Незабаром одне з найбільших свят – Великдень. А головним атрибутом цього свята є паска. Рецептів паски є досить багато, але ж хочеться приготувати щось оригінальне та порадувати своїх близьких смачненьким блюдом, та ще й таким що недовго робити, і було корисним. Саме таким вимогам відповідає сирна паска – корисна, малокалорійна, містить багато білка, дуже смачна і до того ж відносно легко приготувати – спробуйте, не пожалкуєте.
Для приготування сирної паски нам знадобляться такі інгредієнти:
Для паски:
• 125 г вершкового масла (розм’якшеного)
• 500 г сиру
• 125 г цукру
• 1/2 ч. Л. ванільного екстракту
• подрібнена на тертці цедра і сік 1 лимона
• 150 мл жирної сметани
• 50 г рубленого мигдалю
• 50 г родзинок
• 25 г цукатів (порубати)
Для прикрас:
• сушені і зацукровані фрукти (цільні)
• бланшірованние ядра мигдалю
Для начинки:
• квітковий горщик середнього розміру приблизно діаметром 15 см і висотою 13 см муслін або марлі
Спосіб приготування сирної паски:
1. Збийте розм’якшене масло в пишну кремову масу. Додайте сир, цукор, ванільний екстракт і продовжуйте збивати або розтирати до отримання однорідної маси. Підмісіть лимонний сік і цедру.
2. Додайте сметану, мигдаль, родзинки і цукати, перемішайте, щоб вони рівномірно розподілилися.
3. Поставте квітковий горщик на тарілку або в широку ємність. Вистеліть мусліном або марлею, складеною в кілька шарів, так, щоб краю вільно звисали по боках горщика. Викладіть сирну суміш у горщик, щільно її утрамбовувавши.
4. Закладіть на сирну масу кінці мусліну або марлі, поставте зверху маленьку дошку (або рівний предмет) і притисніть пресом. Поставте в холодильник на добу.
5. Видаліть прес і дошку, злийте рідину через отвір внизу горщика. Переверніть паску на блюдо. Акуратно зніміть матеріал і прикрасьте паску за бажанням.
Сирна паска — одне з центральних обрядових страв на пасхальному столі, до того ж дуже смачна. Прикрасьте паску на свій смак.
Паска обов’язково повинна простояти добу в холодильнику, щоб з сирної маси витекла вся сироватка і вона як слід застигла, інакше паска може потім розвалитися. Традиційно паску прикрашають, викладаючи на одній стороні зацукровані фрукти, цукати або горіхи у вигляді літер X і В («Христос Воскрес»).