Утримання батьківського стада цесарок

Батьківське стадо цесарок утримують у типових приміщеннях, подібних за розміром і конструктивними особливостями до тих, що використовуються для утримання курей та індиків.

Стадо цесарок утримують на глибокій підстилці або в клітках. Технологія їх утримання має забезпечувати отримання від кожної несучки максимальної кількості інкубаційних яєць.

Годівниці та напувалки у пташнику ставлять ближче до стін, так, щоб залишилося більше місця для вільного переміщення птиці.

Для цесарок характерні весільні ігри, тому для них у цей період потрібен відповідний простір.

Пташник облаштовують сідалами із розрахунку на 5—6 дорослих цесарок. Сідала роблять із бруска 4×5 см. Відстань між рейками повинна бути 35—38 см. Установлюють їх на висоті 40—45 см від підлоги.

Комплектують батьківське стадо в 20-22-тижневому віці. Самців залишають з добре вираженим селекційним типом (велика голова, міцний шолом, червоні сережки і велика випукла восковиця. Самка для відтворення — з об’ємистим, але звислим животом.

Основні технологічні параметри утримання цесарок батьківського стада:

Статеве співвідношення, гол. 1 : 4
Термін використання птиці, тижнів 22
Цілісність посадки, гол./м2 5
Фронт годування на голову, см 6
Фронт напування на голову, см 2
Температура повітря у пташнику, °С. 15-18
Відносна вологість, % 65—70
Швидкість руху повітря, м/с: взимку 0,2—0,6
влітку 0,3—1,0

Світловий режим для батьківського стада цесарок установлюють з 28-тижневого віку, різко збільшуючи світловий день, з 8 до 16 годин на добу.

До кінця продуктивного періоду тривалість світлового дня доводять до 18 годин на добу. Освітлення у пташнику на рівні годівниць повинно бути 15—20 лк. За такого світлового режиму перші яйця від цесарок отримують через три тижні після початку збільшення світлового дня.

А ще через три тижні яйця досягають стандартної маси і стають цілком придатними для інкубації. За рівномірного світлового режиму цесарки несуться 7—8 місяців. Яйцекладка у них починається в березні—квітні і триває усе літо. До того ж інкубаційна якість яєць протягом усього продуктивного періоду перебуває на високому рівні.

По місяцях яйцекладка цесарок має такий вигляд: березень — 4 яєць, квітень — 11, травень — 22, червень — 26, липень — 24, серпень — 19, вересень — 11, жовтень — 3 яєць; усього 120 яєць. З листопада по лютий цесарки не відкладають яєць.

Якщо поліпшити умови утримання та годування, від цесарок можна мати 150 яєць і більше. Самки здатні нести запліднені яйця протягом 10—12 днів після природного осіменіння.

Утримуючи батьківське стадо цесарок взимку, їх випускають на прогулянки біля пташника. Влітку цесарки краще себе почувають під навісом на вигулах або на пасовищах.

Під час яйцекладки, щоб цесарки не губили яєць, їх утримують на огородженому вигулі біля пташника і випускають на пасовище тільки у другій половині дня, після знесення яєць.

Відклавши 20—30 яєць, цесарка сідає їх насиджувати. Але якщо її розгуляти, вона знову продовжує яйцекладку.

Батьківське стадо цесарок можна утримувати в клітках. Спочатку птиця в клітці поводиться агресивно, а з часом звикає. Але таке утримування у присадибному господарстві не рекомендується через дуже низьке запліднення яєць.

Після п’яти місяців продуктивного періоду птицю вибраковують, оскільки через зниження несучості та виводимості молодняка утримання цесарок стає економічно не вигідним.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply