Великодня паска 2016. Як зробити самостійно: покроковий рецепт

Вже сонечко світить майже в повну силу, а ми виносимо розсаду на двір, поближче до сонечка, хтось вже висаджує, хтось тільки сіє, але більшість вже готується до найбільшого релігійного свята – Великодня. А який Великдень без паски – отже пропонуємо вам простий рецепт справді смачної паски, яку не соромно буде презентувати будь-кому, але в більшості випадків цю смакоту з’їсть ваша родина, так що якщо хочете когось пригостити – готуйте з запасом. До речі, у 2016 році, свято Великодня, співпадає зі святом 1-го травня – так що будемо святкувати відразу 2 свята.

Найголовніший секрет в приготуванні паски, втім, як і будь-якої іншої страви — це позитивний настрій. Ніяких поганих думок в голові бути не повинно! Тільки з любов’ю, хорошим настроєм та впевненістю, що все вийде, можна братися за справу.

Інгредієнти для приготування паски:

  • 1 пакетик швидкодіючих сухих дріжджів (11г.);
  • 1 з чвертю склянки молока;
  • 4 цілих яйця і 4 жовтки;
  • 1,5 склянки цукру;
  • 150 г вершкового масла і 150 м маргарину;
  • приблизно 1 кг борошна — просіяти через сито;
  • 200 р родзинок, 200 г мигдалю;
  • 1 неповна чайна ложка солі;
  • ванілін на кінчику ножа.

Перший етап — готуємо меланж

В цілі яйця і жовтки додати весь цукор, збити міксером до однорідної маси і злегка підігріти на водяній бані. Суміш повинна бути теплою.

Увага! Сильно гріти не треба, інакше яйця можуть згорнутися.

Другий етап — готуємо опару

У каструлю налити молоко, злегка підігріти. Додати сіль, половину борошна (500 г) і дріжджі, які попередньо всипати в борошно. Все ретельно розмішати, щоб не було грудок (можна міксером) і, не перестаючи вимішувати, поступово влити теплий меланж.

Далі опару ставлять в тепле місце і чекають, коли вона збільшитися приблизно вдвічі.

Зручно робити це на водяній бані з теплою водою, тоді процес підйому займає більш короткий час.

Третій етап — готуємо тісто

Після того, коли опара збільшитися в обсязі, в неї потроху додають теплі (не гарячі!) розтоплені масло і маргарин, постійно вимішуючи тісто. Потім ванілін і решту борошна. Тісто ретельно розмішують міксером, до стану, коли воно легко відстає від стінок посуду.

Додають промиті родзинки, розрізаний на четвертинки мигдаль. Якщо мигдалю немає, то кількість родзинок збільшують удвічі. Перемішують.

Ставлять тісто в тепло для підйому.

Увага! Бережіть тісто від протягів і різких струсів.

Четвертий етап — готуємо форми для випікання

Найзручніше випікати паски в літрових формах (продаються в магазині). Можна використовувати залізні літрові горнятка або навіть керамічні чашки меншого обсягу з товстими стінками.

На дно кожної форми потрібно покласти кружок промасленого паперу для випікання, стінки рясно змастити вершковим маслом і обсипати дрібними крихтами з печива.

Підготовлені форми теж повинні бути злегка теплими.

Коли тісто збільшиться вдвічі, його виминають, поділяють на частини і заповнюють ним форми. Кожну форму заповнюють приблизно на половину або навіть трохи менше, тоді паски виходять більш пишними.

П’ятий етап — даємо паскам постояти

Після заповнення форм тістом їх накривають серветкою, ставлять у тепле місце і чекають, коли тісто підніметься до 1/3 обсягу форми.

Шостий етап – випікання

Духовку попередньо розігрівають до 200-220 градусів. Потім дуже обережно, не струшуючи, поміщають в неї форми з тестом. Хвилин через 10-15 температуру потрібно знизити до 180-190.

Дуже важливо — не відкривати дверцята духовки перші 20-25 хвилин, інакше тісто може осісти і більше не піднятися.

Тісто в літрових формах випікається приблизно 30-35 хвилин. Готовність перевіряють дерев’яною гострою паличкою. Якщо після проколювання паски паличка суха, значить готово. Повертати форми і проколювати тісто треба дуже обережно, щоб уникнути осідання.

Якщо паски ще не готові, але підгорають зверху, то потрібно накрити їх вологим папером.

Готові паски витягують з форм через 15-20 хвилин (це важливо!).

Сьомий етап — приготування глазурі

Охоловши паски покривають глазур’ю. Її готують з решти 4 білків, попередньо охолоджених в холодильнику і 1-1,5 склянки цукрової пудри. Спочатку білки збивають міксером до отримання густої піни. Потім додають цукрову пудру, продовжуючи збивати, додають 1 ч.л. лимонного соку. Збивати краще міксером до отримання стійкої пишної піни.

Восьмий етап – спішіть їсти, поки хто інший не випередив вас, бо повинно вийти дуже смачно!

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply