винограду знебарвлюється в жовтий, а потім білий колір. Це явище спостерігається під час цвітіння або незабаром після нього. При цьому хворіє нижня частина пагона до його середини. У міру достигання ягід площа знебарвлених ділянок на листках збільшується. Зверніть увагу — знебарвлені ділянки, як і сам листок, ніколи не засихають, як це буває від нестачі калію, кальцію та заліза.

Якщо згадані поживні речовини є в достатній кількості, то за нестачі магнію кущі все одно будуть погано родити, а щоб виправити положення на краще, потрібно внести під виноградні кущі калімагнезію. Магній має для винограду особливе значення, позаяк від нього залежить утворення у рослині хлорофілу та цукрів. Тому дуже бажано поряд з внесенням сульфату калію внести магній. Він активізує роботу багатьох ферментів у рослині, разом з калієм та марганцем забезпечує стабільність її структур, та є однією зі складових частин хлорофілу. За нестачі магнію погано засвоюється залізо. Нестача цього елемента може викликати атрофію грон. Краще робити позакореневе підживлення рослин магнієвмісними препаратами і в найсприятливіший та ефективний час — на початку достигання ягід. Магній добре закріплюється в грунті, тому вносити його в грунт не завжди є ефективним засобом.
Слід зауважити ще на одну особливість. З ознаками нестачі магнію ви можете зіткнутися на молодому винограднику, через 1-3 роки після садіння. Таке трапляється на бідних грунтах, коли відсутнє підживлення. І ще: якщо ви внесли багато хлористого калію, то будете мати справу з нестачею магнію. То ж до цієї справи треба ставитися обережно, зі знанням.

І останнє. За нестачі магнію прожилки на листках завжди залишаються зеленими.

Нестача кальцію

В особливо тяжких випадках, спричинених нестачею кальцію, зелений колір зберігають тільки нижні листки пагона, за ними кілька світліших, далі йдуть зовсім знебарвлені. Подібні ознаки маємо і за нестачі магнію, але там прожилки листка залишаються зеленими, а в даному випадку листки знебарвлені цілком. Має місце раннє закінчення росту рослин. Пагони залишаються з короткими міжвузлями, хоча непогано визрівають, але листя при цьому залишається дрібним, має червоно-фіолетовий відтінок. Рослина має вигляд прив’ялої, вусики занадто слабкі, верхівки пагонів влітку можуть відпадати. Пасинки недорозвинуті, зверху нагонів вони взагалі відсутні. Погано розвивається і квітка.

Виноградар має достеменно пам’ятати, що нестача кальцію — це вже занадто серйозно і відбивається на стані кущів більше, ніж нестача будь-якого іншого елемента, і потерпає навіть тоді, коли всі інші мікроелементи є в достатній кількості.

Нестача фосфору

За нестачі цього мікроелемента спостерігаються дрібні та гострі вічка. Кущ росте надто повільно, виглядає карликовим і майже не дає врожаю. Нижні листки пагонів відпадають передчасно — на початку достигання ягід, вони чорніють, якщо нестача фосфору велика, закручуються догори. Квітки таких рослин дуже ніжні, ковпачки не відпадають, суцвіття осипаються. Насіння в ягодах дрібне, м’яке та сплющене. Коренева система слаборозвинута. Органічні фосфоритні сполуки майже не доступні для рослин, і тільки після їх мінералізації починають засвоюватися. Тому доцільно застосовувати мінеральні водорозчинні фосфати калію, натрію та амонію, які майже не вимиваються з грунту, акумулюються в його верхніх шарах. Фосфор, зокрема, стимулює обмін речовин, фотосинтез, забезпечує зародження суцвіть та їх запліднення, гарний ріст ягід, активніший ріст коренів, сприяє більшому накопиченню цукру, стійкості рослин до несприятливих факторів. Фосфор є в усіх частинах виноградного куща, зокрема в виноградних дріжджах та вині, що ще раз свідчить про велику користь виноградного вина для людини.

Нестача бору

За нестачі бору ріст пагонів закінчується відразу після появи на них 5 —6-го листка, ще молоді листки виглядають обпаленими. За великої нестачі бору вусики відпадають. Особливо характерною ознакою є відмирання верхівок пагонів, нижні листки яких нормально розвинуті, всередині знебарвлені та дрібні, далі розірвані та недорозвинуті, а зверху оголені пагони, що схожі на віник. При нестачі бору запліднення квіток майже не відбувається, квітки не скидають ковпачків. Корені таких рослин погано розвинуті, взимку вони можуть вимерзати. За борного голодування порушується обмін речовин у рослині. Частіше це буває на легких грунтах. У природі надлишок бору трапляється рідко. Нестача бору спричинює нестачу калію та кальцію. Бор у вільному стані в природі майже не зустрічається. Невелика кількість його є в складі морської води, гарячих джерелах, грязях та осадових породах. Бор є однією із складових частин рослини, а також незамінним і важливим мікроелементом. Щоб ліквідувати нестачу бору, вносять буру.

М. М. Пономарець




Поділитись своєю думкою