Чебрець: краса і користь на одній клумбі


Рослина, про яку піде мова в статті, має багато назв — чабрець, чебрець, тим’ян… Але насправді все це одна рослина — Thymus, що в перекладі з давньогрецької означає «дух».

Чебрець відомий перш за все як лікарська рослина, що застосовується в чаях, мазях і лікувальних відварах, а вже потім як пряна і декоративна. Але не варто поспішати з висновками і думати, що лікарські рослини скромні і непоказні зовні. У випадку з чебрецем ви зможете не тільки насолодитися корисним чаєм з пряним ароматом, але і прикрасити ділянку, створивши навколо себе атмосферу Провансу.

Розповідь про чебрець потрібно почати з його цілющого аромату, який ми відчуваємо завдяки вмісту в його складі ефірної олії тимолу. Також чебрець є натуральним антисептиком, протизапальним і бактерицидним засобом, він ефективний при лікуванні простудних захворювань — полоскання настоєм зцілить хворе горло, а його відвари допомагають при кашлі. Але найчастіше застосування цієї рослини знаходять в смачних чаях, що мають імуностимулюючу, знеболюючу і заспокійливу дію. Додавши трохи ароматної трави в рослинне або вершкове масло, ви отримаєте відмінну заправку, завдяки чому м’ясні та овочеві страви стануть набагато смачніше.

Робити заготовки з чебрецю можна два рази в рік — на початку літа в період бутонізації або в вересні після цвітіння, коли рослина містить максимальну концентрацію всіх ефірних масел. Зрізавши одну третину верхніх пагонів, розкладіть травичку по пучках і відправте сушитися в сухе, захищене від світла приміщення. На наступний рік слід зробити нові запаси, так як трава з часом втрачає свої лікувальні якості. Робити заготовки з чебрецю можна два рази в рік — на початку літа в період бутонізації або в вересні після цвітіння.


Поради з вирощування чебрецю

Місце

Основна порада з вирощування чебрецю полягає у вдалому виборі місця для його посадки, де він зможе прожити від трьох до п’яти років. Чебрець буде відчувати себе комфортно, стелячись ароматним килимом, тільки на добре освітлених сонячних місцях. Він, звичайно, переживе і легку півтінь, але пагони там будуть витягатися і погано розвиватися.

Грунт

Рослина віддає перевагу легким, дренованим грунтам з вмістом вапна. Тому чебрець буде відмінно себе почувати в оточенні каменів в альпійській гірці або в рокарії. Незважаючи на посухостійкість, в дуже посушливе літо необхідно забезпечити своєчасний полив.

Обрізка

Регулярна обрізка пагонів забезпечить більш щільну і компактну форму.

Укриття на зиму

Взимку чебрець прекрасно витримує холод під сніговим покривом, і тільки лимонопахучий вид потрібно додатково вкривати нетканим матеріалом.

Чебрець на підвіконні

Дуже часто в кулінарних телепрограмах ми помічаємо, що у кухаря є цілий асортимент горщиків зі зростаючими в них пряними травами. Готуючи ту чи іншу страву, він зриває гілочку необхідної травички і додає її в салат або випічку, м’ясні і рибні страви. Так чому б і нам не запровадити у себе на кухні цей відмінний спосіб зберігання приправ? Тим більше що виростити чебрець на підвіконні цілком реально. Отже, чебрець можна сіяти або висаджувати розсадою. Але я віддаю перевагу другому варіанту, так як перший досить клопіткий. Горщик краще вибрати з природного матеріалу, наприклад глини, і за розміром він повинен бути не дуже просторий, максимум посадженого в нього кущика. Наступним кроком викладаємо шар дренажу і покупну землю для кактусів, вона підійде найкраще. Шукаємо найсвітліше вікно, бажано південне, і ставимо туди свого ароматного вихованця. Важливий момент відходу — це помірний полив і часте зрізання зелені, щоб вона довше залишалася свіжою і соковитою.

Популярні види і сорти чебрецю

Всіх дачників порадує різноманіття видів і форм чебрецю, адже їх існує понад 170. Але ми зупинимося на трьох найпопулярніших, які найчастіше зустрічаються в наших садах: звичайному, повзучому і лімонопахучому.

Чебрець звичайний (Thymus vulgaris)

Напівчагарник до 40 см заввишки. Цей вид чебрецю вважається лікарським, охоплює кілька мініатюрних підвидів. Наприклад, низькорослі його види виростають до 5 см, утворюючи компактну подушку 15 см в діаметрі. Листя опушене з нижньої сторони, квітки блідо-бузкові. Цвіте в липні, збір в якості лікарської сировини проводиться після цвітіння, коли дозріють плоди — у вересні.
Сорти: Alba, Splendens, Coccineus, Elfin Thymus vulgaris AlbaThymus vulgaris CoccineusThymus vulgaris Elfin

Чебрець повзучий (Thymus serpyllum)

Багаторічна рослина до 15 см заввишки з почвопокровними якостями. Цвіте ніжно-рожевими квітами в липні-серпні, після чого зав’язуються плоди. Має сорти з білими, рожевими і карміновими квітками, а також ряболисті форми. Чебрець повзучий також відноситься до лікарських трав, з ним можна заварювати чай, використовувати як пряність. Основна відмінність від інших видів полягає в агротехніці — йому потрібен бідний вапняно-піщаний ґрунт, тоді він більш стійкий до бур’янів. Відмінна рослина для рокаріїв і альпійських гірок.
Сорти: Snowdrift, Splendens, Coccineus Thymus serpyllum CoccineumThymus serpyllum Magic Carpet

Чебрець лимонопахучий (Thymus x citriodorus)

Один з найкрасивіших видів, але менш морозостійкий, ніж інші. Пагони досягають 15-30 см заввишки. Світло-фіолетові квіти з’являються в червні-липні. Застосовується в якості пряноароматичних трави, а також рослини в оформленні бордюрів, газону, в кам’янистих рокаріях, між плитами садових доріжок. Схильний до витоптування, тому необхідно використовувати його суто як декор. Сорти: Doone Vallery, Golden Dwarf, Silver Queen Thymus x citriodorus AureusThymus x citriodorus Doone ValleryThymus x citriodorus Silver Queen

Чебрець в саду

Складно передати словами всю красу цієї рослини, легше показати з невеликими коментарями на прикладах садових композицій. Однак якщо говорити про загальні характеристики, то, безумовно, чебрець — ідеальна рослина, яку часто використовують на кам’янистих гірках, бо віддає перевагу особливому складу ґрунту з вмістом вапна. Це фонова рослина, що заповнює простір, стане родзинкою вашого саду.

Чебрець можна використовувати як каскадну рослину, висаджуючи його в якості прикраси підпірних стінок. Також, влаштувавшись в щілини між каменями гірки або садової доріжки, він обов’язково знайде вихід і розгорнеться яскравим ароматним килимом.

Чебрець, висаджений в контейнерах, виглядає затишно, незвично і, головне, практично. Таку діжку днем можна виставити в будь-яке сонячне місце, а ввечері пересунути ближче до альтанки, щоб за чашкою чаю з чебрецем насолоджуватися ще й корисним ароматом його свіжої зелені.

Це дивовижна рослина додасть садовим доріжкам природний, «зарослий» стиль. Крім того, висадивши чебрець на ступенях, ви отримаєте казкову садову драбину, яка складе конкуренцію навіть альпійській гірці. І таких варіацій з чебрецем може бути безліч. Головне — включити свою фантазію, і тоді за допомогою цієї простої у догляді і дуже корисної для здоров’я рослини ви створите затишний садовий простір. Чебрець заряджає нас енергією зсередини, даючи можливість створювати шедеври як на клумбі в саду, так і в кулінарних експериментах.




Поділитись своєю думкою