Коли висівати насіння різних культур

Коли висівати ті чи інші культури, адже хочеться якомога раніше спробувати свого огірка чи редиски. Але тут варто не поспішати, але й забаритись також нічого доброго не вийде, отже як обрати оптимальні терміни посіву різних овочевих культур.

Сира і холодна земля не дає можливості копати, земля налипає на лопату, та й ноги з неї витягуються важко. Потрібно зовсім небагато почекати, і тоді вже копка не здаватиметься покаранням.

Оскільки періодична преса постійно і детально висвітлює особливості весняних робіт на городі з більшості основних овочевих культур, то, щоб не повторюватися на цю тему, поговоримо сьогодні в основному про підготовку до посіву і посадки тільки грядки для овочів, тому що на цю тему відверті розмови в пресі бувають вкрай рідкісними.

У перші дні травня (краще — в останні дні квітня) важливо своєчасно закінчити обробку грунту, коли він дозрів. Це дуже сильно залежить від погоди, розташування ділянки, рельєфу місцевості і складу грунту. Основна мета обробки грунту — зробити грунт пухким і зберегти в ньому вологу.

Готовність грунту на ділянці визначити не важко — потрібно скачати кульку з грунту і кинути його на землю. Якщо грунт не готовий до обробки, то він мажеться при стисканні в руці, не відстає від лопати, з нього може сочитися вода, а грудки не розсипаються на дрібні шматочки. Значить, доведеться почекати, тому що земля ще сира.

Якщо грунт готовий до обробки, то він злегка вологий, до лопати не прилипає, розсипається на кілька частин, а притиснутий до нього папір не намокає.

А якщо розсипається на дрібні шматочки, то ви запізнилися, тому що земля пересохла.

В одній і тій же місцевості термін готовності грунту на різних ділянках може бути різний. Якщо ваша ділянка знаходиться на південному схилі, то грунт достигає днів на десять раніше, ніж на північному схилі або на рівній ділянці, не кажучи вже про низини.

Якщо грунт на вашій ділянці піщаний або супіщаний, то він швидше підсихає, втрачаючи дорогоцінну вологу. А пізніше за все приступають до польових робіт на ділянці у низині з торф’янистим холодним грунтом.

Але тут садівники знайшли вихід. Щоб прискорити дозрівання грунту, вони роблять високі гряди і накривають їх плівкою. Під плівкою грунт швидше прогрівається, а зайва волога йде в міжряддя. Цей прийом особливо корисний в північних регіонах, де затяжна весна часто затягує початок робіт, залишаючи на все це дуже мало часу.

Перш за все — «закрити» вологу в ґрунті

Навесні теплий вітерець швидко видме вологу з верхніх шарів грунту, особливо з щойно перекопаної землі. Тому ні в якому разі не можна робити так — сьогодні скопати, а завтра сіяти. Чим менше розрив між перекопуванням грунту і посівом насіння (посадкою бульб теж), тим більше вологи дістанеться насінню і молодим рослинам.

А після посіву грядку необхідно накрити плівкою або нетканим матеріалом, щільно притиснувши краї до бортиків грядки.

Під плівкою насінню тепліше, тому що грунт краще прогрівається, але сходи можуть запаритися. А якщо ви на ділянці буваєте рідко, то краще для цієї мети використовувати нетканий матеріал. Він захистить від палючих променів сонця, не дозволить грунту швидко остигати вночі, захистить від заморозків, не дасть волозі випаровуватися з грунту.

Тому, як тільки грунт злегка підсохне і можна буде вийти на ділянку (це частіше буває вже в кінці другої декади квітня), необхідно не упустити момент і «закрити» вологу в ґрунті. Для цього на городі, де не посаджені ранні овочі, необхідно розпушити верхній шар грунту на глибину 5-6 см. Цей прийом називається сухим поливом, тому що він дозволяє зберегти вологу на ділянці.

А передпосівну підготовку ґрунту починають тоді, коли грунт стане зручним для рівномірного розпушування. Сильно вологий грунт практично неможливо добре обробити при перекопуванні, а запізнення з копанням призводить до висушування. А якщо поверхня ґрунту до перекопування сильно потріскалася, то це означає, що з перекопкою ви вже спізнилися і більшу частину вологи втратили.

Там, де була проведена осіння обробка грунту, весняну обробку роблять на третину дрібніше. На важких суглинистих грунтах весняне перекопування краще проводити незалежно від осіннього. А на легких грунтах весняне перекопування робити взагалі не треба, а іноді навіть шкідливо. Там його треба замінити розпушуванням вилами, культиватором на глибину не більше 10-12 см.

Якщо є можливість, то при перекопуванні треба спробувати поліпшити структуру важкого ґрунту, додаючи в глинисті грунти крупнозернистий річковий пісок, торф і дернову землю, а в піщані ґрунти — глину. Причому ця глина має бути подрібнена до порошкоподібного стану.

Так само як і восени, необхідно ретельно вибирати обривки кореневищ і пагонів пирію, осоту, кульбаби та інших бур’янів і видаляти їх з ділянки. А потім грунт необхідно негайно заборонувати граблями до дрібного грудкуватого стану.

Щоб не пересушити землю при весняній обробці грунту, особливо якщо стоїть суха сонячна погода, треба готувати стільки грядок, скільки ви в змозі відразу засіяти. Але якщо ви не змогли засіяти якусь грядку, то вона повинна бути ретельно оброблена граблями.

Під весняну обробку грунту вносяться зазвичай і мінеральні добрива — по 1 чайній ложці аміачної селітри на 1 кв.м грядки. Якщо ви восени не внесли фосфорні та калійні добрива, то це можна зробити і зараз, але при цьому калійні добрива, що містять хлор, вносити вже пізно, тому що багато рослин його переносять дуже погано. В цьому випадку треба вносити або сульфат калію, або деревну золу.

Багато садівників замість перекопування грунту лопатою розпушують його вилами. Це особливо доцільно на легких ґрунтах. Крім того, при цьому не завдається шкода дощовим черв’якам — головним виробникам гумусу. Вила при цьому краще з силою увіткнути в грунт і з силою переміщати, не виймаючи їх на поверхню. Щоб розрізати тверді шари грунту, вила можна повернути боком.

Успішно замінює лопату в цей час і борона-розпушувач з трьома зубцями, яка при міжрядному розпушуванні у багато разів продуктивніше лопати. Хороша вона і для прополки бур’янів.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply